TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Aktaş’tan bu yaz bereket akacak”

Üreticiye yılda ortalama 13 milyon 200 bin lira ek gelir sağlayacak Ödemiş Aktaş Barajı projesi hakkında son durumu açıklayan DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, “Aktaş bu yaz tarlalara bereket akıtacak” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2018 10:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Aktaş’tan bu yaz bereket akacak”

Kasım 2017’de tamamlanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurdelesi kesilen Ödemiş Aktaş Barajı, Ödemişli üreticiye bu yaz umut olacak. Yaklaşık 6 milyon m3 su biriken barajın son durumunu yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Ödemişli çiftçileri sevindiren haberi verdi. Eker, 15 bin 800 dekar arazinin bu yaz modern sulama ile tanışacağını söyledi. Ali Fuat Eker, “Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin en verimli ovalarından olan Küçük Menderes Havzası’na ayrı bir önem veriyor. Tarlalara bu yaz Aktaş Barajı’ndan su verilmesi yönündeki talimatını daha kasım ayında verdi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. 2018 sulama sezonunda barajda biriken suyu çiftçimizin kullanımına açmayı hedefliyoruz” dedi.

Sulama şebekesi ile baraj inşaatının tamamen bittiğini açıklayan DSİ 2. Bölge Müdürü, iki projenin birleştirilmesi aşamasında olduklarını söyledi. Yapımı devam eden vana odası inşaatını yerinde inceleyen Eker, “İnşaat çalışmaları bitmese bile basınç kırıcıları devreye sokarak, barajdan direk sulama şebekesine su vermeyi planlıyoruz. Amacımız Aktaş Barajı’nı bir an evvel devreye sokarak çiftçimizin yüzünü güldürebilmek. Bu yaz Aktaş’tan tarlalara bereket akacak” diye konuştu.

105 METRE YÜKSEKLİĞİNDE

Ödemiş’in Karaköy Beldesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerine kurulan barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 4.79 milyon m3’lük dolgu yapıldı. Temelden yüksekliği 105 metre olan barajda 44.38 milyon m3 depolanabilecek.

Aktaş Barajı Ödemiş İlçesi’ne bağlı; İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy ve Yeniköy mahalleleri ile Kayaköy beldesindeki toplam 15 bin 800 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak. Dekar başına 959 liralık ek gelir artışı sağlayacak dev proje bölge insanının kaderini değiştirecek. Tarlalarda ortalama yüzde 40-60 arası verim artışı sağlaması beklenen “Aktaş Barajı ve Sulaması” çiftçiye bir tarladan 2. hatta 3. ürün alma şansı da sağlayacak. Bölgedeki ürün çeşitliliğini artıracak proje yer altı sularının aşırı kullanımının da önüne geçecek. Aktaş Barajı ve Sulaması 2018 yılı rakamlarıyla her yıl 13.2 milyon lira katkı sağlaması beklenirken, bin 350 kişiye de ek istihdam olanağı yaratacak. AA/İZMİR

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.