TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

15 Temmuz’u minyatüre işledi

Tezhip ve minyatür sanatçısı Sezen Okur Altıner, 15 Temmuz gecesi yaşananları, Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek ve kötülüklerden korunmak için giydiği “tılsımlı gömlek”in minyatürüne işledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
15 Temmuz’u  minyatüre işledi

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi, geleneksel Türk sanatlarından minyatüre konu oldu. Tezhip ve minyatür sanatçısı Sezen Okur Altıner, 15 Temmuz gecesi yaşananları, Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek ve kötülüklerden korunmak için giydiği “tılsımlı gömlek”in minyatürüne işleyerek farkındalık oluşturdu. İzmir’de yaşayan sanatçı Altıner, darbe girişimini unutturmamak ve gelecek nesillere aktarmak için minyatürü seçti. Türkiye’nin 15 Temmuz’da bir koruyucu tarafından korunduğuna inandığı için “tılsımlı gömlek” biçimindeki kağıt üzerinde çalışmayı tercih eden Altıner, çalışmasında fon rengi olarak “şiddeti” temsil eden kırmızıyı kullandı. Altıner, kırmızının çevresine Türkiye’nin etrafını saran “kara bulutları” temsilen de siyah boya püskürtmeleri yaptı.

DARBE ANINI ANLATTI

Minyatürün ortasına Cumhurbaşkanlığı Forsu koyan Altıner, onun etrafına kenetlenerek ülkeyi koruyan kadın-erkek, genç-yaşlı insanlar çizdi. Eserin üst köşelerinde darbeci askerlerin İstanbul’da boğaz köprüsünü kapatması, onlara karşı çıkan vatandaşların ise sırtlarında Türk bayrağıyla köprüye gitmesi yer alıyor. Ayrıca camide dua eden bir hoca, sela okunan minare bulunuyor. Minyatürdeki çınar ve selvi ağaçları ise uzun yıllar ayakta kalmış Osmanlı’yı simgeliyor.

Darbe bildirisinin televizyonda okunması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir televizyon kanalına cep telefonu aracılığıyla bağlanarak halkı sokağa çıkmaya çağırmasını da işleyen Altıner, kullandığı kamyonla gençleri meydanlara götüren Şerife Boz’u da unutmadı. Ayrıca 15 Temmuz kahramanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in şehit edilişi, TBMM’nin bombalanması, Marmaris’te otele yapılan saldırı, Hicabi Bitik’in Akıncı Üssü’nden kalkan F-16’ları durdurmak için tarlasındaki samanları yakması da resmediliyor.

TARİHİ BİNADA SERGİLENECEK

Anadolu Kültür ve Turizm Derneğinin genel başkanlığını da yapan sanatçı Altıner, dernek olarak Türk İslam eserlerinin tanıtılmasına, yaşatılmasına önem verdiklerini anlattı. Bu kapsamda darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında kapatılan bir derneğe ait yaklaşık 200 yıllık tarihi binayı Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiralayarak Türk İslam eserlerinin sergileneceği ve meraklılarına geleneksel Türk sanatlarının eğitiminin verileceği bir merkez haline getirdiklerini ifade eden Altıner, bu merkezde 15 Temmuz’u da unutturmayacaklarını söyledi. Altıner, 5 aydır minyatür üzerinde çalıştığı eserin de bu merkezde sergileneceğini belirterek, “Fotoğrafın olmadığı dönemlerde yazma eserlerde tarihi olaylar minyatürle resmedilirdi. 15 Temmuz’da da çok kötü bir gece yaşandı. Buraya sığdırabildiğim olaylar var bu eserde” diye konuştu.

OSMANLI OBJELERİ

Altıner, merkezde 15 Temmuz’u anlatan başka eserlerin de olacağına dikkati çekerek, şunları söyledi: “15 Temmuz’a ilişkin başka minyatür, hat ve tezhip çalışmaları da olacak. Bunlarla bir sergi oluşturup, farklı illerde sergilemeyi istiyoruz. Bu çalışmalarımızla kötü olaylar karşısındaki halkın direnişini ve ulaştığı başarıyı minyatürlerimizde anlatmaya, tarihi bir belge olarak gelecek nesillere sunmaya çalıştık. İnşallah unutulmaz.”

Dernek bünyesinde açılacak Türk İslam Eserleri Merkezi’nde minyatür, hat, tezhip, çini gibi sanatlarla yapılmış 100’den fazla eser yer alacak. Altıner’in yanı sıra alanında usta isimlerin de çalışmaları bulunacak. Ayrıca el yazması Kuran-ı Kerim, Osmanlı objeleri de görülebilecek. n AA/İZMİR

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.