TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aynı kentin insanları

Farklı ülkelerden gelen mülteci hakları aktivistleri tarafından Basmane’de kurulan Mülteci Dayanışma Evi’nde çocuklar başta olmak üzere mahalle halkıyla buluşuldu. İzmir Müzisyenler Derneği’nin de katılımıyla etkinlikte sohbet edildi, şarkılar söylendi

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aynı kentin insanları

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Sosyal medya üzerinden bir araya gelen gönüllüler, Basmane’de eski bir binayı tadilat ederek mültecilere yönelik etkinlikler düzenlemeye başlamıştı. Uzun süredir mültecilerle dayanışma içinde olan Mülteci Dayanışmasının gıda ve kıyafet tasnifi için kullandığı binayı, gönüllüler bir dayanışma evine dönüştürmek için kolları sıvamıştı. Ev olarak kullanmak için oldukça kötü durumda olan binayı, gönüllüler el birliği ile tadilat yapmaya devam ediyor. Tadilat sürerken bir yandan da dayanışma evi faaliyete geçmiş durumda. Bir odası koca bir gardırop yapılan evde askılara dizilen kıyafetler ihtiyaçları olan mültecilere veriliyor ya da mülteciler eve gelip kendilerine uygun olanı seçip alabiliyorlar. Diğer oda ise gıda tasnifi için kullanılıyor. Tamamlanmış olduğunda dayanışmanın bir odası kadınlar ve çocuklar için ayrılacak ve dönem dönem doktorlar eşliğinde sağlık hizmeti verilecek. Dayanışma evine koyulacak çamaşır makinesi ile mülteciler çamaşırlarını yıkayabilecek ve dayanışmanın mutfağında mülteciler için olabildiğince düzenli bir şekilde yemek yapılmaya çalışılacak. Oluşumun içinde deri işçileri, müzisyenler, üniversite öğrencileri, akademisyenler, fotoğrafçılar ve çeşitli mesleklerden gönüllüler var. İzmir Müzisyenler Derneği’nin de katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte dernek gönüllüleri enstrümanlarıyla boy göstererek şarkılar söyledi.

Yiyecek, içecek ikramlarının da sunulduğu etkinliğe mahallede yaşayan mülteciler ve mülteci çalışmalarına yönelen gönüllüler tarafından katılım yoğundu.

EVLERİNDEN BİR ŞEYLER GETİRİYORLAR

Dayanışma evinin kurulmasında gönüllü olan Mülteci Hakları Aktivistleri ile çalışmaları üzerine konuştuk. Mülteci Dayanışmasının kurulduğu ilk günden beri gönüllü olarak görev alan Deri Kundura İşçileri Derneği Başkanı Yalçın Yanık, dayanışmanın ilk adımlarını geçtiğimiz Haziran ayında “Yeryüzü Sofrası” olarak attıklarını söyledi. Yanık, “Bu işin merkezi Basmane. Basmane’de daha çok kişi ile ilişki kurup, olanaklarımızı paylaşırız dedik. Bulunduğumuz binanın altı atıl durumda olduğu için burayı kullanma kararı aldık. Mültecilerle elbiselerimizi, giysilerimizi paylaştık. Sonrasında bu herkesin katkı sunduğu, evlerinden bir şey getirdiği bir mülteci dayanışmasına dönüştü. İnsanlar evlerinden sobasını, battaniyesini getiriyor. Yaptığımız dayanışmanın daha görünür hale gelmesi için burayı mültecilerin de kullanabileceği bir alana çevirmeye çalışıyoruz” dedi.

EV EV DOLAŞIYORUZ

Brezilya kökenli Kanada vatandaşı Felipe Coimbra, İzmir’e iki ay önce gelmiş. Felipe “Biz gönüllü bir grubuz ve bir organizasyona bağlı değiliz. Her çarşamba sahaya çıkıp yardım edebileceğimiz aileleri seçiyoruz. Daha sonra seçtiğimiz aileler ile görüşme yapıp nelere ihtiyaçları olduğunu tespit ediyoruz. Sonra gidip gıda ve kıyafet temini yapıyoruz. Biz gönüllüler olarak yaklaşık 4 -5 haftadır bu şekilde çalışmaya başladık. Para yardımı yapmıyoruz. Bunun yerine örneğin ocağı olmayan bir eve gidip ocak alıyoruz. Ya da bir evin kapısının onarılması gerekiyorsa gidip başka bir Suriyeli bulup ona yaptırıyoruz ve emeğinin karşılığını veriyoruz. Para yardımımız bu şekilde oluyor” diye konuştu.

VİCDANİ DUYARLILIK YARATIYORUZ

İzmir Müzisyenler Derneği Üyesi Meltem Demir ise, yaptıkları çalışmalarla hayatı güzelleştirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Demir, “Bu mücadele de özellikle toplumda dezavantajlı durumdaki insanlara ulaşmaya, toplumda genel bir vicdani duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. 2 sene önce ciddi bir mülteci akımı olmuştu. Öncesinde de zaten mülteci çalışmalarımız oluyordu ama bu süreçten sonra daha da yoğunlaştırdık. Basmane başta olmak üzere etkinliklerimizi sürdürmeye başladık. Günlük gıda dağıtımı, barınma, giyecek, sağlık konularında yardımcı olmaya çalışıyorduk. Görüldüğü üzere böyle bir dayanışma evimizde var. Burada mahalle halkını, çocukları, gönüllülerimizi toplayıp keyifli sohbetler gerçekleştiriyoruz. Müzik yapıyoruz. Sadece fiziksel ihtiyaçlar değil, savaştan kaçıp buraya gelen insanların psikolojisine yönelik de etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Onların moral ve motivasyonunu yükseltmek için, ‘Bu insanlar burada bizim için toplandı’ diye düşündürtüp kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için” ifadelerine yer verdi.

CİDDİ BİR ÖN YARGI VAR

Demir, mültecilere yönelik suçlayıcı söylemlere de değinerek, ön yargıları kırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Demir, “Bu çalışmalarımızla İzmir halkının da mültecilere yönelik ön yargılarını kırmaya çalıştık. Çünkü ciddi bir ön yargı var. Ciddi bir dezenformasyon var onlara yönelik. İnsanlarımız kendinden olmayanı ötekileştirmeye epey eğilimli. Bu ön yargıların kırılması için onlara mülteci kardeşlerimizi tanıtmaya, iyi yüreklerini göstermeye çalıştık. Koro çalışmalarımız oluyor mesela. Üniversiteye gitmek isteyen Suriyeli öğrencilere yönelik eğitim çalışmalarımızda var. Onlara, tıpkı şuan olduğu gibi yalnız olmadıklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Basın tarafından sürekli suçlu konumuna düşürülen bu insanlarımızın yardıma ihtiyaçları olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Neredeyse 50 aileye eşya yardımı yapıldı. Evlerinden ya da çevrelerinden eşya toplayan gönüllülerimiz bu dayanışma evine gelerek yardıma muhtaç insanlara dağıtımı sağlıyor. Amaç ‘eşyayı bırakalım, gidelim’ değil. Amaç bunları duyurup gönül birliğini sağlamak. Kendi elleriyle gerçekleşmeyen bir savaştan dolayı, hiçbir suçları yokken yersiz yurtsuz kalan bu insanları tanımalıyız. Onları bir canavar olarak görmeden önce tanımalıyız. Küçük bir Suriyeli çocuğu dövmeden önce, maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışmak zorunda kalan bir insanı sömürmeden önce tanımalıyız, sevmeliyiz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.