TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antik çağa yolculuk

360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkut, 20 kürekli ve yelkenli olan antik tekne Kybele’nin uluslararası alanda ses getirerek Türkiye’nin tanıtılmasında önemli rol oynadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2018 10:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Antik çağa yolculuk

NİLGÜN TAZE

Osmanlı’nın 17 yüzyılda yaptığı Atlantik seferlerini ve İzlanda ile ilişkilerini anlatan 4 adet kitabı Hollanda Kraliyet Müzesi’nden temin eden 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, Antik İzlanda dilinde olan bu kitapların tamamının Türkçe olarak basılmasını sağlamaya çalışıyor. Bir tanesi dernek tarafından İngilizceye çevrilerek basılan kitaplar çeviri işlemlerinin tamamlanmasının ardından Türk deniz tarihçilerine ışık tutacak.

Son yıllarda Türkiye kara sularında yerli ve yabancı batık uzmanlarının yaptığı çalışmaların çok değerli olduğunu açıklayan 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkut, “Ancak Osmanlı denizciliği ile ilgili tescilli bir batık üzerinde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Gerek bu döneme özgü, gerekse tipolojik değeri olan bir sualtı kazı çalışmalarına bir an önce başlaması önemlidir. Buna karşılık, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait her türlü tarihsel veri tabanı mevcuttur. Bu bilgilerin ışığında ulusal deniz kültürümüzün çok önemli parçası olan bir Osmanlı gemisini yapmak için araştırmalarımız devam ediyor. Uzun zaman İzlanda kıyılarında koloni hareketi sürdüren Cezayir Garp Ocakları’na bağlı gemilere ait batıkların İzlanda sularında olma ihtimali çok büyük” dedi.

TARİHE YOLCULUK

Milattan önce 600’lü yıllarda Batı Anadolu’da yer alan 12 İon kentinden biri olan Phokaia’lıların Akdeniz’de birçok koloni kurduğu bilgisini veren Erkut şunları söyledi: “Phokaialılar sadece koloni kurmakla kalmamışlar, her türlü bilgi ve kültürlerini de Akdeniz’e, yani bugünkü Avrupa’ya taşımıştır. Bu kolonilerden en önemlisi Marsilya’dır. Akdeniz’in tarihsel ve günümüze kadar gelmiş ilişkilerinde Anadolu’nun etkisini tekrar anlatmak, belgelemek projenin temel amacıdır. Phokaia Kazı Başkanlığının danışmanlığında, arkeolojik verilere dayanarak, dönemin tarihsel özelliklerine uygun, antik tekne tipolojisinde Bireme olarak bilinen 20 kürekli ve yelkenli tekne seçilmiştir. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından planları çizilen ve Türk Loydu Vakfı tarafından imalatı denetlenen tekneye Kybele adı verilmiştir.”

KYBELE VE ‘LABEL’ UNVANI

“Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk” projesinin Dışişleri Bakanlığı ve Fransız Kültür ve İletişim Bakanlığının himayesinde yapılan ‘Fransa'da Türkiye Mevsimi Temmuz 2009 - Mart 2010’ projesinin ‘Büyük Etkinlikler’ kapsamında önemli proje seçilerek ’Label’ unvanı aldığını açıklayan Erkut, “2009 yılı haziran ayında İzmir’den yola çıkan Kybele, Yunanistan, İtaya ve Fransa kıyılarını takip ederek, 54 günde Marsilya Limanına ulaştı. Bin 700 deniz mili süren bu yolculukla, Yunanistan, İtalya ve Fransa da, Phokaialıların kurduğu koloniler olan, Velia, Aleria, Nice, Antipolis limanlarına uğrayarak Marsilya’ya kadar süren tarihsel yolculuğun yeniden yaşanması sağlandı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TANITIMI

Erkut, Kybele’nin tarihe yolculuğu esnasında Yunanistan, İtalya ve Fransa’da Türkiye’nin tanıtımı adına birçok etkinlik yapıldığını belirterek, “2010 yılında Türkiye’ ye dönen Kybele, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında da çeşitli etkinlikler yaptı. Projede işbirliği yapılan kurumlar ise Dışişleri Bakanlığı, Fransız Kültür Bakanlığı, Ege Üniversitesi, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Türk Loydu Vakfı oldu. Arkeolojik verilere dayanarak, yeniden inşa edilen Kybele’nin boyu 19 metre, eni ise 6 metredir. 20 küreklidir ve 86 metrekare yelkeni vardır” bilgisini verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.