TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AFAD’dan gerçeği aratmayan tatbikat

Türkiye Afet Müdahale Plani kapsamında İzmir AFAD tarafından yapılan deprem tatbikatı, gerçeği aratmayan görüntülere sahne oldu

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2018 11:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
AFAD’dan gerçeği aratmayan tatbikat

Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan ‘Bölgesel Düzey 2018 Masa başı ve Saha Tatbikatı’ İzmir ayağı başladı.

İzmir Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla başlayan tatbikatta, afet zararlarının azaltılması, afetlere karşılıklı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barınma ve yeniden inşa faaliyetlerinin yürütülmesi için tüm güç ve kaynakların birleştirilerek, 26 hizmet grubunun içinde yer aldığı afet senaryoları hazırlanıp, bu durumlarda ne şekilde bir yol izleneceğinin masa başında ve sahada tatkibiki icra edildi.

6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, AYDES (Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi) tarafından yönlendirilen tatbikat, İzmir merkezli büyüklüğü 6.0 (Mw) olan deprem duyurusu ile başladı.

DEPREMZEDELERİN YAKINLARI ENKAZA KOŞTU

Senaryo gereği 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası enkaza dönen binaya koşan vatandaşlar, yakınlarını bulmak için feryat etti. Bu sırada bölgeye gelen çevik kuvvet ekipleri aileleri alandan uzaklaştırarak, AFAD ekiplerinin çalışmaları için güvenliği temin etti.

TSK’ya ait helikopter de yaralıları taşıdı

Enkaz altında mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için arama-kurtarma ekipleri harekete geçti. Enkazlar da sesli, köpekli ve cihazlı arama-kurtarma ekipleri görev aldı. Bölgede KBRN ölçümleri de yapıldı. Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, 3. Kara Havacılık Alay Komutanlığından bir helikopter de keşif uçuşu ve enkazdan yaralı alınması konusunda ekiplere destek sağladı. Senaryo gereği enkaz altından çıkarılan yaralılar, ambulanslarla çevre hastanelere taşındı.

YANAN ARACI SÖNDÜRDÜLER

Öte yandan bir araçta yangın çıkması üzerine, bölgeye hemen itfaiye ekipleri gelerek, yangını kontrol altına aldı.

634 BİN 350 KİŞİ VE 96 EKİPMAN

Tatbikat hakkında bilgi veren İzmir Valisi Erol Ayyıldız, “Kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 363 kişi ve 96 araç-ekipman ile katılım sağladığı tatbikatta, enkazda arama ve kurtarma faaliyetleri; güvenlik ve asayişin sağlanması; sağlık müdahaleleri; fabrikada kimyasal gaz sızıntısı sonrası KBRN ekipleri tarafından afetzedelere müdahale; araba yangınına müdahale; trafik kazasına müdahale; enkazın kaldırılması ve buna yönelik teknik desteğin sağlanması; su patlaması, elektrik ve doğalgaz kaçağına müdahale; afetzedelerin barınma ihtiyacının giderilmesine yönelik çadırkent kurulması; haberleşmenin sağlanması; cenazelerin soğuk hava depolarına nakledilmesi; hasarlı yapıların hasar tespitinin yapılması ve afetzedelere psikososyal destek verilmesi gibi tatbikat senaryosunda bulunan olaylar icra edilecek. Ayrıca tatbikat kapsamında il genelinde 30 ilçede mevcut 2 bin 9 resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki 633 bin 983 öğrencinin eşzamanlı olarak tahliyesi de il ve 30 ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin koordinatörlüğünde gerçekleştirilecektir. İlgili paydaşlar ile birlikte tatbikatta toplamda 634 bin 350 kişi ve 96 araç ekipmanla yürütülecek” diye konuştu.

Gerçeği aratmayan tatbikatı İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Özgür Nohut, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hasan Koçyiğit, AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Daire Başkanı İrfan Keskin, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Sarıoğlu, vali yardımcıları ile kamu kurum yöneticileri de izledi. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.