TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Boğaz ağrısına dikkat!

Son dönemde havalarda yaşanan ani sıcaklık değişimlerinin tetiklediği hastalıklardan bir tanesi de boğaz ağrısı. Boğaz ağrısının nedenlerine değinen uzman doktor Mustafa Torun, hastalara tavsiyelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2018 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Boğaz ağrısına dikkat!

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

Çeşitli sebeplerle yılda birden fazla kez boğaz ağrısı şikayetiyle doktora başvurduğumuz oluyor. Boğaz ağrısının nedenlerine değinen Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Torun, mikroorganizmaların özellikle bizim için çok önemli olan streptokokların giriş yeri tonsil dediğimiz bademcikler olduğunu söyleyerek, bu bakterinin boğazda yerleşip çoğalması ile sağlıklı bir insanda boğaz ağrısının kendisini göstereceğini belirtti. Boğaz ağrısının dikkate almamızı da ifade eden Mustafa Torun, boğaz ağrısı çekenlere çeşitli uyarılarda bulundu.

BOĞAZ AĞRISININ BELİRTİLERİ

Boğaz ağrısının yutkunma sırasında yaşanan yangı ile oluştuğunu söyleyen Mustafa Torun, “En sık enfeksiyöz tablolar akut tonsillofarenjit, larenjit, laringotrakeobronşit (krup) ve öpücük hastalığında epstein barr virüsü ile olan ‘enfeksiyöz mononükleozis’ görülür. Ateş, yutma güçlüğü, bazen ağzını açamama, genel durum bozukluğu, konuşamama, kısık ses, bazen ense sertliği, boynunu kımıldatamama veya boynun bir tarafa dönmesi, boğazda kızarma, şişlik, gri beyaz veya kirli sarı zar oluşumu, kanama odakları ve irinli sıvı gözlenebilir. Genel durum bozukluğuna paralel olarak kas ağrıları, ciltte kırmızı toplu iğne başı büyüklüğünde döküntüler olabilir” değerlendirmelerinde bulundu.

YAPILMASI GEREKENLER

Boğaz ağrısına çok sayıda rinovirüsler, influenza (grip) ve parainfluenza virüsleri koronavirüsler vb. birçok mikroorganizmanın neden olabileceğini söyleyen Mustafa Torun, boğaz ağrısı ile karşılaşılması durumunda yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı: “Boğaz ağrısı şikayeti olan bir kişi evvela en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hastanelerde gerekli müdahaleler yapılacaktır. Hangi hastalığın seyri esnasında boğaz ağrısı gelişmiş ise, o hastalığa özgü testler yapmak gerekir. Ayrıca bakteriyel veya viral olup olmadığını ayırmak için (virüsler için antibiyotik gereksizken bakteri için antibiyotik şattır), tam kan sayımı, periferik yayma, CRP, Sedimantasyon ve özellikle A-Grubu Beta Hemolitik Streptokokların ayırımı için boğaz kültürü çok önemlidir. Her zaman söylediğimiz bir söz vardır. ‘Boğaz ağrısı deyip geçmeyin, çok önemli hastalıkların belirtisi olabilir’. Bence çok doğru bir laf. Enfeksiyöz nedenlerden en önemlisi (komplikasyonları açısından) halk arasında ‘BETA’ diye adlandırılan ‘A-Grubu Beta Hemolitik Streptokoklardır’. Bunun için boğaz yayması ve hızlı testler yanında boğaz kültürü yapmak çok önemlidir. Penisilin alerjisi yoksa ‘Benzatin Penisilin’ tedavi ve korunmada çok önemlidir. Alerji varsa eritromisin grubundan makrolit grubu antibiyotik verilebilir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.