TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bina’dan yönetmelik değerlendirmesi geldi

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ali Musa Bina, sınav görevlerinin isteğe bağlı olmasının olumlu olduğunu ancak belleticilik ve nöbet görevinin de rehber öğretmenlerin isteğine bırakılmasının uygun olacağını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2017 07:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bina’dan yönetmelik değerlendirmesi geldi

E. ÇAĞLA GENİŞ

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, psikolojik danışma kaldırılarak verilen hizmet rehberlik hizmeti ile sınırlandırıldı. Ayrıca rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerine nöbet tutma, belleticilik ve sınavlarda görev alma hükmü getirildi. Rehberlik hizmetleri yönetmeliği hakkında değerlendirmede bulunan Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ali Musa Bina, “Nöbet ve belleticilik görevlerinin zorunlu hale getirilmesi, rehberlik hizmetlerini olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda yönetmelik, rehber öğretmenlerin talep ve beklentileri doğrultusunda, rehberlik hizmetlerinin niteliği de göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“30 İŞ SAATİ OLARAK KALDI”

Yeni yönetmeliğin eskisine göre köklü değişiklikler getirmediğini söyleyen Bina, “Eski yönetmelikte çocuk gelişimi ve eğitimcisi, özel eğitimci, sosyal çalışmacı, eğitim programcısı, psikometrist, psikolog, psikolog danışman gibi görevlilerin görev tanımları tek tek yapılmışken yeni yönetmelikte bu görevler için hiçbir görev tanımı yapılmamış. Rehberlik servislerinde görevli rehber öğretmenlerin çalışma sürelerinin eski yönetmelikte yer aldığı şekliyle haftalık 30 iş saatinin değiştirilmemesi; günlük çalışma saatlerinin eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenmesi şeklindeki esnek çalışma imkanının devamı olumludur. Bakanlığın bu hususta bugüne kadar sunmuş olduğumuz önerileri dikkate aldığı anlaşılmaktadır” diye konuştu.

“YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Sınavlarda görev alma hükmünün isteğe bağlı kılınmasını olumlu bulan Bina, belleticilik ve nöbet görevine ilişkin düzenlemeler ise şöyle eleştirdi: “Belleticilik ve nöbet görevi yönünden de rehber öğretmenin isteğine bağlı bir düzenleme yapılması gerekirdi. Rehber öğretmenlerin iş motivasyonunu ve çalışma barışını bozacak zorlamalara karşıyız. Netice itibarıyla yeni yönetmelik, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin özgünlüğünü eğitim-öğretim hizmeti içinde doğru ve yerinde konumlandıramamaktadır. Nöbet ve belleticilik görevlerinin zorunlu hale getirilmesi, rehberlik hizmetlerini olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda yönetmelik, rehber öğretmenlerin talep ve beklentileri doğrultusunda, rehberlik hizmetlerinin niteliği de göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmelidir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.