TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bina: Sistemdeki eksiklikler giderilmeli

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, yeni ortaöğretime geçiş sisteminin bazı yönlerden geliştirilmesi ve eksikliklerin bir an evvel giderilmesi gerektiğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2017 07:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bina: Sistemdeki eksiklikler giderilmeli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, yeni ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 8-10’unun merkezi sınavla öğrenci kabul edilen liselere, geriye kalanların ise sınava tabi tutulmadan adreslerine dayalı olacak şekilde yerleştirilmesinin, sınavın isteğe bağlı olmasının, sınav stresini azaltması yönüyle olumlu olduğunu dile getiren Bina, sistemin bazı yönlerden geliştirilmesi ve eksikliklerin bir an evvel giderilmesi gerektiğini ifade etti. Bina, “Fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine ek olarak bazı Anadolu liseleri, meslek liseleri ve imam hatip liseleri de merkezi sınavla öğrenci almalıdır. Merkezi sınav için öngörülen soru sayısı artırılmalıdır. Öğrencinin evinin en yakınındaki tercih ettiği okul türüne adrese dayalı olarak yerleşmesi esas olmalı; nitelikli-niteliksiz okul algısının oluşmasına mahal verilmemelidir” dedi.

“SORU SAYISI ARTIRILMALI”

Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesinde özellikle nüfus ve kentin büyüklüğü gibi ölçütlerin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Bina, “Fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine ek olarak bazı Anadolu liseleri, meslek liseleri ve imam hatip liseleri de merkezi sınavla öğrenci almalıdır. Merkezi sınav için öngörülen 60 soru yeterli değildir. Soru sayısı artırılmalıdır. Merkezi sınavın kapsamı 8. sınıf konularıyla sınırlandırılmalıdır. Ortaöğretime yerleşmeyle ilgili iş ve işlemler, Bakanlığın koordinesinde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yürütülmeli, öğrenci ve ailelerin tercih ettiği okul türüne göre ikametlerine en yakın okula yerleştirilmeleri için yerel imkanların azami derecede kullanılması amaçlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ-NİTELİKSİZ OKUL ALGISI

Sınavsız yerleştirme işlemi yapılacak okullara katı bir kontenjan sınırlaması konulmaması gerektiğinin altınız çizen Bina, şunları söyledi: “Aksi halde, öğrenci evinin en yakınındaki okula yerleşemeyebilir. Bu nedenle, öğrencinin evinin en yakınındaki tercih ettiği okul türüne adrese dayalı olarak yerleşmesi esas olmalıdır. Adrese dayalı yeni sistemin bir boyutu da, il ve ilçelerdeki okul kapasitelerinin ne kadar yeterli olduğunu ortaya koyacak olmasıdır. Bugüne kadar yapılan yatırımların ne kadar isabetli ya da ne kadar çarpık olduğu ortaya çıkacak, öğrenci yoğunluğunun çok, okullaşmanın az olduğu yerlerde ikili eğitime geçme zorunluluğu veya okullaşmanın çok öğrenci yoğunluğunun az olduğu yerlerde de bazı okulların atıl kaldığı durumlar söz konusu olacaktır. İl ve ilçelerdeki okul yatırımlarının bundan sonra öğrenci yoğunluğuna göre planlanması, sistemin uzun vadede işleyişi açısından önemlidir. Nitelikli-niteliksiz okul algısı oluşturacak tanımlamalardan da kesinlikle uzak durulmalıdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.