TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağışçılar onurlandırıldı

Yaptığı yararlı çalışmalarla ülkemizin kan ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Türk Kızılayı, en çok bağış yaparak birçok insanın hayatını kurtarmaya yardımcı olan 520 bağışçısını ödüllendirdi

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2017 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bağışçılar onurlandırıldı

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Toplumda yaptığı yararlı çalışmalarla bilinen, 17 Bölge Kan Merkezi, 65 Kan Bağış Merkezi, Mobil Kan Bağış birimleriyle, ülkemizdeki kan ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Türk Kızılayı, sürekli bağış yapan bağışçılarını düzenlediği bir organizasyon ile ödüllendirdi. Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi tarafından düzenlenen organizasyon İzmir Fuarı Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dün saat 13.00’da gerçekleştirilen organizasyonda, 45 kez kan bağışında bulunmuş 96 bağışçıya plaket, 35 kez kan bağışında bulunmuş 136 bağışçıya altın madalya ve son olarak 25 kez kan bağışında bulunmuş 288 kişiye ise gümüş madalyalar verildi. Organizasyonda toplamda 520 bağışçı ödül alarak onurlandırıldı.

“600 BİN KAN BAĞIŞÇISI DAHA BULMAK”

Kan bağışında eğitimin önemli rol oynadığını savunan ve Kızılay Ege Bölge Kan Müdürü Doktor Gökay Gök, kadın erkek demeden sağlıklı olan herkesin düzenli kan vermeleri gerektiğini belirtti. Geçmişten günümüze kan bağışının tarihsel süreçlerini de anlatan Gök, “1957 yılında Türkiye’de ilk kan merkezlerini Kızılay kurmuştu. Damardan şişeye konulan kanlar, teknolojinin ilerlemesiyle torbalara konuldu. Daha sonra ürünlerine ayrılması öğrenildi. Yani torbaya konulan kan 3 farklı ürüne ayrılıp, üç farklı insanın hayatını kurtarmaya yardımcı oldu. 1980’li yıllara kadar Kızılay ülkenin kan ihtiyacının büyük kısmını karşıladı. 1980-2000 yılları arası, ülkenin iyi yönetilmediği dönemlerdi ve birçok şey de geri kaldık. 2005 yılından itibaren de yaptığımız çalışmalarla her sene kan bağışı sayımızı arttırıyoruz” ifadelerini kullandı. Gök, “Geçen yıl 2 milyon 141 bin 762 ünite ile dünyada en çok kan bağışı yapıldı. Çok büyük bir rakam fakat bu ülkenin yıllık kan ihtiyacı 2 milyon 750 bin ünite olduğunu biliyoruz ve bir sonraki hedefimiz, en az 600 bin kan bağışçısı daha bularak ihtiyacımızı tam olarak karşılamayı hedefliyoruz” dedi.

“12 YILDIR TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ”

Ege Bölgesinin Türkiye’de en çok kan bağışı yapılan bölge olduğunun altını çizen Gökay Gök, “Rakamlara baktığımız zaman; 2005 yılında 60 bin 582 ünite kan bağışı yapılan Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürlüğümüz, geçen yıl 345 bin 435 üniteyle 12 yıldır Türkiye birincisiyiz. Bizden 4-5 kat nüfusu fazla olan İstanbul, yaklaşık 300 bin ünite toplayabiliyor. Ankara ise 280 bin ünite toplayabilir. Burada sadece Ege Bölgesi insanlarının çok aydın olması değil, bizim ekiplerimizin de iyi çalışması bu başarıyı elde etmemizi sağlıyor. Türkiye’de olmayan bir şey yaptık. Ege Bölgesinde yaklaşık 9 milyon insan yaşıyor. Biz 1 milyon 750 bin kişiye 40 dakikalık seminerlerle kan ve kan bağışçılığının hakkında önemli bilgiler verdik. Halkın bilinçlenmesini sağladık ve bugün bu başarıyı elde edebildik. Valilerden, öğretmenlere kadar herkese bu eğitimi verdik. Öğretmenlerin de kan bağışı yapması için çalışmalar yaptık. Bu sene 750 okulda, öğretmenler, veliler, öğrencilerin hepsinin katılım göstermesini sağlayacağız” diye konuştu.

“İLK BİZE BAŞVURULDU”

Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesinin kanını temin etmek için çalıştıklarını da belirten Gökay Gök, 12 yıldır bunu başaramadıklarını belirtti. Türkiye’de olağanüstü durumlarda da ilk olarak kendilerine başvurulduğuna dikkat çeken Gök, “Özellikle 15 Temmuzda teröristler köprüye daha yeni çıkmıştı ki, genel müdürümüz beni aramıştı. Elimizde yaklaşık 2 bin 900 ünite kan vardı ve bin ünite İstanbul’a, bin ünitede Ankara’ya götürülmesini istedi. Bütün personeli çağırıp, hızlı bir şekilde kanı ulaştırmamızı istedi. İlk başvurdukları yer yine biz olduk. Hava ulaşımı yoktu ve kara yollarıyla motorlu polisler eşliğinde her ilde oluşan yoğun trafiğe rağmen yaklaşık 6 saatte İstanbul ve Ankara’ya kanları ekiplerimiz ulaştırdı. O kanlar stokta olmasaydı, biz yetiştiremeseydik şu an demokrasi gazilerimiz, demokrasi şehitleri olmuştu. Bu yüzden kan acil değil sürekli ihtiyaçtır diyoruz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.