TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alışma süreci

Düş Mücitleri Bilim Anaokulu Kurucusu ve Eğitim Koordinatörü Arzu Hızal, çocukların kurumda görevli bir psikoloğun yardımıyla anaokuluna alıştırılması gerektiğini söyledi. Hızal, “Alışma sürecinin kolay olması çocuğun okulunu daha çok sevmesini sağlar” dedi

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Alışma süreci

NİHAT AK

Düş Mücitleri Bilim Anaokulu Kurucusu ve Eğitim Koordinatörü Arzu Hızal, çocukların anaokuluna alışma süreci hakkında açıklamalarda bulunarak, velileri uyardı. Anaokulu seçerken mutlaka tam zamanlı psikoloğu bulunan kurumların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Hızal, “Özellikle 3 yaşındaki yaş gruplarında mutlaka tam zamanlı psikolog bulunmalı” diye konuştu.

3 YAŞ İDEAL

Çocukların anaokuluna başlama yaşı açısından 3 yaşın ideal olduğunu vurgulayan Hızal, “Dört yaş anaokulu için çok geç. Özellikle 3 yaş başlangıç için en ideal yaştır. Eğer kurumda çocuğun oryantasyon süreciyle ilgilenebilecek bir psikolog yoksa çocuğun anaokuluna alışma süreci de zorlaşır. Bu yüzden çocukta anaokuluna ve okul kavramına karşı tepki oluşabilir. Bunu da aşmak sonrasında daha zor hale gelmektedir. Eğer çocuk kendini güvende hissederek kolay bir şekilde alışırsa okula, okulu sever, sevdiği için de sorun yaşamaz. Hani her çocuk aynı olacak diye bir kaide yoktur. Bazı çocuk hiç bir travma yaşamadan çok rahat bir şekilde alışır. Bazı çocuk da çok tepkilidir. Ailesinden daha doğrusu alışkanlıklarından vazgeçmek istemez. Böyle bir durumda verimli ve sağlıklı geçmeyen bir alıştırma süreci, çocukta okula karşı daha şiddetli bir tepkiye hatta okul fobisine yol açabilir. İleriki dönemlerde bu gibi problemleri aşmak daha yorucu ve daha zor olabilir” diye konuştu.

EVDE BAKILMASI UYGUN DEĞİL

Çocukların 3 yaşından sonra evde bakılmasının uygun olmadığına dikkat çeken Hızal, “3 yaşından itibaren bir çocuğun evde bakılmasının sosyal, bilişsel açıdan uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu yaştan sonra annesi dışı bir kişi tarafından bakılan çocuğun sosyal ve bilişsel yönleri eksik kalır” dedi.

KEYİF ALARAK ÖĞRENİYORLAR

Hızal, eğitim modelleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Çocuklar hazır metaryallerin yanında geri dönüşüm malzemeleri de kullanarak kendi hayal dünyalarına uygun şekillerde tasarım üretebiliyorlar. Bu konsept kapsamında çalışmalar yapan çocuklar, değişik hareketli oyun figürleri yaratabilmekte, parçaları birbirine geçirip, çıkarmakla kaslara hakim olmayı öğrenmektedirler. Bu da çocuğun duyu ve hareket açısından gelişmesini sağlamaktadır.  Keyif alarak, eğlenerek öğrenen çocuklar, robotik tasarımlarını doğru yapabilmek için dikkatlerini toplamak ve tasarıma odaklanmak zorunda kaldıkları için konsantrasyon becerisine de zamanla sahip oluyorlar” dedi.

DAHA ÖZGÜVENLİ YETİŞİYOR

Çocukların çok fazla kalabalık olmayan, bireysel eğitimin yoğun olarak verildiği ‘butik’ tarzı anaokullarının birçok açıdan daha avantajlı olduğunu belirten Hızal, “Çocukların çok fazla kalabalık olmayan butik konseptteki anaokullarında daha sıcak bir ortamda yetiştiklerini düşünüyorum. Sevgi, şevkat gibi duygular daha yoğun yaşanıyor. Çocukların bireysel yetenekleri  daha hızlı ortaya çıkıyor ve liderlik duyguları gelişiyor” diye konuştu.

ANAOKULUNA BAŞLAMA YAŞI

Anaokuluna başlama yaşının 3 yaş olmasını öneren Hızal, şunları söyledi: “Bu yaş grubundaki çocukların evde annesi dışındaki biri tarafından bakımının yapılmasını önermiyoruz. Bu yaştaki çocukların tam zamanlı çalışan psikolog destekli ve çocuğun algı ve farkındalığını arttırabilecek uyaranlar sunan bir anaokuluna başlatılmasını tavsiye ediyoruz. Psikolog çocuğun anaokuluna ailesiyle uyum içerisinde, okul fobisi geliştirmeden anaokuluna alışmasını sağlar. Öte yandan psikolog, çocukların gelişim aşamalarını değerlendirerek Yaygın Gelişimsel Bozuklukların da (otizm, asperger, rett sendromu, vb.) erken fark edilmesini sağlayarak, bu hastalıkların tedavi edilmesinde öncülük edecektir.” 

SAĞLIKLI BESLENME

Sağlıklı beslenmeye önem verdiklerini kaydeden Hızal, bu sayede çocukların sağlıklı yetişmesini sağlarken, çağımızın hastalığı erken ergenlik, obezite gibi problemleri de engellemeye çalıştıklarını söyledi.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.