TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD’nin Kudüs kararına gazetecilerden tepki

Uluslararası basın mensupları, ABD’nin Kudüs kararı hakkındaki en açık ve tarafsız görüşlerini tüm dünyaya Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) aracılığıyla duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 07:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
ABD’nin Kudüs kararına gazetecilerden tepki

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), “Uluslararası Basın Mensuplarının Gözüyle ABD’nin Kudüs Kararı” paneline ev sahipliği yaptı. Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça olmak üzere 4 dilde canlı olarak yayınlanan panelden önce Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ile birlikte “Barışı arayan Şehir: Kudüs” sergisinin açılış kurdelesini kesti.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Panelin açılış konuşmasını yapan Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa Mustafa, ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” ilan etmesinin hafızalara ihanet olduğunu belirterek “Biz Filistinliler olarak Kudüs’ü sonsuza kadar ülkemizin başkenti olarak görüyoruz” dedi. Kudüs’ün tüm semavi dinler için mukaddes bir şehir olduğunu anlatan Büyükelçi Mustafa, ABD’nin kararının ardından bütün dünyada düzenlenen protestoların kendileri için çok önemli olduğunu belirtti ve özellikle Türkiye’ye teşekkür ederek “Türkiye tarafından ortaya konan tüm demeçler takdire şayan. Türkiye’nin tüm şehirleri, tüm siyasi partiler, hükümet ve halk birlikte aynı tutumu sergiledi” ifadelerini kullandı.

ABD’YE ÇOK SOMUT BİR MESAJ

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da konuşmasında Kudüs’ün üç semavi din için de kutsal bir şehir olduğunun altını çizdi. ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylama öncesi, skandal karara sahip çıkmayan ülkelere finansal yardımı kesme tehdidine de değinen Çavuşoğlu, “Son derece siyasi ahlaktan yoksun bir tehdit savurmuşlardır. Bu tehdit de sahibini küçük düşürmekten başka hiçbir işe yaramamıştır” dedi. Çavuşoğlu, tüm dünyanın haklının yanında yer aldığına dikkat çekti ve “Oylamada 128 ülke tasarıyı kabul etti. ABD’den gelen tehditlere rağmen sadece 9 ülke reddetti, 35 ülke çekimser kaldı. Burada 128 ülke ile dünya kamuoyu çok somut bir mesaj verdi” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler süreçlerini de karşılaştırdı. “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yıllardır savunduğu düşüncenin doğruluğu bir kez daha gözler önüne serilmiştir” diyen Çavuşoğlu, dünyanın beşten büyük olduğu gerçeğinin defalarca tecrübe edildiğini ve dünyayı temsil ettiğini iddia eden kurumun bu gerçeği kabul ederek değişmek zorunda olduğunu söyledi.

İtalyan gazeteci, yazar ve savaş muhabiri Francesca Borri, Rus gazeteci, sunucu ve siyasi analist Maksim Leonardoviç Şevçenko ve Bosna Hersekli gazeteci Mirnes Kovaç’ın katılımları ile moderatörlüğünü BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca’nın yaptığı “Uluslararası Basın Mensuplarının Gözüyle ABD’nin Kudüs Kararı” paneli başladı. Genel Müdür Akarca, Kudüs’ün içinde bulunduğu durum ile ilgili genel değerlendirmesini almak üzere ilk sözü Francesca Borri’ye verdi. Kudüs’e bir İtalyan olarak gidebildiğini ancak bir kez Müslüman zannedildiği için girişine izin verilmediğini ifade eden Borri, durumu özetlediğini söylediği anısını “Avrupalılar Kudüs’e gidebiliyor ancak Filistinliler gidemiyor. İtalyan pasaportum olduğu halde Arap’a benzediğim için içeri alınmadım” sözleriyle anlattı.

Avrupalı hükümetlerin Arap Baharı’ndan çok korktuğunu söyleyen Borri, “Tunus’tan Irak’a tüm Müslümanlar birleşirse nasıl muazzam bir güç olacağını biliyorlar ve bundan korktular. Ben şu an Müslüman değilim ancak İslam denildiğinde artık aklıma ilk gelen şey, adalet. Türkiye’nin Müslümanların lideri olacağı söyleniyor, siz yalnızca Müslümanların lideri olmayacaksınız, sorumluluğunuz çok daha büyük. Yarattığınız değişim biz genç Batılılar için de çok önemli. Mevcut statükoyu zorluyorsunuz. Bizim sizin oyunda olmanıza ihtiyacımız var. Sizin tüm dünyaya karşı bir sorumluluğunuz var” dedi. HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.