TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuk ve gençlik edebiyatının değeri

Edebiyat dünyasının tanınmış isimlerinden olan Nevzat Süer Sezgin, yeni nesle yaşamın bütünlüğünü, anlamını ve güzelliğini öğretebilmenin yolunun edebiyattan geçtiğini belirterek, Türkiye’de edebiyatın sihirli dünyasından yoksun nesiller yetiştiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2017 07:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocuk ve gençlik edebiyatının değeri

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

Ezbere dayalı eğitim sisteminin yaygınlaştırılmaya çalışıldığı günümüzde aynı şekilde her türlü sorun çözme, sevgi ve empati kanallarını tıkayan tüketime yönelik edebiyat anlayışı geliştirilmeye çalışıldığını açıklayan eğitimci Nevzat Süer Sezgin, halkevleri, köy enstitüleri ve öğretmen okullarının kapatılmasından sonra günden güne kısırlaşan edebiyat dünyasının kapitalizmin çarkına dahil edildiğini söyledi.

Çocuk ve genç penceresinden bakılınca günümüz dünyasının alabildiğine zengin, eğlenceli, karmaşık ve korkutucu bir öğrenme ortamı olduğunu açıklayan edebiyat dünyasının tanınmış isimlerinden Nevzat Süer Sezgin, “Bir yanda bin bir çeşit yiyecek, giyecek, bin bir çeşit oyuncak, bin bir çeşit olay, bin bir çeşit kitap, bin bir çeşit müzik, bin bir çeşit eğlence, diğer yanda savaşlar, ölümler, doğal afetler, açlıklar, yoksulluklar, umutsuzluklar, korkular, korkular, korkular… Bir yanda doğruluk, dürüstlük, çalışkanlık gibi erdemler. Diğer yanda paranın, silahın ve kasın gücüne olan tapınma” dedi.

SİHİRLİ DÜNYAYA SON

Çocuk ve genç intiharlarının, depresyonlarının, çocuk bombacılar ve genç katillerin katlanarak artmasının nedenini edebiyatın sihirli dünyasına yer verilmemesine bağlayan Sezgin, “Eğitim bilimciler, sosyologlar, psikologlar, sanatçılar, çocukluk ve gençlik kültürüyle doğrudan ilişkili yetişkinler bilimin ve sanatın işbirliği yapmasını ülke çapında sağlayamadılar. Ne zaman ki tüketim kültürünün doğal sonucu olarak çocuk kitaplarının kolay satılan bir ürün olduğu, çocukluk ve gençlik çağlarında kullanılan eğitim araçlarının geleceği yarattığı fark edilmiş, işte o zaman çocuk ve gençlik edebiyatında yayın anlamında bir patlama yaşanmıştır. Elbette bu patlama zaten mevcut olan sorunları, bir sorunlar yumağına dönüştürmekte de gecikmedi” dedi.

YAŞAMIN BÜTÜNLÜĞÜ

Günümüzde çocuk ve gençlik edebiyatının hiçbir zaman olmadığı kadar önemli ve değerli bir eğitim aracına dönüştüğünü açıklayan Sezgin, “Edebiyatın sorumluluğu ve görevi her zamankinden büyüktür çünkü Lukens’in de dediği gibi “Edebiyat okurda, yaşamın bir bütün ve anlamlı olduğu duygusunu yaratır.” Çocuklarımıza ve gençlerimize yaşamın bütünlüğünü, anlamını ve güzelliğini öğretebilmek, onları yaşama sağlıklı bir gelişimle hazırlayabilmek için, edebiyat hiç vazgeçemeyeceğimiz ve çok özenli bakmamız gereken bir sanat ve bilim dalıdır. Ancak bu çok değerli sanat ve bilim alanı, bir dizi sorunu da içinde barındırmaktadır. Ülkemizde çocuk ve gençlik edebiyatı yıllardır inanılmaz bir aldırmazlıkla başıboş bırakılmış, adeta yok sayılmıştır” açıklamasını yaptı.

KISIR KOŞULLAMA

Yetişkin dünyasının vahşi kapitalizmin çıkarlarına göre koşullanmış her türlü ideolojisinin çocuk ve gençlik kitaplarına yansımaya başladığını ifade eden Sezgin, şu açıklamaları yaptı: “Sorunlara, sorunlar eklenmeye başladı. Küresel sermayenin güdümünde değişen toplumsal ve bireysel değerler en önce dili bozarak, yasaklayarak, yozlaştırarak gelişmekte olan zihinlere adeta çakılmaktadır. Yeni yetişmekte olan çocuklarımızın ve gençlerimizin edebiyatın sihirli gücünden yoksun düşsüz, geleceksiz, tüketime yönelik değerlerle kaplanmış yürekleri ve zihinleri onları gelecekte ya topçu, ya da popçu olmaya, mafya içinde yer alarak aidiyet duygularını tatmin etmeye özendirmekte gecikmedi. Halkevlerinin, köy enstitülerinin, öğretmen okullarının kapatılmasından sonra, ezberci eğitim sisteminin beyinleri yarışlara koşullu, medya kültürünün yürekleri tüketime koşullu olarak büyüttüğü çocuklar, yıllardır ülkemizde yönetenler veya yönetilenler olarak yaşamlarını sürdürmektedirler.”

İYİLEŞTİRİCİ GÜÇ

Edebiyatın sihirli gücünden uzak kalmış zihinlerin ve yüreklerin yetişkinlere dönüştüğü günümüzde doğal sonuç olarak şiddet, iletişimsizlik ve sorun çözememe her geçen gün daha fazla artmaktadır. Çocukluk ve gençlik nasıl süreçlerdir? Çocuk gelişimi nedir? Nasıl oluşur? Hangi süreçlerden geçer? Genç nasıl bir varlıktır? Çocuklukta ve gençlikte alınan travmalar, yetişkin olunca nelere dönüşür? Çocuklukta kazanılan doğru davranışlar nasıl yetişkinler oluşturur? Gibi bir dizi soru ve yanıtları yaklaşık 50 yıldır önemsenmemektedir. Yetişkin dünyasındaki çocuk ve gençlik edebiyatını önemsememe, çocukları ve gençleri birer tüketim metaı ve yetişkinlerin beynindeki ideolojileri bir sonraki kuşağa aktaracak hamurlar olarak algılama tavrı, çocuk ve gençlik edebiyatındaki sorunların temel nedenidir” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.