TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bunaltıcı sıcaklara karşı dikkat

Hava sıcaklığında meydana gelen olağan dışı artışların, gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini açıklayan İzmir İl Sağlık Müdürü Uz.Dr. Bediha Salnur, 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışıklarından sakınılması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2017 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bunaltıcı sıcaklara karşı dikkat

NİLGÜN TAZE

Yaz aylarının en sıcak günlerinin başlamasıyla birlikte bugünden itibaren İzmir, en bunaltıcı günlerini yaşamaya başlayacak. Özellikle öğle saatlerinde Kordon ve Konak Meydanı’ndaki deniz kenarında bulunan ağaçların altında serinlemeye çalışan vatandaşlar bu yaz da İzmir’in kavurucu sıcaklarından korunmaya çalışmak için çeşitli önlemler alıyor.

Isı artışının nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağı bilgisini veren İzmir İl Sağlık Müdürü Uz.Dr. Bediha Salnur, “Bu durumlarda dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, özürlüler, bakıma ihtiyacı olanlar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar ve şeker, kalp-damar, beyin-damar, kronik solunum sistemi, karaciğer, böbrek ve psikolojik hastalığı olanlar yaz sıcaklarına karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi sürekli ilaç kullananların yanı sıra alkol ve madde bağımlıları da bu süreçten olumsuz etkilenebilir” dedi.

SICAKLARA DİKKAT

Aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemlerin başında günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Salnur, “Dışarıda bulunulması halinde açık renkli, bol ve sık dokunmuş kumaşlardan giysiler giyilmesi, geniş kenarlı ve hava alabilen şapka ya da şemsiyelerin kullanılması, dışarıda çalışması gerekenlerin, mümkün oldukça güneş altında kalmaması, aşırı hareketlerden kaçınması, bol sıvı alması ve güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında denize girilmemesi, bu saatlerin dışında denize girmek isteyenlerin en az 15 koruma faktörlü güneş kremi kullanmaları gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

ALINACAK ÖNLEMLER

Uzun süre kesintisiz güneşlenmenin başta cilt hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlığı beraberinde getirebileceği bilgisini vere Salnur, şunları söyledi: “Aşırı sıcaklardan ileri derecede etkilenen kişiler hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla soğutulmaya çalışılmalıdır. İlkyardım sırasında aşırı miktarda sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Güneş ısınlarına doğrudan maruz kalma durumlarında, cilt yanıkları sıkça görülmekte ve bilinçsizce yapılan uygulamalar ciddi tehlikelere yol açmaktadır. Deride kızarıklık ağrı ve yanık bölgesinde su toplanmasına bağlı şişlikler oluşabilir.”

BİLİNÇSİZ KULLANIMLAR

Salnur, bilinçsizce kullanılan kremler, diş macunu ve yoğurt gibi uygulamaların yanığın iyileşmesini geciktirdiği gibi ciddi enfeksiyon riskleri de taşıdığı bilgisini vererek, “Yanık derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak, organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna dair yol açmanın yanı sıra, ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelebilmektedir. Bilinç kaybı ve diğer acil durumlarda 112 Acil Çağrı Numarasından tıbbi yardım istenmelidir. Yukarıdaki açıklanan konularda tüm vatandaşlarımızın gerekli duyarlılık içerisinde olmaları, herhangi bir durumla karşılaşılmaması için alınan önlemler yanında yapılan uyarılara gerekli duyarlılığı göstermeleri hususunda dikkatli olmaları kamuoyuna önemle duyurulur” şeklinde konuştu.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

-Kapalı alanların iyi havalandırılması,

-Vantilatörlerin kapı ve pencereler açıkken çalıştırılması,

-Açık ortam aktivitelerinin sınırlandırılması,

-Her gün en az 2-2,5 litre su veya sıvı alınması,

-Gıdaların hafif ve yağsız olmasına dikkat edilmesi,

-Bol sebze ve meyve tüketilmesi,

-Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılması, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılması,

-Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemesi,

-Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılması, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerekmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.