TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıllı durak testi geçti mi?

Kent içi ulaşımda duraklarda otobüs hareketlerini gösteren sistemi yenileme çalışmaları bitti. Ancak sistem hala test aşamasında gözüküyor. Yeni yılda da devreye girmeyen sistemin ne zaman çalışacağı akıbetini koruyor

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2018 07:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Akıllı durak testi geçti mi?

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN / ÖZEL HABER

Geçtiğimiz yıllarda durağa yaklaşan otobüslerin kaç durak mesafede bulunduğunu gösteren ‘akıllı durak’ uygulamasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 110 noktada uygulanmaya başlanan akıllı durak sistemini geliştirerek sayısını 200’e çıkarmıştı. Kent merkezinde birçok noktada bulunan akıllı durak sistemi yapılan altyapı çalışmalarına rağmen yeni yılda da bir türlü hizmete alınamadı. Geçtiğimiz yılın son aylarında konu hakkında bilgi aldığımız İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sistemin akıllı trafik sistemine bağlı olduğunu ve birkaç güne kadar devreye gireceklerini belirtmişlerdi. Aradan geçen üç aydan fazla süreye rağmen sistem hala çalışmaya başlamadı. Sistemin ekranında ‘Akıllı Trafik Sistemi Geliyor’ diye yazan duyurular yerini ‘Bu pano test ediliyor. Buradaki veriler gerçeği yansıtmayabilir’ yazısına bıraktı. Ancak henüz sistem devreye girmiş değil. Vatandaşlar tarafından sıklıkla kullanılan ve gelen otobüsün bilgilerini veren akıllı durak sisteminin vatandaşlar bir an önce devreye girmesini bekliyor.

HANGİ ÖZELLİKLER OLACAK?

Önceki sistemde yaklaşan otobüsün kaç dakika uzakta olduğunu bilgisini de dijital ekranlarda paylaşan akıllı duraklarda aynı zamanda duraktan geçen otobüs hatlarının numaralarını, gidiş yönlerini, son durak isimlerini ve gelen aracın fiziksel engellilerinin kullanımına uygun olup olmadığını da gösteriliyordu. Yeni sistemde ise bunların hangisinin olacağı ve hangi özelliklerin ekleneceği bilinmiyor.

SİSTEMDE NELER VAR?

Söz konusu iş kapsamında; 163 adet kırmızı ışık ihlal sistemi, 116 noktada park ihlal sistemi, 12 adet güzergahta hız koridoru, 16 noktada gabari algılayıcı sistem, 30 adet meteoroloji ölçüm sistemi, 60 adet otopark bilgilendirme ekranı, 24 noktada 48 adet DMS (değişken mesaj sistemi) ve 110 noktada trafik izleme kamerası, trafik yoğunluk haritasının oluşturulabilmesi için 209 adet trafik ölçüm sistemi, 164 adet itfaiye aracına ve 100 adet ambulans aracına kavşaklarda öncelik sistemi ve 1500 adet otobüse kameralar, yolcu sayım sistemleri ve toplu ulaşım öncelik sistemi yapıldı.

Sistemin kurulduğu 1500 otobüsün bulunduğu nokta tespit edilerek, trafik yoğunluğuna göre hangi noktaya kaç dakikada gideceği tam olarak hesaplanıyor. Vatandaşlar METRO ve İZBAN’da büyük kolaylık sağlayan sistemin otobüs duraklarında da bir an önce faaliyete geçmesinin dört gözle bekliyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.