TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Altına mobilya faturası

Kuyumcuların taksit engeline çareyi, merdiven altı kredi kartı komisyonculuğu yapan şirketlerle işbirliğinde bulduğunu belirten Başkan Turgay Baransel, altına mobilya faturası keserek taksit yapıldığını öne sürdü

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2018 06:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Altına mobilya faturası

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, altında kredi kartı taksitlendirmesi, yurtdışı patentli ürünlerin ülkemizde satışıyla ilgili yaşanan mağduriyetler, altın fiyatının yüksek olmasından dolayı artan sahtecilik ve gerekli cezai yaptırımların uygulanmamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kuyumcuların taksit engeline çareyi, merdiven altı kredi kartı komisyonculuğu yapan şirketlerle işbirliğinde bulduğunu iddia eden Baransel, altına mobilya faturası keserek taksit yapıldığını belirtti. Altında kredi kartı taksitlendirmesi konusunda adım atılmasını beklediklerini açıklayan Baransel, “Taksit sayısı artarsa İşlerimiz açılır. Herkese uygulanan taksit sayısı neyse biz de onu istiyoruz. Çok aleni bir olay var… 2 milyarlık bir ürün alacaksınız 10 taksit istiyorsunuz. Motorlu kurye elinde post cihazı ile geliyor. Parayı çekiyor, esnafın ve vatandaşın parasını ödüyor. Hani devlete vergi? Bizi tefecilere mahkum ediyorlar. Bunu yapan şebekeler var. Taksit sayısı çoğalsa bunlar da ortadan kalkacak” dedi.

ESNAFI MAĞDUR DURUMA DÜŞÜRÜYORLAR

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, son günlerde patentli çocuk takıları ile ilgili tüketici ve esnafın uğradığı mağduriyete değinerek, “Yurtdışı patentli malların ülkemizde satışıyla ilgili sıkıntı yaşanıyor. Yurtdışından bir yüzük aldınız. Bunu nerede bozduracaksınız? Kuyumcu bakıyor, temiz mal... Parasını müşteriye ödüyor ve satmak için vitrine koyuyor. Ama marka, ‘Sen benim malımı satamazsın’ diyor. Polisle kuyumcuları basarak, yanlarında avukatla tazminat açacağız diyorlar. Esnafın elindeki malı alıyorlar. Bu Türkiye ve İzmir esnafı için iyi bir şey değil. Altın dünyanın her yerinde geçerli bir maden. Biz bunu ucuza veya pahalıya almıyoruz. O günkü fiyat neyse ondan alıyoruz. Üç esnafımız karakollara gidip ifade verdi, dükkanından malları alındı. Vatandaş bu altını kime bozduracak? Vitrinde kilo kilo bilezik. Yok. İzmir genelinde buldukları en fazla 10 tanedir. İnceliyorlar hemen mahkemeden takibi çıkarıyorlar… Çok büyük cezalar kesiyorlar. Mahkemelere başvurduk. Bunda biz aklanırız ama önemli olan esnafı mağdur duruma düşürüyorlar. Bununla ilgili girişimler yapıyoruz. Odamızın avukatı devreye girdi. Polis ve avukatlarla dükkanı basıp esnafı rezil ediyorlar” diye konuştu.

SERBEST BIRAKIYORLAR

Altının çok yükselmesinden dolayı piyasada dolandırıcıların çoğaldığını dile getiren Baransel, “Odamızın bir WhatsApp grubu var. Türkiye’nin neresinde sahte ürün tespit edilirse hemen paylaşıyoruz ve yakalattırıyoruz. Ama yakalananları dolandırıcılık suçundan serbest bırakıyorlar. Bunların dolandırıcılıkla değil kalpazanlıkla yargılanması gerekiyor. Bunun önüne geçmeliyiz. 5 liraya çeyrek altın satan yerler var. İnsanlar bunlara kanmasın. Güvendiği kuyumcudan alışveriş yapsın. Oda olarak vatandaşın yanındayız. Her zaman yardımcı olmaya hazırız. Sahte altın bütün ürünlerde ağırlık kazandı. Yalnızca çeyrek altında değil bileziklerde de var. Sıkı denetliyoruz, takip ediyoruz. Kimin yaptığı, hangi patenti olduğunu hemen buluyoruz. Peşine düşüyoruz. Vatandaş bir bilezik aldığında onun kaç ayar olduğunu bilemez. İmalatlarından vitrine kadar oda olarak denetime alıyoruz” ifadelerini kullandı.

SAHTE OSMANLI PARASI SATIŞI

Devlet tarafından basılmayan Osmanlı paralarının sahtekarlar tarafından basılarak satıldığına dikkat çeken Baransel, “Ülkemizde şu an Osmanlı parası basılmıyor. Devlet basmadığı için sahtekarlar basıyorlar. Reşat, Hamit dediğimiz paralar şu an piyasada sahtekarlar tarafından basılıyor. Bu paraların orijinali çok azalmış vaziyette. Ama sahtekarlar piyasaya sürüyor. Ayarını düzgün yapsalar gramından çalıyorlar, gramını düzgün yapsalar ayarından çalıyorlar. Halkımızın ata liraya yönelmesi gerekiyor” dedi.

TEFECİLERE MAHKUM EDİYORLAR!

Kredi kartı ile altın satışına ilişkin düzenleme beklediklerini belirten Baransel, taksit sayısının artırılmasına ilişkin beklentilerini açıklayarak, “Altının çok yükselmesinden dolayı bizi tefecilikle suçladılar. Ankara’ya gittik. Görüşmeler yaptık. 4 taksit verdiler bize. Ama taksit sayısı daha da artarsa kuyumcuların işi hızlanacaktır. Herkeste o kadar nakit para yok ama herkesin cebinde kredi kartı var. Bankalar dolaylı yoldan bu taksitlendirmeyi yapıyorlar ama taksit sayısı artarsa bizim de işimiz hızlanır. İşlerimiz açılır. Herkese uygulanan taksit sayısı neyse biz de onu istiyoruz. 4 taksit olunca sahteciliğe başvuruyorlar. Ankara ile görüşüyoruz, inşallah bu taksit sayısı artacak. Çok aleni bir olay var… 2 milyarlık bir ürün alacaksınız 10 taksit istiyorsunuz. Motorlu kurye elinde post cihazı ile geliyor. Parayı çekiyor, esnafın ve vatandaşın parasını ödüyor. Hani devlete vergi? Bizi tefecilere mahkum ediyorlar. Bunu yapan şebekeler var şuanda. Taksit sayısı çoğalsa bunlar da ortadan kalkacak” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.