TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bu meslek ölmez”

Ustasından öğrendiği mesleği Karşıyaka’da Kardelen Terzi Dükkanında devam ettiren Ali Daya, “15 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Çekirdekten yetiştim” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2017 07:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Bu meslek ölmez”

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Ustası Yavuz Aktaş’tan terzilik mesleğini öğrenen usta terzi Ali Daya 15 yıldır bir fiil bu işi sürdürüyor. Ustasından dayak yiyerek mesleğin inceliklerini öğrendiğini dile getiren Daya, “Bir usta kolay yetişmiyor. Ben bu işte yaşıtlarıma göre ustayım. Meslekte çekirdekten yetiştim” diyor.

Mesleğini genç yaşlarda ustası Yavuz Aktaş’tan öğrendiğini söyleyen Daya, “15 senedir bu mesleğin içerisindeyim. Karşıyaka’da Kardelen Terzi dükkanında çalışıyorum. Okulu bıraktım bu işe yöneldim. Sürekli insanlarla iç içeyim. Yorucu bir iş” diye konuştu.

Gününün büyük bir kısmını terzi tezgahının arkasında geçirdiğini belirten Daya, “Gün geliyor 12 saat çalışıyoruz. Bu işler belli olmuyor. Yoğunluğa göre değişiyor. Cumartesi günleri çok yoğun. Çırak yetişmiyor. Şimdiki gençler kolay para peşinde. Yorulmak istemiyor. Çok para az iş istiyor” dedi.

“USTAMIN YANINDA ÇALIŞIYORUM”

“Maddi olarak ister istemez tatmin olmak zorundayız” diyen Daya, “Buna mecburuz. Yapabileceğimiz başka bir iş dalı yok. Akmasa da damlıyor. İşimize bakıyoruz. Geçmişte kendime ait yerim vardı. Ekonomik sebeplerden dolayı kapattım. Şimdi mesleği öğrendiğim ustamın yanında çalışıyorum. Bu meslekte asla geldiğin yeri unutmayacaksın. Ömrüm vefa ettiği sürece çalışmayı sürdüreceğim” dedi.

Terzilik mesleğinin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyen Daya, “Makineleşme bizi etkilemez. Makineyi de kullanan insan. Pantolon var. Uzun geliyor, bol geliyor. Yapılması gerekiyor. Bu meslek asla ölmez” diye konuştu.

“OKUL AÇILMALI”

Terzilik mesleğinin bir okulu olması gerektiğini ifade eden Kaya, “Bu meslekte çırak artık yetişmiyor. Okula giden bir çocuğu alıp da çırak olarak yetiştiremezsiniz. Okul açılmalı. Artık çırak alıp yetiştirme devri kapandı” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.