TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağız sağlığına dikkat

Sağlıklı bir ağzın hem vücut açısından hem de estetik açıdan önemine vurgu yapan Diş Hekimi Emre Aksu, “Sağlıklı bir ağza sahip olmak için düzenli olarak dişlerimizi günde 2 kez fırçalamalıyız” dedi

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2018 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ağız sağlığına dikkat

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Diş Hekimi Emre Aksu, ağız sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Ağız ve diş sağlığının vücut sağlığı açısında da oldukça önem taşıdığına dikkat çeken Diş Hekimi Emre Aksu, önemsenmeyen veya yanlış yapılan ağız ve diş bakımının bir çok hastalığa yol açabileceğini söyledi. Aksu, meydana gelebilecek sorunlar arasında kalp ve damar hastalıklarından mide, bağırsak ve solunum rahatsızlıklarına, kemik erimesinden yüksek tansiyona ve şeker hastalığına kadar birçok hastalık riskinin artabileceğini belirtti.

HASTALIKLARA DAVETİYE

Ağzın bütün vücudun giriş yolu olduğuna dikkat çeken Diş Hekimi Emre Aksu, yediklerimizi iyi çiğnemediğimiz takdirde midemizin zarar göreceğini belirtti. Ağızda meydana gelebilecek enfeksiyonlarında vücut açısından sağlıksız bir durum oluşturacağının altını çizen Aksu, “Ağızdaki enfeksiyon odakları vücutta sağlığı etkileyen böbrek sorunları gibi pek çok soruna sebebiyet vermekte. Hatta kalp problemli hastalarda öncelikli olarak diş sağlığının düzeltilmesi isteniyor. Düzetilmediği takdirde ciddi sorunlar oluşabilmekte. Sağlık yanında dişlerin estetik bir önemi de mevcut” dedi.

DOĞRU DİŞ FIRÇASI VE MACUN

Diş ve ağız bakımında diş ipi, diş fırçası ve macunun doğru kullanımının önemine dikkat çeken Aksu, “Marketlerde çok çeşitli diş macunları, fırçalar var fakat çoğunluğu ağız, diş sağlığına uygun değil. Burada diş hekimlerinin tavsiyeleri devreye giriyor. Fırçalama ise hekimin önerdiği şekilde yapılmalı. Bazen iyi fırçalamama hiç fırçalamadan daha kötü sonuçlar meydana getirebiliyor. Bundan dolayı hekimlerden diş fırçası, macunu ve diş ipi tavsiyeleri alınması gerekli. Diş ipi ise, en az fırça kadar önem arz ediyor. Doğru diş fırçalama ise dişler üzerinde dairesel hareketler ve süpürür şekilde olmalı. Fırça dişe çok bastırılmamalıdır.Tüm dişlerin üzerinde fırça ile gezilmeli ve en az 2 dakika süre ile yapılmalıdır” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS

Erken teşhisin ağız ve diş sağlığı için çok önemli olduğuna vurgu yapan Aksu, şunları kaydetti: “Ağız ve diş sağlığı, vücut sağlığının bölünmez bir parçasıdır. Gerek kişinin sosyal özgüvenin pekiştirilmesinde, gerekse ileride oluşabilecek pek çok sistemik hastalığın önlenmesindeki önemi tüm sağlık bilimcileri tarafından kabul edilmektedir. Bu anlamda koruyucu ve önleyici tedaviler büyük önem taşımaktadır. Ağız ve diş sağlığı kontrolü hiçbir şikayet olmadığı takdirde altı ayda bir yapılmalıdır. Böylece oluşabilecek diş çürükleri ve diş eti problemleri ilerlemeden daha basit tedaviler ile çözülebilir. Bu şekilde diş kayıplarına kadar giden sürecin önüne geçebileceğimiz gibi hem uzun tedavi süreçlerinden kurtulunmuş olur hem de diş tedavisi için harcanan masraflardan önemli oranda tasarruf edilebilir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.