TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balkan gecesi büyüledi

Buca Rumeli Göçmenleri Derneği’nin 20. yıl dönümü münasebetiyle önceki gün ‘Balkan Rumeli Eğlencesi’ düzenlendi. Gerçekleştirilen geceye yüzlerce Balkan göçmeni katıldı. Gecenin mesajı ise oldukça anlamlıydı: Gelecek nesillere Balkan kültürünü aktarmak

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2018 08:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Balkan gecesi büyüledi

SULTAN GÜMÜŞ

20 yıldır aktif bir şekilde çalışmalar düzenleyen Buca Rumeli Göçmenleri Derneği önceki gün çok anlamlı bir etkinliğe imza attı. 20. yıl dönümünü kutlamak isteyen dernek, ‘Balkan Rumeli Eğlencesi’ sayesinde birçok Balkan göçmenini bir araya getirdi. Rengarenk görüntülerin oluşmasına sebep olan gecede 2018 kreasyonu gelinlik ve abiye defilesinden tutun da göçmen şalvarlarına, başarılı saç tasarımlarından kına organizasyonuna, Balkan gelinlerinin geleneksel selamlaşma çeşidi olan temennadan konsere, yarışmalardan halaylara kadar birçok şey vardı. Tavuklu pilav ikramı ile başlayan ve Balkan kültürünün gelecek nesillere aktarılması hedeflenen etkinlikte Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında Afrin’de mücadele veren Mehmetçik ise unutulmadı. Kahraman Türk askerlerine moral mesajları verildi, operasyonda şehit olanlara da dualar edildi.

Özellikle Buca’da ikamet eden birçok Balkan göçmeninin katıldığı geceye ilgi oldukça yoğundu. İncir Ege Mutfağı ekipleri tarafından hazırlanan ve çok beğenilen tavuklu-nohutlu pilav ikramı ile Balkan göçmenleri eğlencesi başladı. Gereken tüm hazırlıkları tamamlayıp yerlerinde hazır bulunan sponsorların da heyecanlı bekleyişleri gözden kaçmadı. Sponsorlar ve göçmenler böyle heyecanlı beklerken gecenin açılış konuşmasını yapacak olan Yıkılanze Kına Organizasyonu sahibi Münevver Kurtuluş’a mikrofon uzatıldı.

MEHMETÇİK UNUTULMADI

“Örfümüzü, adetlerimizi yaşatmak adına bu gece düzenlendi” diyerek sözlerine başlayan Münevver Kurtuluş, “Bu güzel birliktelik gelecek kuşaklara aktarılmak adına çok önemli ve anlamlı. Anneler, babalar, anneanneler babaanneler torunlarına bu güzel geceyi anlatmak için heveslenecek. Bunu oluşturmak için bu gece buradayız zaten. Burada zaman zaman sizlerin görüşlerini alacağız, zaman zaman mikrofonlarımızı uzatacağız sizlere” dedi. Kurtuluş, Afrin’de mücadele veren askerleri ve şehitleri de hatırlatarak, “Ama öncesinde ülkemizin içerisinde bulunduğu durumu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu bayrak bizim, bu toprak bizim, hepimizin. Bölünmez, böldürmeyiz. Burada vatansever insanların olduğunu bilmek çok gurur verici. Zaten göçmen insanı vatanın, ezanın, dinin ne kadar değerli olduğunu iliklerine kadar hisseden insanlardır. Sonuna kadar vatanımıza sahip çıkacağız. Afrin’de bu memleketin kurtuluşu için mücadele veren, bu uğurda hiç çekinmeden şehit olan, bu vatanın birliği ve beraberliği uğruna canlarını hiç çekinmeden seve seve veren tüm şehitlerimizin aziz ruhları için bir dakikalık saygı duruşuna ardından da İstiklal Marşını okumaya davet ediyorum” diye konuştu.

