TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB’ye örnek olmalı

İzmir ziyaretinin ikinci gününde Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, “Bulgaristan ile geliştirdiğimiz iyi ilişkilerin ileri taşınarak AB’ye örnek olmasını arzu ediyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2018 06:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
AB’ye örnek olmalı

E. ÇAĞLA GENİŞ

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir ziyaretinin ikinci gününde ilk olarak Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir araya geldi. Kaya Termal Otel’de gerçekleşen Yıldırım ile Borisov’un görüşmesinde ekonomi, enerji, kültürel ikili iş birliği ve soydaşlarla ilgili konuların yanı sıra bölgesel meseleler de ele alındı. Ayrıca, Başbakan Borisov’un ziyaretinin Bulgaristan’ın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) verdiği desteğini ortaya koyması bakımından önemli olduğuna dikkat çekildi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasının başında yangın söndürme helikopteri kazasında hayatını kaybeden iki Bulgar pilot için baş sağlığı dileklerini iletti. Bulgaristan Başbakanı ve heyetinin, daveti kabul ederek İzmir’e gelmiş olmasının TANAP projesine verdikleri önemi gösterdiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, “Mevkidaşım ve heyeti ile kapsamlı görüşmeler yaptık. İkili ilişkilerimiz ve bölgesel konuları ele aldık. Türkiye ile Bulgaristan’ın iki komşu olmasından öte çok önemli ve köprü bir geçmişi var. Ülkelerimiz arasındaki ortaklık ve işbirliği iyi komşuluk temelinde geliştirmeye önem veriyoruz. Üst düzey siyasi diyalog bu ilişkilerin gelişmesi için ciddi katkı yapıyor. Borisov, 7 Ocak 2018’de Cumhurbaşkanımızın da katıldığı Demir Kilise açılışı vesilesiyle gelmişti. 26 Mart 2018’de Varna’da düzenlenen Türkiye-AB Liderler Zirvesi vesilesiyle Cumhurbaşkanımız Bulgaristan’a gitti. AB-Türkiye ilişkileri ve Bulgaristan-Türkiye ilişkileri konusunda kapsamlı görüşmeler yapıldı. AB gündemine taşımaya yönelik çabalarını takdir ediyoruz. Varna’daki Türkiye-AB zirvesinin düzenlenmesinde sayın başbakanın kişisel gayreti olduğunu biliyoruz” dedi.

10 MİLYAR DOLAR

2012’de tesis edilen yüksek düzey stratejik işbirliği kapsamında iki ülke arasındaki ilişkileri sürdürmeyi ve ortak çıkarlar doğrultusunda daha da ileri taşımayı hedeflediklerini dile getiren Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: “Turizm, kültür, ekonomi, ticaret, yatırım ve enerji gibi konularda ilişkilerimiz günden güne gelişiyor. İlişkilerimizi kazan kazan temelinde inşa ettik. Özellikle TANAP, Türkiye tarafındaki yeni hızlı tren projesini de birkaç ay içerisinde başlıyoruz. İstanbul’dan Edirne’ye 233 km’lik bu hatla birlikte AB, Balkanlar ve Anadolu topraklarından Orta Doğu ve Uzak Doğu’ya kadar gidecek, tarihi İpek Yolu yeniden canlanacak. Bu bağlantı Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa’ya ulaşım koridorlarının tamamlanmasını da sağlayacak. Ticaret hacmimiz bu yıl artmaya devam ediyoruz. Yüzde 23 artış sağladık. İkili ticaretimizi bu yıl içerisinde 7 milyar doların üzerinde yakın vadede 10 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.”

1 MİLYON 800 BİN BULGAR TURİST

Ekonomik ilişkilerini geliştirme hedefini etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalıştıklarını söyleyen Başbakan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Zaman zaman geçiş gümrük kapılarında oluşan sıkışıklığı anında müdahalelerle çözüyoruz. Enerji, Bulgaristan’la ikili ilişkilerimizin gelişmesi için çok önemlin bir alan. Bu anlamda Bulgaristan’ı stratejik ortağımız olarak görüyoruz. Bugün açacağımız TANAP’ın Avrupa’nın diğer ülkelerine devam etmesi prensip olarak benimsediğimiz bir durumdur. TANAP vasıtasıyla yılda 10 milyar metre küp Azeri gazını Avrupa pazarlarına taşıyacağız. Bulgaristan’la ayrıca kara ulaşımını demiryolu bağlantısı ile transit ulaşım koridorlarını daha da geliştirmiş olacağız. Turizm i, ülke arasında yıldan yıla gelişiyor. 1 milyon 800 bin Bulgar dostumuz Türkiye’yi geçen yıl ziyaret etti. Bu bakımdan Bulgaristanlı ziyaretçilerimiz ülke sıralamasında beşinci sıraya yükselmiş oldu.”

