TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Binlerce bağımlı kurtuldu

Tek amaçlarının ayık kalmak ve bu yaşam biçimini seçen kişilere yardımcı olmak olduğunu ifade eden Adsız Alkolikler Grubu üyesi, hayatlarına geçirdikleri manevi ilkeleri paylaşmak için kişisel bir çıkar gözetmediklerini ve üye olmak için hiç bir ücret veya aidat istemediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 06:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Binlerce bağımlı kurtuldu

NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER

Adsız Alkolikler, alkol bağımlılığı konusunda ortak sorunlarını çözebilmek ve diğer alkoliklere yardımcı olabilmek için deneyimlerini, güçlerini ve umutlarını paylaşan kişilerin bir araya geldikleri bir kardeşlik birliği. Kuruluş aynı zamanda ayık kalmayı sağlayan manevi ilkelerin çalışılması sonucunda ulaşılan ruhsal uyanışı diğer alkoliklere taşıyarak varlığını sürdürüyor. Üyeler ise adsızlık ilkesini hayata geçirilebilmek için kendi isim ve soy isimlerini gizli tutuyor.

Adsız Alkolikler’in (AA) gönüllülük esasına dayalı olarak hayatın her kesiminden kadın ve erkeği bir araya getiren bir grup olduğunu açıklayan Adsız Alkolikler üyesi, “Bizler ayıklığa ulaşıp, ayıklığı devam ettirebilen dünya çapında bir kardeşlik kuruluşuyuz. Üye olmak için tek şart içkiyi bırakma arzusunun olmasıdır. Alkolle sorunu olduğunu söyleyen ve bırakma arzusunda olan herkese AA’nın kapısı açıktır. AA hiçbir grup, tarikat, siyasi örgüt ya da kuruluşa bağlı değildir ve hiçbir toplumsal anlaşmazlığa karışmaz” dedi.

TEK AMAÇ AYIKLIK

Tek amaçlarının ayık kalmak ve bu yaşam biçimini seçen kişilere yardımcı olmak olduğunu ifade eden üye, “AA üyeleri öğrendikleri ve hayatlarına uyguladıkları manevi ilkeleri paylaşmak için kişisel bir çıkar gözetmez. Bizler içki içme kontrolünü kaybetmiş, bunun sonucu olarak kendimizi çeşitli problemlerle karşı karşıya bulmuş kadın ve erkeklerin oluşturduğu bir topluluğuz. Hayatın şartları içinde alkolsüz bir yaşam biçimi oluşturma ve sürdürme eylemi içerisinde olan bir grup olarak bizden önce ayık yaşamayı başarmış diğer alkoliklerin yardımını ve desteğini alarak bu bağımlılığımızdan özgürleşebiliyoruz” açıklamasını yaptı.

ALKOLDEN ÖZGÜRLÜK

AA’da bugüne kadar pek çok insanla tanıştıklarını söyleyen üye şu ifadeleri kullandı: “Onlarda bizim gibi yalnızlık, pişmanlık, kızgınlık, suçluluk duyguları ve nedeni belirsiz korkular içinde yaşıyorlardı. Bütün bunların alkolizm denilen tedavisi mümkün olmayan ve ancak durdurulabilen bir hastalıktan dolayı yaşandığını anladık. A.A. toplantılarında çeşitli biçimlerde alkolün kişiliklerimize ve hayatımıza olumsuz yönde neler yapmış olduğunu anlatırız. Kendi başımıza durduramadığımız bu zorunlu içme eylemini önlemek için bizden önceki AA üyelerinin hangi adımları attıklarını ve şimdiki hayatlarını nasıl alkolsüz olarak yaşadıklarını anlatan alkolikleri dinleriz. Bizler profesyonel terapistler değiliz. Başkalarının alkolizmden kurtulabilmelerini sağlayacak tek niteliğimiz alkol kullanmayı bırakabilmiş olmamızdır.”

ALKOLİZM TEDAVİSİ

AA’ya gelen problemli içicilerin hastalığın durdurulabilmesinin mümkün olduğunu kurtulmuş olan alkolikleri görerek anlayabildiklerini açıklayan adsız üye, “AA üyeleri olarak bizler, alkolizm tedavisinin mümkün olmadığına inanırız. Ömür boyu sürecek olan hastalığımız olduğunu kabullenir, içmediğimiz sürece hastalığımızın ilerlemeyeceğine şükür ederiz. Hiçbir zaman normal, sosyal içkiciliğe dönemeyeceğimizi, bunu denemiş olan üyelerin deneyimlerinden anlarız. Alkolden uzak durabilmemizin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığımızı korumamızla mümkün olduğunu öğreniriz. Bunun da toplantılara düzenli olarak katılarak ve orada öğrendiğimiz 12 basamaklı programı hayatımıza uygulayarak sağlarız” ifadelerini kullandı.

