TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir demet tiyatro

“1 TL’ye dert dinlenir” deyip insanların sıkıntılarını dinleyen ve aynı zamanda tiyatro oyunculuğu yapan Kemal Çetiner ile Birdem Avit, oluşturdukları Anonim Ekibi’ni ve gerçekleştirmiş oldukları sosyal sorumluluk projelerini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2017 07:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir demet tiyatro

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Kemal Çetiner ile Birdem Avit, tiyatro aşkı için İzmir yollarına düştü. Sadece tiyatro oynamakla kalmayıp sosyal sorumluluk projelerine de destek veren genç gönüllüler, üyesi oldukları Anonim Ekibi ve geçimlerini sağlamak için İzmir sokaklarında yaptıkları, “1 TL’ye dert dinlenir” olayına yer verdi.

Alaylı olarak tiyatroya başladığını belirten ve Anonim Ekip’ten söz açan Çetiner, şunlara yer verdi: “Profesyonel olarak yazarlıkla uğraşıyorum. 2 yıla yakın bir süredir de tiyatro oyunculuğu yapıyorum. Çocukken ablamın ağlaması beni tiyatroya itti. Ağlayan bir ablam ve onu güldürmek için gösteri yapan bir kuzenim vardı. Bu da beni etkiledi. Daha sonra ben, bunun bir tiyatro olduğu bilincine varmadan aynı gösteriyi yapmaya devam ettim. Ardından bana ‘sen tiyatro yapıyorsun’ dediler. Sonra kaptırdım kendimi, araştırdım, skeçler hazırlamaya başladım, işi profesyonelliğe dökmeye çalıştım, daha ciddi oyunlar yazıp oynamak için çabaladım. Bir kaçında oynamadım, oynattım. Lise bittikten sonra bu işten para kazanma hevesimde geldi. Çünkü insan karşılığını alınca daha mutlu oluyor.”

ÇAYIN YANINDA ŞİİR

Ailesiyle birlikte Konya’da yaşadığını, ancak sanata ilgisi olmayan bir aile yapısı olduğu için 6 ay önce onlardan kopup İzmir’e geldiğini ifade eden Çetiner, “Konya’da belediye tiyatrosunda oyunculuk yaptım. Sonrasında Sanat Kafe adıyla bir kafe açtım ve kendi ekibimi kurdum. Kafe de cep sahnemiz vardı. Ekip her ay oyun çıkarıyordu. Seyirciye çoğu zaman ücretsiz, ücretli olduğu zaman da daha uygun fiyata yapılıyordu. Anonim Ekip de oradan çıktı. Müşterilere çayın yanında şiir veriyorduk ve çoğunu ben yazıyordum. Müşterilerde merak edip sormaya başladılar. Kim bunları yazan, diye. Bende isim vermeyi sevmediğim için şiirleri yazanın anonim olduğunu söylerdim. Kafe ticari nedenlerden dolayı kapandı. Ancak biz Anonim Ekip olarak tiyatro ve sosyal sorumluluk çalışmalarımıza devam ediyoruz. İzmir’deki ekibimiz 6 kişilik. Konya’da ise 8” dedi.

Yakın zamanda kültür merkezi açmak gibi bir planları olduğuna da yer veren Çetiner, “Şu an yaptığımız tiyatro çalışmalarımızın dekorunu, sahnesini de biz ayarlıyoruz zaten. Hazır her şeyi nasılsa biz yapıyoruz bir merkezimiz olsun dedik” diye konuştu.

BEN OYUNCU OLACAĞIM

Birdem Avit’in de söz hakkı aldığı röportajımızda şunlara yer verildi: “İlk izlediğim tiyatro oyunundan sonra ‘ben oyuncu olacağım’ dedim. İstanbul’da yaşadığım semtte bu hayale ulaşmak zordu. Annem isteğimi görünce beni alıp İzmir’e geldi. Tiyatro kurslarına gittim. Oyunculuk eğitimi almaya çalıştım. Birçok ödülüm var. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldım. Tek pişmanlığım daha önce bu işi yapmamış olmak. En büyük arzum ise çocuklar için bir şeyler yapılması. Çünkü ben çocuk yaşta başladım ve zorluklarını sonuna kadar yaşadım. Onların zorlanmadan sanata dokunmasını istiyorum. İmkân varken dahi sanat yapmakta zorlanılıyor. Bunun mümkün olmasını diliyorum.”

