TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üç binişlik kartların çilesi

İZBAN’daki Artı Para Sistemi birçok sorunu beraberinde getirmeye devam ediyor. Sistemden bu kez nasibini alan ise üç binişlik kartlar oldu. Önceden 10 TL verilerek üç kez kullandığımız kartlar artık tek binişlik

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2018 07:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Üç binişlik kartların çilesi

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Üzerinde otobüs, metro, İZBAN ve vapur gibi toplu taşıma araçlarının fotoğrafları var. Aynı zamanda ilk kullanımdan itibaren 35 gün boyunca geçerli. Bahsettiğimiz uygulama ise 10 TL verilip alınan üç binişlik kartlar. Ancak 15 Şubat 2018 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya konan Artı Para Sistemi yani ‘gittiğin yere kadar öde’ anlayışı ne yazık ki üç binişlik kartların bu özelliklerini ortadan kaldırdı. Artık bahsi geçen bu kartlar diğer toplu taşıma araçlarında değil sadece İZBAN’da kullanılabiliyor ve vatandaş üç binişlik ücret vermesine rağmen ikinci bir binişte ‘yeterli biletiniz yok’ uyarısı ile karşı karşıya geliyor.

ARTI PARA SORUNLAR YUMAĞI

Artı paranın getirmiş olduğu sorunlar sadece bununla da sınırlı değil. Her gün öğrenci ya da tam kartınızda en az 10 TL gibi bir ücret olmalı ki turnikelerden geçebilesiniz. Tam kartında 2 TL olanların 1 TL atıp parasını tamamladığı dönem de bitti. Çünkü önceden 2.85’e çok kolay geçilebilirken artık bu da hayal oldu. Gün içerisinde cebinde çok fazla parası olmayan vatandaşın kuruş kuruş attığı ve bakiyesini tamamladığı kart sadece bu sıkıntıyla da kalmıyor. İZBAN’da zor durumda kalan vatandaşın yerine basma günleri de geri de kaldı. Kartını unutan ya da o an parası olmayan kişiler ise ya yalvar yakar güvenlik görevlisinin izni ile geçiş yapıyor ya da gideceği yere varamıyor.

KAFALAR KARIŞIK

İzmirlinin en büyük avantajı ise 90 dakika içerisinde aktarma yapabilmesiydi. Ancak artı para ile birlikte bu ayrıcalıkta bir nevi kaldırılmış oldu. İZBAN ya da metroda tıpkı eskisi gibi bu ayrıcalıktan yararlanmak mümkün. Ancak otobüsten inip İZBAN’a binmek isteyenler için ne yazık ki sıkıntılı bir durum. Vatandaş kartını basıp aktarma yapmayı beklerken tekrar ‘yetersiz bakiye’ uyarısı ile karşılaşıyor. Otobüsten inip bir daha para yükleyerek İZBAN’la gideceği yere varan yolcu tam rahat bir nefes aldı derken bu kez blokajını kaldırmayı unutuyor. Böylece geri alması gereken parayı da Büyükşehir’e farkında olmadan hediye ediyor. Her ne kadar her İZBAN istasyonunda ‘Blokajınızı kaldırmayı unutmayın’ anonsu defalarca yapılsa da gün içerisinde bu sistemle sürekli boğuşan ve yeri geldiğinde sinirlerine hakim olamayıp güvenlik görevlileri ile tartışan ‘kafası karışık’ vatandaş ödediği fazla parayı almayı unutuyor.

OTOBÜSLERE DE ARTI PARA!

Her gün bu karmaşa ile uğraşmak istemeyen yolcular ise geç kalmayı göze alarak bu kez otobüslere yönelmeye başladı. Ancak otobüslere de artı paranın getirileceğini duyan vatandaş daha da gerildi. İZBAN istasyonunda karşılaştığımız ve sıkıntısını dinlediğimiz Ahmet Demir, 10 TL verip aldığı üç binişlik kartı bir kez kullanabildiğini görünce sinirlerine hakim olamadı. Demir, “10 TL verip bu kartı alıyorum ve üç kez gideceğimi sanıyorum. Ama ikinci basışta öğreniyorum ki bir kullanımlık hakkı var. Peki, bunu neden biz kartı alırken söylemiyorlar. Hadi diyelim böyle bir şey yaptınız öyleyse neden fiyatı hala aynı? Madem bir kez kullanacağım öyleyse daha uygun fiyata satın. Ben buranın yabancısıyım normal kartımda yok. Başkalarından rica ediyorum basamıyorlar. Onlar da haklı. Param resmen boş yere gitti. Böyle bir kepazelik görmedim” dedi.

VATANDAŞ ÇOK DERTLİ

Sadece Ahmet Demir bu durumdan muzdarip değil. Sosyal medyada da Artı Para Sistemi’ne ilişkin sorunlarını dile getiren ve acil çözüm için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu etiket yapan yüzlerce insan var. İşte o vatandaşlardan bazılarının yorumu;

Hakan A. : İzmir’i kaybedeceklerini biliyorlar. Giderken ne götürsek kardır düşüncesindeler. Zaten senelerce bir çivi çakmadınız. Giderayak vatandaşı rezil ediyorlar.

Sema Ö. : Sadece İZBAN’la okula gidip gelmek için aylık 100 lira yüklüyorum kent karta. Bir bu kadar da otobüsler için yüklerim, krediden geriye kalan parayla da 1 ay yaşamaya çalışırım. Harika! Daha da adaletli bir sistem için yürüdüğümüz kaldırım başına da ücret ödeyelim.

Çağlar K. : Hırsızlıktan başka bir şey değil bu uygulama. İzmirim kartım olmadığı için 10 TL’ye 3 binişlik kart aldım ve havaalanından Şirinyer’e kadar geldim. Ancak ikinci kez kullanamadım bu kartı. Peki, neden 10 TL verdim? Bisiklet sürmeye başlayalım artık.

Turan G.: Bugün arkadaşımla İZBAN’a binecektim. Ama onun kartı yoktu ben de kendi kartımı 2 kez basarım diye düşündüm fakat kart basmadı. Güvenliğe sordum yarım saat sonra basabilirsiniz veya bilet alabilirsiniz dedi. Ben de 10 TL’ye 3 binişlik kart aldım. Ne yazık ki o da İZBAN’da 1 kerelik kullanılıyormuş. Bu sistem ne zaman düzelecek acaba? Soygunculuğa ne kadar daha devam edecekler?

Öyle görünüyor ki sistem çözülmeyene dek hem vatandaşın kafası karışmaya devam edecek, hem ‘yetersiz bakiye’ uyarısı ile karşılaşması son bulmayacak, hem de ‘Blokajınızı kapatmayı unutmayın’ uyarısına rağmen alınması gereken paralar ne yazık ki unutulacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.