BÜYÜLEYEN GELİNLİK VE ABİYE DEFİLESİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Nilgün Gelinlik tarafından tasarlanan 2018 kreasyonu gelinlikler ve abiyeler sahnelendi. Gelinliklerin ve abiyelerin gösterildiği defile katılımcıları özellikle de gelin adaylarını adeta büyüledi. Telefon ve fotoğraf makineleriyle anı ölümsüzleştirmek isteyen göçmenler, ilham aldıkları gelinlik ve abiyeleri alkışa tuttu. Defilede yer alan modellerin saçları ise Simel Kuaför ekipleri tarafından tasarlandı. Simel Kuaför 2018 yılı saç tasarımlarıyla gelin adaylarına örnek oldu. Gelinlik ve abiye defilesinin ardından Nudemşah Vatansever’in öncülük ettiği Nude Çeyiz tarafından göçmen şalvarları sergilendi. Gecenin en çok ilgi gören bölümü ise hiç şüphesiz ki göçmen şalvarlarıydı. Rengarenk ve çeşit çeşit şalvarlar Balkan kültürünü tam anlamıyla bilmeyenler için yeterli bir ayna oldu. Modellerin ellerinde tuttukları mendil ve çantalardan, ayaklarındaki ayakkabılara kadar birçok şey oldukça farklıydı. Farklı bir şey daha vardı ki bu farklılık göçmen katılımcıları dahi duygulandırdı. Balkan göçmenlerinin ‘temenna’ adı verilen selamlaşma tarzı gelin model tarafından kaynanasına ve tüm misafirlere sunuldu. Temenna geleneği ile birlikte davetliler unuttukları selamlaşma şeklini de hatırlamış oldu. Defilenin sonlarına doğru ise neredeyse 100 yıllık bir tasarım sahneye çıkarak boy gösterdi. Kına gecelerinde giyilen tasarım oldukça geleneksel bir biçime sahipti.

EFELİ, TESTİLİ KINA GECESİ

Defilenin ardından Yıkılanze Kına Organizasyonu ekibi tarafından yöresel kına gecesi düzenlendi. Kına gecesinde bindallı giyen, damadın etrafında dönerek oynayan ve sonunda testi kıran gelin, zeybek oyunuyla giriş yapan efe ve ellerinde defleriyle, davullarıyla gelin ile damadın etrafında dans eden kızlar ilgi odağı oldu. Düzenlenen temsili kına gecesinden sonra sponsor Nude Çeyiz, Nilgün Gelinlik, Yıkılanze Kına Organizasyonu, Simel Kuaför, İncir Ege Mutfağı ve Gökhan Gönül Fotoğrafçılık-Çiçekçilik sahiplerine bu güzel geceye olan desteklerinden ve çalışmalarından dolayı çiçekleri takdim edildi. Nude Çeyiz sahibi Nudemşah Vatansever de geceye ilişkin düşüncelerine yer verdi. Vatansever, “Bu güzel gecede çok fazla emek var. Neredeyse günlerce uyumadık diyebilirim. Sabah akşam toplantılar düzenledik, sırf bu geceye hazır ve kusursuz çıkabilmek için. Öncelikle burada bulunan manken kızlarımıza büyük bir alkış istiyorum. Öncümüz Sibel Hanım. ‘Balkanları buluşturalım, kültürümüzü yaşatalım’ diyerekten hepimizi bir araya topladı. Kendisini böyle bir geceyi düzenlediği için ve bizi bu şekilde onurlandırdığı için çok teşekkür ediyorum” dedi. Simel Kuaför sahibi Sibel Ertürk ise düşüncelerini ve izlenimlerini şöyle aktardı: “Gerçekten çok güzel bir atmosfer. Sizlerle olmaktan gurur duyuyorum. Her zaman temennimiz göçmen kültürümüzü yaşatmak, bunu sürdürmek ve gelecek nesillere aktarmak. Dilerim bu gece herkese bir örnek olmuştur.”

Çiçek takdiminin ve konuşmaların ardından Grup Süperstar Tamer Melha ile ekibi ve Rumeli Yakup Pehlivan tarafından konser verildi. Eğlenceli konser eşliğinde tüm davetliler halay çekmeleri için sahneye davet edildi. Keyifli sunumuyla sunucu Mustafa Çetin de davetlilerle yaptığı küçük yarışmalarla geceyi renklendiren isimler arasında oldu.

‘TEMENNA NEDİR?’ DİYENLER İÇİN

Arnavut göçmenlerinin belki de en çok merak edilen ve oldukça ilginç gelen adetlerinden biridir temenna. Kına sizin olsa da olmasa da, kayınvalidenizin size hazırlattığı geleneksel şalvar ya da kaftan giyilir. Eğer kına gecesi sizinse sayısını bilemediğimiz kadar temanna almak zorundasınızdır. Temanna, müstakbel eşinize ve onun annesine, hatta halasına, teyzesine, babaannesine, anneannesine, yengesine, büyük büyük halasına kadar saygıyı gösterir. Siz onlara saygınızı karşılarında selama durarak anlatırsınız, onlar da bu sırada büyük bir gurur ve keyifle sizi izlerler. Bu arada ardından ellerini öpmeyi unutmayın. Ve tabi ki el öpme biçimleri de ayrı bir farklılık gösteriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.