TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğunuzu ödüllendirerek başarıya şartlamayın!

Çocuklar zorlu eğitim döneminin ilk yarısını geride bıraktılar. Eğitim-Öğretim Programcısı Ebru Candaş, ebeveynlere ve çocuklara tatili verimli bir şekilde geçirmeleri için özel tavsiyelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2017 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocuğunuzu ödüllendirerek başarıya şartlamayın!

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Çocuklar zorlu bir yarıyıl eğitim-öğrenim yılını geride bıraktılar. Şimdi onlar için tatil zamanı!

Peki bu 15 günlük tatili çocuklar nasıl en verimli şekilde değerlendirebilir? Bu sorunun yanıtını veren Eğitim- Öğretim Programcısı Ebru Candaş, ebeveynlere çocuklarını sıkmaması ve 3-4 gün çocuğun istediklerini yapmasının ardından gelen sonraki süreçte çocuklar ile birlikte bir program yapılması gerektiğini belirtti.

TATİLİ BİRLİKTE PROGRAMLAYIN

Ülkede yaşanan kaos ve şiddet ortamının çocukların psikolojisini bozduğunu düşündüğünü söyleyen Candaş, "Okula gittikleri süre boyunca her gün ülkenin başka bir yerindeki patlamalar,  kadınların, çocukların, asker ve emniyet güçlerinin kayıpları onları gereğinden fazla üzdü ve yıprattı. Zihinlerinin deşarj olması için, onları bu tablodan uzaklaştıracak, tatil döneminde komedi filmleri ya da tiyatro gösterileri onlarında fikri alınarak gidilebilir. Ve bu süre içinde ‘Derslerine de çalışacaksın değil mi?’ gibi cümleler ile çocuklarınızı sıkmayın. 3-4 gün sonra birlikte imkanlarınıza göre evde ya da dışarıda yemek yedikten sonra tatilin geriye kalan sürecini programlayın" dedi.

ONLARI SIKMAYIN

Sözlerini şu şekilde sürdüren Candaş, "İlköğretim birinci sınıfta eğitim gören çocukların için hikaye ve kitap okuma çalışmalarını, onları sıkmayacak şekilde, kısa ve sık tekrarlarla yinelemek, çocukların okuma hızlarına katkı sağlayacak hem de okullar açıldığında öğretmenlerinin işlerini kolaylaştıracaktır. Tatil süresinde anne-baba olarak sizin yanlarında olmalarına ihtiyaç duyanlar belki de kendi planlama ve programlama sürecini yapamayacak olan yaşları 6-8 yaşlarındaki çocuklardır. Yaşları ilerledikçe zihinsel ve algısal süreçleri de gelişim gösterir. Dolayısıyla kendi başlarına karar alıp uygulayabilme becerileri de artarak ilerleme gösterecektir. Çocuklarla birlikte yapmış olduğunuz plan ve programlara göre alınan kararların sonuçlarını, sizin her ne olursa olsun onu anlamaya çalışarak kabul edeceğinizi, ancak tatil bitip de okullar açıldığında kendi sorumluluğunda olan şeyleri yapmadığında karşılaşacağı durumlarda kendisine yardımcı olamayacağınızı, çocuğunuzun yaş seviyesine uygun olan cümlelerle açıklamanızı öneririm. Çocuklar öğütten de, emir içeren isteklerden de hoşlanmazlar. Bu tür cümlelerle de karşılaştıklarında yapacakları veya yapabilecekleri bir şey olsa dahi yapmayacaklardır."

BAŞARI İLE ORANTILI ÖDÜLLER ÇOCUKLARI KOŞULLANDIRIYOR

Ebeveynlerin, başarılı bir karnenin ardından çocuklara aldıkları hediyenin yapılan büyük yanlışlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Candaş, "Başarı ile doğru orantılı olan ödüller; ‘Şunu yaparsan sana istediğini alacağım’ ya da, ‘Takdir getirirsen yeni bir telefon alabiliriz’ gibi anne ve babaların bu yanlışı, çocukları hep bir koşula göre çalışmaya, yapmaya yöneltecektir. Sevgiyi göstermenin ya da takdir etmenin ifadesi illaki hediye almakla gerçekleşmez. Çocuklarınızla birlikte geçireceğiniz kaliteli zamanlar, çocuklarınız için daha değerli ve kıymetlidir. Okul başarısı ailelerin gözünde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hatta alınan başarılı karne üzerinden övünme, başarılı olan çocuğu sahiplenerek, ‘Bak bak, kimin oğlu, kimin kızı’ gibi sözlerle de sahiplenir anne babalar. Ancak karne kötü gelmişse, bu seferde karşılaştırma ve çocuğun arkadaşları ile kıyaslama, tanıdık çocukları ile kıyaslama başlar ki, bu durum çocuklarımızın kendine olan güvenini aşağı çekmekte, ayrıca farkında olmadan örnek gösterilen kişi ya da kişilere karşı içten içe rakip olma duygusunu geliştirmektedir.Dolayısıyla bu şekilde çocuklara, doğru kazanımlar sağlamak için yol gösterici olacakken, yanlış olan bazı kişilik özelliklerine de yönlendirmiş olunur" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.