TİYATRO SİNEMA İLE BULUŞTU

Diğer tiyatro anlayışlarından farklı bir anlayışa sahip olduklarını,  tiyatroyu sinema ile harmanladıklarını vurgulayan Kemal Çetiner, “Göze parmak sokan fark anlayışına karşıyız. Doğru ya da yanlıştan öte gerçek anlatmak istediğimiz. Ortada bir gerçek var. Tiyatro seyirlik bir şeydir. Bir mesaj vermek zorunda değildir. Üç nokta koyabilirsin tiyatroda. Biz tiyatroyu sinema gibi yansıtıyoruz. Sahne oturuşlarımız, düzenimiz, diyaloglarımız kısa ve keskin. İzleyici ‘bu sinema da olur teatral değil’ diyebilir. Ama izlediği zaman ‘fakat bu tiyatro sinemayla alakası yok’ da diyebilir. Tabi, bunu kapan seyirci sayısı az. Gözle görülür bir fark yok hem tiyatroyu hem de sinemayı bilen bunu anlayabilir. Mesela sinemadaki çapraz kesmeyi tiyatroda da işleyebiliyoruz” dedi.

Anonim Ekip olarak aralarında hiyerarşi bulunmadığını söyleyen Çetiner, bu yüzden işlerin bazen sarpa sardığını ancak var olan karmaşadan da mutlu olduklarını, kimseye ait olmayan bir ekip oluşturduklarını belirtti. Çetiner, “Şahsımız adına tanınmak gibi bir gayemiz yok ama ekibin bu felsefesinin bilinmesini istiyoruz. Tunceli’deki bir adam biz sanat adına bir şeyler yapmak istiyoruz deyip, Anonim Ekip çatısı altında orada gerçekleştirebilir çalışmasını” diye konuştu.

SURİYELİ ÇOCUKLAR TİYATRO SAHNESİNDE

İnsanları her şekilde kabul eden bir sanat anlayışının altını çizen Anonim Ekip gönüllüleri, hedeflerinin bir kültür merkezi oluşturmak ve orada binlerce yardım faaliyetinde bulunmak olduğunu açıkladı.

Sosyal sorumluluk projelerinden de bahseden Çetiner, “2 Aralıkta TAKSAV Vakfı’nın bir etkinliği var çocuklara oyuncak götürülecekmiş. Bizden de orada tiyatro oyunu sahnelememiz için ricada bulundular. Tabi ki gideceğiz. Tunceli’ye çocuklar için performans sanatları eğitimine gitmiştik. Canlı heykel, tahta bacak, pantomim gibi etkinlikler yaptık. Kapılar’da yapılacak olan mülteci okuluna yardımlarımız oluyor. Boyasını, sıvasını yapıyoruz. Ayriyeten okul yapılınca drama, diksiyon, uygulamalı tiyatro eğitimleri gibi kurslar vermeyi düşünüyoruz.  Hatta yakın bir zamanda Suriyeli çocuklar ile birlikte tiyatro oyunu çıkaracağız. Onlar asıl oyuncularımız olacak” cümlelerini kullandı.

Sadece Doğu’daki çocuklara yapılan sosyal çalışmalara da karşı olduklarını belirten Çetiner, “Neden İç Anadolu’ya gidilmiyor mesela. Oradaki çocuklarında birçok ihtiyacı var. Sadece Doğu’ya yönelmek samimiyetsiz geliyor bana. Farklı bölgelere yapılan etkinlikler Doğu’da olduğu gibi daha birçok bölgede açık fikirliliğe sebep olabilir” dedi.

1 TL’ye DERT DİNLİYORLAR

Otostopla Sinop hariç bütün ülkeyi gezdiğini kaydeden Çetiner, sanata değer veren insanlar olduğumuzu düşünüyorsak bunu sadece bir kafede çay içerken konuşmaktan öteye taşımamız gerektiğini vurguladı.

Tiyatro masraflarını farklı şekillerde giderdiklerini anlatan Birdem Avit, “Tiyatronun masrafını 1 TL’ye dert dinlenir olayıyla gideriyoruz. Dert anlatan çok insan var. Dert anlatmaya gelenler tiyatroya gelse biz ihya oluruz. Ben bazen palyaçolukta yapıyorum. Ekipten bir arkadaşımız ev taşımacılığı işini yapıyor” dedi.

Genç tiyatrocular vakıflar başta olmak üzere okurlara seslenerek tiyatro çalışmaları için maddi ve manevi destek de bulunmalarını istedi.

Anonim Ekibin yakın zamanda sahneleyeceği ‘Şu Adamı Kesin’ oyunu ise; 22 Kasım Çarşamba, saat 20:00’de, Kıbrıs Şehirleri Caddesi’nde yer alan Han Tiyatrosu’nda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.