TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cam sanatına gönül verdi

Asıl mesleği mühendislik olan Cem Kılıç, hobi olarak yaptığı cam sanatını asıl mesleğine dönüştürdü. Cam antik çağlardan günümüze birçok objenin yapımında kullanılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cam sanatına  gönül verdi

Cam işleme, endüstriyel tarafının yanı sıra, aynı zamanda bir el sanatı niteliği taşıyor. Eskiden atölyelerin sayıca azlığı ve yeterince usta yetişmemesi nedeniyle, cam işleme sanatı nesli tükenmeye yüz tutan sanatlar arasına girmişse de gidişat gün geçtikçe iyileşiyor. Bu durum hobi veya meslek olarak da cam sanatına duyulan ilginin canlanmasına neden oluyor. Günlük hayatta kullanılan, işlenerek birçok ürün elde edilen cam, Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinde sanata dönüşüyor.

HOBİ GİBİ BAŞLADI

Odunpazarı mevkiinde cam atölyesi olan 28 yaşındaki Cem Kılıç aslında mühendis olduğunu, hobi olarak sanatı yapmaya başlayıp sonrasında meslek haline dönüştüğünü ifade etti. 7 yıldır cam sanatıyla uğraşan Kılıç, “Hobi gibi başladı, gönül verdik bu mesleğe, yavaş yavaş ilerlettik derken meslek haline geldi. Çoğu kişi bu meslekte alaylı, şuanda alaylı olmanın avantajları var. Yani bir sanat olduğu için dünyada da çok genç bir sanat bizim kullandığımız teknik 70-80 yıllık, Türkiye'de çok fazla değil mevzusu. Kendi kendine öğrenmek, biraz kendi elini tanımakla alakalı, çok fazla bu işin eğitimini verecek insan dünyada yok zaten o yüzden kendi kendine öğrenmek çok daha faydalı oluyor” şeklinde konuştu.

İTALYAN CAMI DENİLDİĞİNDE SATILIYOR

Ham madde olarak camın ithal edilmesi ve şekillenmesi süreciyle ilgili bilgiler aktaran sanatçı Cem Kılıç, “İtalya’dan geliyor, Venedik'te bir ada var Murano adası, dünyada camın beşiği diyebiliriz. Orada üretiliyor camlarımız, dünyanın en kaliteli camları İtalyanlar bir numara bu işte. İtalyan camı dediğimde ben bir şeyi satabiliyorum. Türk camı desem başka bir yerde satamam. Bir dezavantajımız enerji pahalı ülkemizde fosil yakıtlar olsun, elektrik olsun pahalı ama en büyük kalemimiz el emeği olduğu için bir şekilde kotarıyoruz, yeni şeyler üretmeye çalışıyoruz. Biz yarı mamül halinde alıyoruz camı, bu teknikte ağırlıklı olarak çubuk camlar kullanıyoruz. Propan oksijen alevi kullanıyoruz. Propan oksijen alevinde bu çubuk camları eriterek şekillendiriyoruz ondan sonra ara verilerek de devam edilebiliyor bazı yöntemlerle. Sonrasında soğutma geliyor, soğutmadan sonra bazı ürünler sadece camdan oluyor, bazıları metallerle kombin edilerek oluyor orası takı tasarımına giriyor” dedi. n İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.