TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AİBܒde yerli güneş pili ve paneli üretildi

Askeri ve sivil amaçlı kullanılacak ilk Milli Nükleer Radyasyon Dedektörü’nü üreten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, yerli imkanlarla dünya ortalamasının üzerinde verim sağlayan güneş pili ve paneli üretti

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2018 06:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
AİBܒde yerli güneş pili ve paneli üretildi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM), dünya ortalamasının üzerinde verimli güneş pili ve paneli üretti. AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Alişarlı, yaptığı açıklamada, NÜRDAM’ın üniversitenin başarılı projeler yürüttüğü birimlerden biri olduğunu, hem yerli hem de uluslararası kaynaklardan destekler aldığını, destekleri de yaptığı projeler sayesinde temin ettiğini söyledi.

ULUSLARARASI BOYUT

Askeri ve sivil amaçlı kullanılacak ilk Milli Nükleer Radyasyon Dedektörünü üreten NÜRDAM’da yüksek verimli, yerli güneş pili ve panelinin imal edildiğini belirten Alişarlı, “Türkiye güneşin en çok düştüğü yerlerden, önemli bir bölge. Aynı zamanda da turizm bölgesi. Çoğu İskandinav ülkelerinden insanlar güneş almak için Türkiye’ye koşuyorlar. Bu, üretilen yerli güneş pili ve panelini burada kullanma şansımızın yüksek olduğunu da gösteriyor. Bu sadece bölgeye ait bir hizmet değil, ulusal ve uluslararası da bir boyutunun da olacağını gösteriyor” diye konuştu.

ÇEVRE İÇİN ÖNEMLİ

NÜRDAM Müdürü Prof.Dr. Ercan Yılmaz da güneş pili ve paneli prototipinin başarıyla üretildiğini vurgulayarak, “NÜRDAM’da askeri ve sivil amaçlı tasarım ve imalat çalışmalarının yanı sıra güneş enerjisinden elektrik üretmek için güneş pili çalışmaları da yürütülmekte” dedi. Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle enerji ihtiyacının hızla arttığına işaret eden Yılmaz, enerjinin bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesinin çevre için önem taşıdığı hatırlatarak, “Dünya genelinde panel verimliliği 17 ile 18 civarında bizde ise 19,8” dedi.

Dünyada yaygın olarak kullanılan güneş enerjisi teknolojisinin Türkiye’de yerleşik olmadığı için henüz aktif olarak kullanılamadığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye’nin enerji talebindeki büyüme ve bu alanda yapılan yatırımlar göz önüne alındığında enerji üretiminde güneş enerjisi teknolojisinin yer alması kaçınılmazdır. Bu nedenle AİBÜ kayıtsız kalmayarak güneş pili üretimi çalışmalarına hız vermiştir. NÜRDAM’da prototipini ürettiğimiz güneş pilleri ve panelinin seri üretime geçmesi için birçok firma ile görüşmeler yapmaktayız.” AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.