TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağız ve diş sağlığına dikkat

Diş Hekimi Emre Aksu, toplum olarak ağız ve diş ve ağız sağlığına yeteri kadar önem vermediğimizi söyleyerek, ağız ve diş bakımında yapılması gerekenleri anlattı

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2017 08:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ağız ve diş sağlığına dikkat

ONURHAN ALPAGUT

Diş Hekimi Emre Aksu, ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Aksu, Toplum olarak ağız ve diş sağlığımıza toplum olarak yeteri kadar önem vermediğimizi söyledi. Diş sağlığının korunmasında doğru fırçalamanın önemli olduğunu belirten Aksu, “Dişlerinizi hekiminizin belirttiği şekilde günde iki defa kaliteli bir diş fırçası ve macunuyla fırçalamanız gerekiyor” dedi.

ANAHTAR DÜZENLİ BAKIMDA

Her geçen gün ilerleyen teknolojiye rağmen diş çürüğü ve ağız problemlerinin sağlığımızı tehdit ettiğini belirten Diş Hekimi Emre Aksu, “Problem plağın dişler etrafında birikmesiyle başlar. Ağızda kalan yiyecek artıklarıyla üreye bakteriler zamanla diş çürüğüne veya dişeti hastalığına neden olur. Mükemmel ağız sağlığı ancak etkin plak temizliği ile mümkündür. Düzenli fırçalamanın yanı sıra diş aralarının temizliği için diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız duşu gibi yardımcı araçlar düzenli kullanılmalı” diye konuştu.

GEREKSİNİMLERİNİZE GÖRE SEÇİM YAPIN

Diş fırçası, macunu ve ağız bakım sularının seçiminde kişinin ağız ve diş sağlığı gereksinimine göre seçilmesi ve mutlaka bir diş hekiminin tavsiyesi üzerine olması gerektiğini belirten Aksu, “Sırf rengine, modeline ve diğer fiziksel özelliklerine göre değil kişinin ağız ve diş sağlığı gereksinimlerine göre diş fırçası ve diş macunu seçimi yapılmalıdır. Marketlerde reçetesiz olarak satılan ağız çalkalama sularının ağız hijyenini sağlamada ve diş çürüklerini önleme konusunda önemli bir yararı olmadığı gibi ağız florasını değiştirerek ve bir miktar yutulma ihtimalleri olduklarından zararlı olabilmektedir. Bu nedenle hastalarıma ağız çalkalama sularını tavsiye etmiyorum. Doğru ve düzenli diş fırçası ve diş ipi kullanımı ağız diş sağlığının iki önemli anahtarıdır” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Erken teşhisin ağız ve diş sağlığı için çok önemli olduğuna vurgu yapan Aksu, şunları kaydetti: “Ağız ve diş sağlığı, vücut sağlığının bölünmez bir parçasıdır. Gerek kişinin sosyal özgüvenin pekiştirilmesinde, gerekse ileride oluşabilecek pek çok sistemik hastalığın önlenmesindeki önemi tüm sağlık bilimcileri tarafından kabul edilmektedir. Bu anlamda koruyucu ve önleyici tedaviler büyük önem taşımaktadır. Ağız ve diş sağlığı kontrolü hiçbir şikayet olmadığı takdirde altı ayda bir yapılmalıdır. Böylece oluşabilecek diş çürükleri ve diş eti problemleri ilerlemeden daha basit tedaviler ile çözülebilir. Bu şekilde diş kayıplarına kadar giden sürecin önüne geçebileceğimiz gibi hem uzun tedavi süreçlerinden kurtulunmuş olur hem de diş tedavisi için harcanan masraflardan önemli oranda  tasarruf edilebilir.”

DİŞ HASSASİYETİ ÖNLENEBİLİR

Konuşmasında son olarak diş hassasiyeti ve bunu önlemenin yollarına dikkat çeken Aksu, “Şekerli veya şekersiz tüm asitli içecekler, taze sıkılmış ve hazır meyve suları, bazı meyveler ve gazlı içecekler ciddi bir şekilde dişlerde erozyona sebep olur.Bu nedenle asitli içecekler içildikten hemen sonra dişler en kısa sürede ağız suyla çalkalanarak temizlenmelidir. Çok sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir. Ani ısı değişikliklerinden kaynaklanan basınç farklılıkları dişlerde gözle görülmeyen mikro çatlakların meydana gelmesine sebep olabilir. Kış aylarında özellikle sık görülen nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı geçirilen hastalıktan sonrası diş fırçası mutlaka yenilenmelidir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.