TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aziz Sancar replikaları sahiplerini buldu

Mardinli Nobel Kimya Ödüllü Bilim Adamı Prof.Dr Aziz Sancar’ın kendisine verilen 3 replikadan birini Mardin Artuklu Üniversitesine teslim etmesi üzerine kentte bulunan Hilton Otel’de tören düzenlendi. Replika MARSEV Başkanı Kemal Nehrozoğlu tarafından Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Ağarakça’ya verildi

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2018 07:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aziz Sancar replikaları sahiplerini buldu

ADNAN AVUKA/MARDİN

Mardinli Bilim Adamı Prof.Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü orijinalini Anıtkabir Müzesi’ne bağışlamıştı. Verilen 3 replikanın birini, bilimsel çalışmalarını sürdürdüğü Kuzey Caroline Üniversitesine, birini, lisans eğitimini tamamladığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine, birini de Mardin Artuklu Üniversitesine hediye etti. Bomanti’de bulunan Hilton Otel’de düzenlenen tören ile replika MAREV ( Mardin Eğitim Vakfı) Başkanı Haluk Eldem ve MARSEV Başkanı Kemal Nehrozoğlu tarafından Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Ağarakça’ya verildi.Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan Aziz Sancar’ın belgeseli gösterildi. Daha sonra Aziz Sancar telekonferans ile salondakilere seslendi. Sancar, Süryani Ortodoks İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin ve Süryani cemaatine ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Sancar, gecenin sponsorluğunu üstlenen Özcan Tahincioğlu’na da teşekkür etti. Sancar, “Okumak, bir yerlere gelmek için özel okullarda eğitim görmek gerekmiyor. Ben devlet okullarında okudum ve ayakkabısız okula gittiğimi biliyorum. Gençler azimli olsun, kararlı olsun, çalışsın. Mutlaka amaçlarına hedeflerine ulaşırlar. Türk evini kurduk. Gençlerimize hizmet verecek. 40 yıl önce çektiğim sıkıntıları gençlerimiz çeksin istemiyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesinde eğitim aldım ve bu günlere geldim. Ben Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının ürünüyüm. Benim ödüllerim onların ödülüdür” şeklinde konuştu.

ATATÜRK VE TÜRKİYE SEVGİSİ

MAREV Başkanı Avukat Haluk Eldem, MAREV ve MARSEV vakıflarının, Tahincioğlu sponsorluğunda düzenlenen tören ile Prof.Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Ödülü replikanın Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmat Ağırakça’ya tören ile teslim edeceklerini söyledi. Sancar’ın avukatlığını da yürüten Haluk Eldem, “Atatürk ve Türkiye sevgisi herkesçe bilinen ve bunu her fırsatta altını çizen Aziz Hoca, bildiğiniz gibi ödülün orijinalini Anıtkabir müzesinde saklanmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir törenle teslim edilmiştir. Replikayı ne zaman vereceğini sorduğumda, Aziz Hoca, bu görevi bana Kemal Nehrozoğlu’na verdiğini söyledi. Bilimsel çalışmalarını aksatmamak konsantrasyonunu bozmamak için gelmesi yönünde ısrarcı olmadık. Yüzüncü yılı yaklaşan Cumhuriyet tarihinde, sevdalısı olduğu Türkiye’ye pozitif bilimler alanında ilk Nobel Ödülü’nü kazandıran Sayın Aziz Sancar’ın aradan geçen süre içinde bilimsel araştırmalarına aralıksız devam etmesinin, karşılıksız kalmayacağına ve alacağı başka ödüllerle de bizlere ve sevdalısı olduğu ülkemize büyük onurlar yaşatacağına bütün kalbimle inanıyorum” dedi.

GENÇLERE MOTİVASYON

MARSEV Başkanı, Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri emekli Vali Kemal Nehrozoğlu, Aziz Sancar’ın başarısının Mardin ve Türkiye için gurur verici olduğunu söyledi. Nehrozoğlu, “Ödül ile birlikte Aziz Sancar sergilediği asil duruşu ile dikkat çekti. Duruşu bilgelik içeriyor, vizyon içeriyor, yardımseverlik içeriyor. Replikaları verdiği yerlere bakıldığında yine asil duruşu gösteriyor. Bugün Artuklu Üniversitesi anlamlı ve önemli bir armağan teslim alacak. Artuklu Üniversitesinde okuyacak gençlere motivasyon sağlayacak ve yeni Aziz Sancarlar yetişecek” şeklinde konuştu. Sancar Vakfı Başkan Yardımcısı İsmail Aslan, kurulan vakıf ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Aslan, Aziz Sancar’ın eşi Gwen Sancar ile birlikte tüm mal varlıklarını satarak ve bankadan kredi çekerek Mardin Evi kurduklarını, Türkiye’den ABD’ye okumaya giden gençlere kapılarını açtıklarını söyledi. Aslan yeni alınan arsa üzerinde daha donanımlı bir Türk Kültür Evi inşaatına önümüzdeki günlerde başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Ağırakça ise, çağımızın en önemli bilim adamaları arasında yerini alan Prof.Dr. Aziz Sancar’ın Savur’dan çıkıp, Nobel ödülünü kazanmış değerli bir bilim insanı olduğunu söyledi. Rektör Ağırakça, “Cenabı Allah’ın verdiği, akıl, gönül ve kalbin birlikteliğiyle bilim ortaya çıkıyor. Tarih boyunca, Mardin’den fizik, Kimya, Astronomi alanında bilim adamaları çıkmış, El Mardini bilim adamlarını listesine, Aziz El Sorani El Mardini olarak yerini almıştı. Bundan böyle ödülü aldığımız 19 Ocak’ı her yıl Aziz Sancar Günü olarak üniversitemizde kutlayacağız. Şimdiden salonda bulunan herkesi önümüzdeki yıl 19 Ocak’ta kutlayacağımız Aziz Sancar Günü’ne davet ediyorum. Bu değerli ödülü üniversitemizin en güzel yerinde gümüş kaide üzerinde muahhara edeceğiz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.