TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başka bir alternatif yok

Karşıyaka-Bostanlı arası yapılan tramvay hattı hem taksi dolmuşların kaldırılmasına hem de güzergah değişikliğine neden oldu. Otobüsle dahi ulaşımını sağlayamayan vatandaş başka bir alternatifi olmadığı için tramvaya mecbur kalıyor

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2018 10:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Başka bir alternatif yok

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Konak-Alsancak arası tramvay deneme sürüşleri başladı. İzlenen görüntülere bakılacak olursa sürücü de vatandaşta oldukça heyecanlı. Ancak Karşıyaka-Bostanlı arası ulaşımı sağlamaya başlayan tramvay için aynı heyecandan bahsedemiyoruz. Çünkü tramvay hattının kurulmasıyla birlikte 60 yıl Karşıyaka’ya hizmet veren taksi dolmuşlar kaldırıldı, neredeyse 120 şoför mağdur edildi. Bunun yanı sıra Ataşehir yönüne giden otobüslerin de güzergahları değiştirildi. Herhangi bir alternatifi olmayan vatandaş ise tramvayı kullanmaya mecbur kalıyor. Tramvayın yanı sıra başka ulaşım araçlarının da devreye girmesini isteyen vatandaş daha fazla mağdur olmak istemiyor.

NE HAKLA KALDIRIYORSUNUZ?

“CHP’liyiz ama bu yapılan her şeyi doğru buluyoruz anlamına gelmiyor” diyen de var, “Hem çok yavaş hem de aşırı kalabalık” diyenler de. Ama en çok dikkatimizi çeken havasızlıktan nefes alamayıp yarı yolda inen ve yürüyerek ulaşımını sağlayan insanlar. Çoğu kez bu kalabalığa çarşamba günü rastlıyorduk. Çünkü kurulan Bostanlı Pazar’ından dolayı büyük bir yoğunluk meydana geliyordu. Ancak diğer günlerde de aynı sıkıntının yaşanması ‘Pes’ dedirtti. Tramvayda yoğunluktan ve havasızlıktan dolayı çıkan bir tartışma sonrasında vatandaş şunları söyledi: “Ben devamlı CHP’ye oy veren, CHP sever bir insanım. Fakat CHP’nin her dediğini kabul etmek veyahut her yaptığına güzeldir demek zorunda değilim. Tramvay çok güzel bir şey. Gelişmiş ülkelerin çoğunda da var. Tramvayı iyi yaptılar. Ancak alternatiflerimiz neden yok? Demin gördünüz ben pazar dönüşü elimde yüklerle tramvaya çok zor bindim. İçerisi aşırı kalabalık. Tutunacak yer yok. Yaşlı bir insanım, düşebilirim her an bir yerimi kırabilirim. Benim gibi böyle düşünen bir sürü insan var. Ben hiçbir alternatif yok dediğim zaman bana söylenen şu, ‘Taksiye bin.’ Ben neden taksiye binmek zorundayım? Taksiye binebilirim, benim özel arabamda var. O zaman bir tane de park yeri yapsınlar. Park yeri bulamıyorum. Gittiğim zaman ceza yiyiyorum. Neden toplu taşıma araçlarını kullanmayayım? Otobüsü ne hakla kaldırıyorsunuz? Taksi dolmuşları niçin kaldırdınız? Ben 70 yıl boyunca taksi dolmuşları Karşıyaka’da kullandım. 3 TL veriyordum evimin önüne kadar gidiyordum. Kime ne zararları vardı? Tramvaya da karşı değilim. Ancak taksi dolmuşların ve otobüslerin geri gelmesini istiyorum.”

YÜRÜYEREK GİDİYORLAR!

Tramvay seferlerinin hızlandırılması gerektiğini vurgulayan başka bir vatandaş, “Ben emekli biriyim ve 65 yaş kartımdan faydalanmak istiyorum. Cümle alem biliyor ki Karşıyaka emekli kesimin semti. Elbette gençler de var. Ama bizler kadar tramvayı kullanmıyorlar. Ve bu emekli, yaşlı başlı insanlar böyle mağdur ediliyor. Önceden otobüs beni evimin önündeki durakta indirirdi. Kolayca evime giderdim. Şimdi ise Karşıyaka İskelesi’nin oradaki tramvay durağında iniyorum tekrar bir otobüse binip öyle evime geçiyorum. Ben mecbur muyum yakın mesafe de bile iki araç kullanmaya. Yaşlıyım, yürüyemiyorum. Mecburen Karşıyaka’ya gelince otobüse biniyorum. Madem tramvay dışında bir şey yok o zaman tramvay seferlerini hızlandır ki bu kadar insan birikmesin ve üst üste binmeyelim. Kokudan mahvoluyoruz. Biraz daha genç olanlar yarı yolda inip yürüyerek gidiyor.

EN İYİSİ EVDE OTURMAK

Ataşehir’de oturan bir hanımefendi ise önceden indikleri durak kaldırılınca yaşadıkları sıkıntıyı şu ifadelerle belirtti: “Karşıyaka’dan Ataşehir’e tramvayla geliyoruz. Ondan sonrasını yürüyerek sağlıyoruz. Çünkü evimiz tramvay durağına uzak. Önceden otobüs kullanıyorduk. Şimdi duraklar kaldırıldı, üst geçidi kullanarak gidiyoruz. Kaynanam da benimle yaşıyor. Hadi ben yürüyerek varıyorum eve o nasıl gitsin? En iyisi evde oturmak deyip bir yere de çıkamıyor kadıncağız.”

Memnunuz deyip ‘ama’sını ekleyenler kadar tramvayı başından sonuna yanlış bulanlarda var. Belediyenin, İstanbullaşma çabasında olduğunu belirten diğer bir vatandaş, “İzmir’in sırf nostalji olsun diye böyle bir şeye ihtiyacı yok. Daha ilk gününde kazalara neden olan, trafiği aksatan, otobüsle ulaşımı sağlayan insanların durakların kaldırılmasından dolayı uzun mesafe yürümesine neden olan bir şey ulaşımı iyileştirmek için çözüm değildir. Çok şikayetçiyiz. Yaşanan kazalar da bize gösteriyor ki tramvay yaya ve araç trafiğini tehdit ediyor. Tramvayın dar boğaz yarattığı noktalardan biri de Mavişehir ve AVM’lerin bulunduğu yer. Özellikle bu noktada meydana gelen trafik kazaları bizlere acaba dedirtmekle birlikte ihmaller zincirini de gösteriyor” diye aktardı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.