AA NASIL BAŞLADI?

AA’nın 1935 yılında ilk defa uzun zamandır ayık kalmayı başarabilmiş New Yorklu bir iş adamının Akron’da başka bir alkoliği aramasıyla başladığını anlatan üye, “İş adamı ayık olduğu süre içinde diğer alkoliklere yardım etmenin kendi içme isteğini azalttığını gördü. Akron’da içki sorunu olan bir doktorla birlikte ayık kalabilmenin büyük ölçüde diğer alkoliklere yaptıkları yardım ve cesarete bağlı olduğunu gördüler. Bu yeni adsız ve organizasyonsuz hareket dört yıl boyunca yavaş yavaş büyüdü. Akron, Cleveland ve diğer merkezlerde gruplar kuruldu. 1939 yılında ‘Adsız Alkolikler’ kitabı basıldı. Böylelikle 100 kadar alkolik, bir birlik çatısı altında toplanmış oldu. Adsız Alkolikler adını bu kitaptan aldı. ‘Adsız Alkolikler’ kitabının 2000’li yıllarda 29 dilde çevirisi bulunmaktadır. Günümüzde 178 ülkede 100 binin üzerinde grup ve 3 milyonun üzerinde üye olduğu tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.

AA TÜRKİYE

1988 yılında, Türkiye’de yaşayan AA üyelerinin Ege Üniversitesi psikiyatri bölümü ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, aynı hastanede haftada bir gün AA tanıtım toplantısı başlattıklarını açıklayan adsız üye, “Aynı yıl İstanbul ve Ankara’da AA grupları kuruldu. 1989 yılında Ankara’da 7 Türk ve 11 Amerikalı AA üyesi ile ilk Türkiye AA konvansiyonu yapıldı. AA grupları Türkiye genelinde oluşmaya başladı. 1992 - 2009 yılları arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Tekirdağ, Fethiye, Denizli, Nazilli, Marmaris, Antalya, Mersin, Tarsus, Tokat, Balıkesir, İzmit, Kuşadası, Kaş, Bodrum, Afyon, Köyceğiz, gibi yerlerde ve KKTC’de AA grupları kuruldu. 2001 yılında ise AA Türkiye Genel Hizmet Komitesi ve Ofisi hizmet vermeye başladı” dedi.

AA KENDİNİ NASIL YÖNETİR?

Yönetmeliği ve kurallarının olmamasının AA’nın göze çarpan en önemli özelliği olduğu bilgisini veren adsız üye, binlerce grubun yaşama ve gelişmesini sağlamak için AA’nın 12 Gelenek adı verilen ilkeleri bulunduğunu açıkladı. Üye geleneklerin AA gruplarını iç ve dış çatışmalardan koruduğunu ve bu nedenle son derece önemli olduklarını söyleyerek, “Geleneklerimiz üyelere başlıca amacı ayık kalmak ve başkalarının da ayıklığa kavuşmasına yardımcı olmak olan kişilerin meydana getirdiği bir topluluğun gerçek temellerini hatırlatır. Her üye her yönden eşit ve aynı haklara sahiptir. Liderlerimiz yönetici değil, gönüllü ve güvenilir hizmetkarlardır. AA’da kişiliklerden önce prensipler gelir. Bu yüzden programa katılan üyeler kendilerini değil, sadece iyileşme programını tanıtmak için çaba sarf eder” açıklamasını yaptı.

AA’DA MERAK EDİLENLER

Her ayık üyenin AA gruplarında ve AA bütününü teşkil eden kurul ve komitelerde gönüllü hizmetkar olabildiğini belirten üye şunları söyledi: “Gönüllü hizmetkar diğer üyelerden farklı değildir ve hiçbir üyeye hükmedemez. Tüm kararlar grup bilinci çerçevesinde alınır. Bu karalar doğrultusunda hizmet komitesi ve ofisi uygulamalar ve düzenlemeler yapar. Tüm dünya AA’ların da kabul görüp uygulanan bu ilkeler, AA‘nın evrensel bir kardeşlik kuruluşu olmasını sağlar. Hangi ülkeden olursa olsun bir AA üyesi, başka bir ülkeye gitse dahi, kaldığı yerden hiçbir zorluk çekmeden iyileşme programına aynen devam edebilir. Üyelik için bir tek şart vardır o da içkiyi bırakma arzusudur. Üye olmak için hiç bir ücret veya aidat söz konu değildir. Kimlik, adres, iş, kefil, referans gibi hiçbir belge istenmez ve aranmaz. Hiçbir devam ve hizmet zorunluluğu yoktur. Üyeyim dediğiniz an üyesinizdir."

