TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD, Yunanistan ve Rum Kesimine sert uyarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizi vururlarsa sert karşılık veririz” diyen ABD’li komutana, “Ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yemedikleri çok açık” diye yanıt verdi. Kıbrıs ve Ege’de fırsatçılık peşinde koşan Rumları ve Yunanlıları da uyaran Erdoğan, “Bizim için Afrin neyse Kıbrıs ve Ege de odur” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2018 10:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
ABD, Yunanistan ve Rum Kesimine sert uyarı

TBMM’de AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de ve Irak’ın kuzeyindeki terör örgütleri ile mücadele ederken Kıbrıs açıklarında ve Ege’de yaşananları görmezden geleceğini sananların yanıldığını belirterek, Kıbrıs açıklarında doğalgaz arayan şirketleri uyardı. Erdoğan, “Kıbrıs açıklarında faaliyet yürüten yabancı şirketlere, Rum tarafına güvenerek hadlerini aşmamalarını tavsiye ediyoruz. Bunların efelikleri bizim ordumuzu, gemilerimizi, uçaklarımızı görene kadardır" dedi.

“KIBRIS VE EGE’DE HADDİNİ AŞANLARI BURADAN UYARIYORUZ”

Zeytin Dalı Harekatı, Fırat Kalkanı Harekatı ve Irak’ın kuzeyindeki gelişmelerle Türkiye’yi meşgul sanıp Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama ve Ege’deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimlerin görülmediğinin zannedilmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları yanlış hesap yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyoruz. Güney sınırlarımızda yanlış hesap yapanların senaryolarını nasıl bozuyorsak, onların hesabını da bozarız ve bozacağız. Stratejik ortağımız, müttefikimiz, kalkıp da PYD-YPG’ye ciddi anlamda parasal desteği, yaptığı silah yardımları yetmiyormuş gibi yapma kararını alması herhalde bizim de aldığımız ve alacağımız kararları etkileyecektir ve etkilemektedir. Türkiye bir çadır devleti değildir. Biz bu devlet anlayışımızı bir kenara bırakarak ‘buyurun’ diyemeyiz. Gereği neyse bunu yaparız. Bir ölürüz, bin diriliriz. Savaş gemilerimiz, Hava Kuvvetlerimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Kıbrıs açıklarında faaliyet yürüten yabancı şirketlere, Rum tarafına güvenerek hadlerini aşmamalarını tavsiye ediyoruz. Bunların efelikleri bizim ordumuzu, gemilerimizi, uçaklarımızı görene kadardır. Bu işin öyle gözlerden uzak kaya parçalarında gizlice fotoğraf çektirmekle olmayacağını bir kez daha hatırlatıyoruz. Böylesine ciddiyetsiz ve çocukça adımlar hiçbir netice getirmeyeceği gibi sadece faillerini küçültür, seviyesiz hale getirir. Türkiye tarihten, anlaşmalardan ve uluslar arası hukuktan gelen haklarının takipçisidir. Bizim için Afrin neyse Ege’deki, Kıbrıs’taki haklarımız da odur” diye konuştu.

“ŞUNUN BİLİNMESİNİ İSTİYORUM, ‘NATO EŞİTTİR ABD’ DEĞİLDİR”

Zeytin Dalı Harekatı’nın ne kadar önemli olduğunun atılan her adımla ortaya çıktığını kaydeden Erdoğan, “Operasyon sebebiyle hala ülkemizi suçlayanlar ve bir an önce oradan çekilmemizi isteyenler önce bölgedeki tünellere, kulelere, silahlandırılmış köylere ve teröristlere bir baksınlar. Eğer ortadaki görüntüye rağmen tüm bu hazırlıkların ülkemize yönelik olmadığını iddia eden varsa onlara söyleyecek sözümüz yoktur” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin aldığı tedbirlerin olabilecek en asgari tedbirler olduğunun altını çizen Erdoğan, “Buna dahi tahammül edemeyenler, adeta bizden teröristlere teslim olmamızı istiyorlar. NATO’nun kendi yürüyen hükümleri neyse, Türkiye buna ne kadar uyması gerekiyorsa Amerika’nın da o kadar uyması gerekir. Şunu da bilinmesini istiyorum, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak, ‘NATO eşittir ABD’ değildir. NATO’da tüm ülkelerin her biri Amerika ile eşittir. NATO’nun iç hukuku neyse ona hepimiz uymak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“BENİM 911 KİLOMETRE SINIRIM VAR, SENİN SURİYE İLE NE SINIRIN VAR, NE ALAKAN VAR”

Amerika’nın terör örgütü PYD-YPG’ye “Bize göre terör örgütü değildir” dediğini hatırlatan Erdoğan, PYD-YPG’nin Amerika’nın NATO müttefiki olan Türkiye’ye karşı saldırdığını, ABD’nin asıl yapması gerekenin PYD-YPG’nin karşısında durması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Bunlar ne hale geldiler, ‘bunlar terör örgütü değil’ diyorlar. Ne derlerse desinler güvenlikten sorumlu bir temsilcileri geldi, şimdi Dışişleri Bakanları da gelecek, konuşacağız, bütün gerçekleri önlerine koyacağız. Bu iş hakka, hukuka uygun bir şekilde yürümek durumundadır. Eğer hakka hukuka uygun bir durumda yürümezse bunun adı ortaklık, model ortaklık ve müttefiklik olmaz. Kendilerine tehdit olarak düşündükleri örgütlerin tepesine onbinlerce kilometre uzaktan gelip binenler, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesindeki oluşumlara seyirci kalmasını talep edemez. Benim 911 kilometre sınırım var, senin Suriye ile ne sınırın var, ne alakan var. Sen imkanların el verdiği için buraya giriyorsun, her türlü silahı getiriyorsun, para veriyorsun, ilk gelen haberler, şu anda 550 milyon dolar civarında parasal destek ama bunun 3 milyar dolara çıkacağına yönelik fiskoslar var” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizi vururlarsa sert karşılık veririz” diyen ABD’li komutana, “Ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yemedikleri çok açık. Türkiye’yi canlarının istediği gibi girip çıktıkları, her türlü hoyratlığı yapıp hesap vermedikleri yerlerle karıştırıyorlarsa çok yakında öyle olmadığını görecekler” diye yanıt verdi. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.