TAP ve TANAP projelerinin uzun dönemdir ülkede konuşulan konulardan biri olduğunun altını çizen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Yıldırımın da söylediği gibi bu tarihlerde belirlenmiş programlarım vardı ama buraya gelmek önemliydi. Böylelikle karşılıklı görüşmeler yaptık. Fakat bizim ekonomi bakanımız burada kalacak ve TANAP’ın açışına katılacak. Pek çok Bulgar siyasetçi Azeri gazı konusunda başarılı olduk demiştir ama fiilen böyle bir güzergah net olarak çizilememişti. Ben ekibimle birlikte bunu nihayet gerçekleştirebildim. Azeri gazını iletebilmek için… Erdoğan’a en iyi dileklerimi ve selamlarımı iletiyorum. Türkiye, AB üyesi değil şunu da söylemeliyim Bulgaristan’ın AB üyesi olmasıyla enerji ile ilgili düzenlemelere uyması gerekiyor. Bu gazın iletimi için Avrupa komisyonu ile çalışmalar yapıyoruz” dedi.

HEDEFİMİZ ALTYAPI PROJELERİ

Türkiye’nin çabalarıyla yasadışı göçmen hareketini Bulgaristan’da ortadan kaldırdıklarını dile getiren Borisov, “Yasadışı göçmen hareketini Bulgaristan’da ortadan kaldırabildik. Bu da Türkiye sayesinde oldu. Türkiye, Balkanlarda etkisi olan bir ülke tıpkı Rusya gibi. Bizim hedefimiz altyapı projelerine odaklanmak. Altyapı olarak ulaştırma koridoru 10, 4 ve 8 üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bu şekilde İpek Yolu’nu yeniden canlandıracağız. Sofya’da Çin ile bir ev sahipliğimiz olacak. Sofya’ya gelecek Çin Başbakanı benzeri projenin görüşmelerini yapacağız. AB için sürekli istişarelerimiz sürüyor. Bu projelere karşı olanlar varsa Rus tarafı ile mutabık kaldık, Türk akımı da Bulgaristan’a gelecek. Yıldırım, kendisinin Bulgaristan’a seçimlerden sonra ziyarete gerçekleştirecek. Bu vesileyle birlikte doğalgaz projelerimizin açılışını yapabiliriz. Şu anda topraklarımızda yer alan bazı camilerin tamiratını gerçekleştiriyoruz. İki ülke arasında karşılıklı yardım, işbirliği ve anlaşma önemli” ifadelerini kullandı.

AB HEDEFİ DEVAM EDİYOR AMA…

Borisov’un ardından tekrar söz alarak göçmen politikaları bakımından AB’ye eleştirilerde bulunan Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin AB’ye girme hedefi konusunda şu açıklamalarda bulundu: “AB maalesef göçmen politikası bakımından Türkiye ile olan anlaşmasını gereği gibi uygulamıyor. Uygulayamıyor bu konuda da Türkiye hala büyük bir fedakarlık yapamaya devam ediyor. Dostlarımızın Türkiye’nin yaptığı bu fedakarlığı biran öce görmelerini bekliyoruz. Türkiye’nin AB hedefi devam ediyor ama bu Türkiye’nin tek başına yapacağı bir iş değil AB gelecek vizyonunu belirlemesi ve bu konuda kafa karışıklığını gidermesi gerekiyor. Bulgaristan ile bizim geliştirdiğimiz iyi ilişkilerin daha ileri taşınarak AB’ye örnek olmasını arzu ediyoruz. Kısa süre önce Avusturya başbakanının aldığı camileri kapatma din adamlarını sınır dışı etme kararını geleceğin Avrupası için bölgesel barış için büyük bir tehdit olduğunu ifade etmek isterim. Bölgemizin huzura, barışa ihtiyacı var. Radikal ve islamofobik söylemlerle Avrupa değerleri hiçbir zaman istediğimiz noktaya gelmez. Bu yanlıştan Avusturya hükümetinin dönemsini bekliyoruz. Dönem başkanlığını devralacak olması birliğin bu karar çok talihsiz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.