AA’YA NASIL ÜYE OLUNUR?

Adsız Alkolikler’in ne alkolün yanında ne de alkolün karşısında bir kuruluş olmadığı bilgisini veren üye, “Bir AA üyesi alkolün pek çok kişi için keyif verici bir madde olduğunu, ancak kendisi için zehir olduğunu bilir. Bu nedenle kimseyi engellemek gibi bir niyeti de yoktur. Aynı şekilde AA kendi dışında kalan konular hakkında fikir yürütmez ve kendi dışında tartışma ortamı açmaz. Bu yüzden AA alkolün kendisi ile değil, alkolü bırakmak isteyen kişilerle ilgilenir. AA’da kimlikleri açıklamamak manevi açıdan önemlidir. Bu da bize ilkelerin daima kişiliklerden önce geldiği gerçeğini hep hatırlatır. Adsız kalmak bize gerçek alçak gönüllüğü öğretir” şeklinde konuştu.

AA NEDEN ADSIZ?

Adsız üye, gruba katılan diğer üyelerinde adsızlığını korumak zorunda olduklarını ifade ederek, “Bir üye sıkıntılarını dışa vurmak için grup içinde paylaşımlar yapar. Diğer bir üye adsızlığı hiçe sayıp bu paylaşımı kimlik ve içerik vererek o toplantı sonrası başka yerde veya başka biri ile paylaşırsa bu her iki üye için de telafisi olmayacak zararlara yol açabilir. Dürüstlük, açık fikirlilik programın temelidir. Bu adsızlık ilkesi korunmazsa üyelerin açık paylaşımları kısıtlanmış olur. Bu açık fikirliliğin ve dürüstlüğün olmamasına yol açar. Ayrıca aramızda alkol sorunun ortaya çıkmasından dolayı statülerini kaybedebilecek üyeler olabilir. Bu üyelerin AA’da iyileşme yollarının kapatılmaması açısından, kendimizin ve bir başka üyenin adsızlığını bozamayız” dedi.

AA’NIN MALİ DESTEĞİ

Adsız Alkoliklerin “tam anlamıyla kendi kendine yetme” geleneğini uyguladığını açıklayan üye, AA üyeleri dışında hiç bir kurum, kuruluş ve kişilerden maddi destek talep etmediklerini açıklayarak şu ifadeleri kullandı: “AA grupları, AA adının hiçbir dış kuruluşça kullanımına izin vermez ve maddi destekte bulunmaz. Bunun nedeni para, mülk ve itibarın AA üyelerini önde gelen amacından uzaklaştıracağı gerçeğidir. AA grupları toplantı esnasında kira, çay, kahve vs. gibi masraflarını karşılamak üzere bir sepet dolaştırır. Üyeler diledikleri miktarı sepete bağış olarak atarlar. Kimin ne kadar bağış verdiği gözetilmez. Grubun ihtiyaç fazlası gelirleri AA’nın mesajının Türkiye’de ve Dünya’da taşınabilmesi için genel hizmet Komitesi ve Ofisi’ne aktarılır. Toplanan tüm para AA adına yapılan tanıtım, kitap, broşür vs. için harcanır” açıklamasını yaptı.

AYIKLIK NASIL SÜRDÜRÜLÜR?

Adsız Alkoliklerin alkolden tamamen uzak kalmak gibi ağır bir programını benimsediğini belirten üye, “Üyeler sadece o gün için, 24 saat, ilk içkiden uzak dururlar. Ayıklıklarını ise, önerilen 12 Basamaklı iyileşme programı doğrultusunda, deneyimlerini, güçlerini ve umutlarını toplantılarda paylaşarak sürdürürler. AA’da çözüm arayan kadın alkoliklerin sayısı ise günden güne artmaktadır. Üyelerimizin üçte birini kadınlar oluşturuyor ve bu oran günden güne çoğalıyor. Bu kadınlarda erkekler gibi her sosyal çevreden olabilir. AA cinsiyet gözetmeksizin tüm alkoliklere anlayış gösterir ve yardım eder” açıklamasını yaptı.

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.