TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

199 milyon kadın diyabet hastası

Diyabet, son yıllarda kadınları büyük oradan etkilerken, Endokrinolog Prof.Dr. Mitat Bahçeci, dünyada yaklaşık 199 milyon kadının diyabet hastası olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2017 08:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
199 milyon kadın diyabet hastası

Diyabetin dünya genelindeki kadın ölümlerinin en sık 9. nedeni olup, her yıl 2,1 milyon kadının ölümünden sorumlu olduğuna dikkat çeken Endokrinolog Prof.Dr. Mitat Bahçeci, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi. “Kadınlar diyabeti hafife almamalı” diyen Bahçeci, “Diyabetle mücadelede egzersiz çok önemli. Herkes ama özellikle kadınlar ve genç kızlar sağlık için fiziksel aktivite yapmalı” dedi.

İnsülini keşfeden Frederic Banting adlı bilim adamının doğum günü olan ve 14 Kasım’ın dünyanın her yerinde Dünya Diyabet Günü olarak kutlandığını hatırlatan Prof.Dr. Bahçeci, 2017 yılı temasının ‘Kadın ve Diyabet, Sağlıklı Gelecek Hakkımız’ olarak belirlendiğini vurguladı. Dünyada yaklaşık 199 milyon diyabetik kadın olduğunu ve bu rakamın 2040 yılında 313 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Bahçeci, “Dünyada her 5 diyabetik kadın hastanın 2’si doğurganlık çağında ve bu durum 60 milyon kadına karşılık geliyor. Diyabet dünya genelindeki kadın ölümlerinin en sık 9. nedeni ve her yıl 2,1 milyon kadının ölümünden sorumlu. Tip 2 diyabetli kadınlar diğer kadınlardan yaklaşık 10 kat daha fazla koroner arter hastalığı riskine sahip. Tip 1 diyabetli kadınlarda kontrolsüz diyabet düşüğe ve anormal bebek doğurma riskine yol açıyor” diye konuştu.

BİLİNÇLENMEK ŞART

İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Mitat Bahçeci, şöyle devam etti: “Bu mesajla diyabet riski olan ya da diyabetik olan kadınların sağlığı için sağlık sunucularına önemli görevler düştüğü vurgulanıyor. Ancak sağlık sunucuları kadar diyabetten korunmada kişilere de önemli görevler düşüyor. En başta diyabetten korunmada annelerin eğitimi, bilinçlendirilmesi önemli. Yine aile bireylerinin sağlıklı yaşam tarzını benimsemesi, özellikle gençlerin kilo almasına yol açan beslenme modellerinden uzak tutulmasında, hayatlarında egzersize yer vermelerinde annelerin ikna edilmesi gerekiyor. Diyabetin hafife alınması önemli bir hatadır, korunmak için mutlaka önerilere kulak verilmeli.” (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.