TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beyaz Fil için toplanıyorlar

Manisa’da tarihi binanın yıkılmaması için uğraşı veren Beyazfil Yıkılmasın Platformu, bugün saat 12.30’da Neşe Gülersoy Salonu’nda bilgilendirici bir konferans verecek

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2018 06:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Beyaz Fil için  toplanıyorlar

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Yıllarca Sosyal Güvenlik Kurumu olarak kullanılan ve Cumhuriyet dönemi eserlerinden olan Manisa’daki tarihi Beyazfil binası, Sosyal Güvenlik Kurumunun taşınmasıyla birlikte satılmış ve bakım yapılmadığı için bir süre evsiz vatandaşların mekanı haline gelmişti. Son olarak İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararının iptaline ve 1. grup taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olan Beyazfil binasının tescilinin kaldırılmasına karar vermiş ve bu gelişmenin ardından binayı satın alan firmanın Beyazfil’i yıkıp yıkmayacağı tartışılmaya başlanmıştı. Cumhuriyet dönemi eserlerinden bir tanesi olduğu için bu değerli eserin yıkılmamasını ve kentin tarihine kazandırılmasını talep eden ve bu doğrultuda çalışmalar yürüten ‘Beyazfil Yıkılmasın Platformu’ bugün saat 12.30’da Neşe Gülsoy Konferans Salonu’nda bilgilendirici bir konferans verecek.

“BEYAZ FİL TARİHTİR”

Tescil işlemi kalktığı için yıkılma tehlikesi olan tarihi Beyazfil’in binası için Beyaz Fil Yıkılmasın Platformu yaptığı açıklamada, “Beyazfil Cumhuriyet dönemi yapılarındandır ve şehrin birkaç simge yapısından bir tanesi olduğu için dönemin ilk betonarme yapılarındandır ve bu önemli değere sahip çıkılmalıdır. Ayrıca Manisalılar için zamanında sinemasıyla, iç avlulu çarşısıyla, sosyal ve ticari ihtiyaçlarını karşılayan kentsel kimlik oluşturmuş anılarla dolu bir yapı olduğundan dolayı tarih sadece insanlar, olaylar, savaşlardan ibaret değildir. Aynı zamanda tüm bunlara şahitlik eden şehirler ve yapılarla da ilgilidir. Tarihi yapıları korumak da bir insanlık borcudur. 50 küsur yıldır Manisa tarihinde yeri olan Beyazfil yıkılmamalıdır. Beyazfil binasının yıkılmaması için de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun tescili kaldıran kararının iptal edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.