TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demirtaş: Tanzanya’ya yatırıma hazırız

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, yeni İTO binasındaki ilk konuğu Tanzanya ile ilişkilerin geliştirilmesi ve 28 milyon dolar ticaretin artırılması için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2017 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Demirtaş: Tanzanya’ya yatırıma hazırız

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elizabeth K. Kiondo, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası’nın yeni binasında ağırladıkları ilk yabancı konuğun Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elizabeth K. Kiondo olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Afrika büyük bir potansiyel kıtası. Tanzanya’da büyüklerinden birisi. İzmir’in EXPO adaylık sürecinden Afrika’yı çok daha iyi tanıma imkanımız oldu. Gerçekten o potansiyeli o zaman hissettik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Afrika ile ilgili stratejik kararları var; her ülkeden büyükelçilik olacak ve her ülkeye büyükelçilik gidecek. Büyük ölçüde de bu gerçekleşti. Sizin de büyükelçilik açmanıza sevindik. Cumhurbaşkanımızın ‘Batı dünyası Afrika’ya hep almak için gitti, siz vermek için gideceksiniz’ talimatı vardı” dedi.

28 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİ

Afrika ile ticari ilişkilerin arttığını belirten Başkan Demirtaş, “Ancak ilişkilerimiz Tanzanya ile belli boyuta gelemedi. İzmir’den Tanzanya’ya 28 milyon dolar ticaretimiz var. Sizden daha çok ithalat yapıyoruz. İhracatı artırmak gerekiyor ancak yeterli değil. Biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Paris’te Tanzanya Büyükelçisi ile görüşmelerinde hep İzmir ile Zanzibar’ın  kardeş ülke olması gündeme gelmişti. Bu konuda da aracılık yaparsanız seviniriz. Oda başkanını da İzmir’e davet etmek istiyoruz. Başka yolu yok iş adamları olarak biz geliştireceğiz. Fuarlarda bir araya geleceğiz ya da karşılıklı ziyaretler olacak” diye konuştu.

KAHVE TİCARETİ YAPABİLİRİZ

Demirtaş, Tanzanya ile ticari ilişkilerin artmasında kahve ticareti de yapılabileceğini söyledi. Başkan Demirtaş ayrıca, Hint Okyanusu’na kıyısı olan ülkenin balık avlama potalarında oluşabilecek boşlukları Türk filolarının kapatabileceğini söyleyerek, “Şu anda Batı Afrika’da filolarımız bu işi yapıyor. Öte yandan yeterli elektriğiniz yok ama doğalgazınız var. Biz de doğalgaz pahalı ama doğalgazdan elektrik elde eden tesislerimizin hepsi boş durumda. Bunları gemiye yükleyip size getirebiliriz. 1-2 ay içinde elektrik verebiliriz ki önemli ihtiyacınız görülsün. Bunun birkaç yolu var, dış ticaret açık verdiğini biliyoruz ki peşin alamazsınız ama eğer isterseniz Eximbank kredisi ile elektrik motorlarını size gönderelim” ifadelerini kullandı.

TARIMDA YATIRIMA İHTİYAÇ VAR

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elizabeth K. Kiondo ise Türkiye ile olan ilişkilerini geliştirmek istediklerini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat ayındaki Tanzanya ziyaretinde çeşitli sektörlerde 7 sözleşme imzaladıklarını hatırlattı.

Tanzanya’nın 50 milyon nüfusu olan büyük bir ülke olduğuna işaret eden Elizabeth K. Kiondo “Ülkemizin yüzde 80’i tarımla meşgul, ayrıca çok da geniş doğal kaynaklarımız var. Bakır, elmas, maden gibi kaynaklar var. Toprakların yüzde 50’si milli hazine olarak yeşil alan ve tabiattan oluşmakta ve bu da ciddi turist çekim merkezi oluşturuyor. Tarım sektöründe yatırımlara ihtiyaç var. Özellikle gelecek yatırımcıların, çiftçilere yeni teknoloji sunmaları tecrübe aktarmalarını isteriz. Hükümetimizin de 2025 hedefiyle koyduğu strateji ile özellikle altyapı geliştirmek istiyoruz. Amacımız fakirliği azaltmak. Bu çerçevede birçok reform çalışması yapıyoruz. Mesela demiryolunda Türk şirketlerinin bize verdiği destekten memnunuz. Yabancı yatırımcılara vergi teşvikleri de sunuyoruz. Bizim önceliklerimizden birisi tarım ürünlerine katma değer getirmek, bunun için de İzmir’den ve Türkiye’den iş adamlarını, yatırımcıları ağırlamak isteriz” ifadelerini kullandı. Türkiye Tanzanya arasındaki ticaret hacmini artırmak istediklerini vurgulayan Kiondo, Türk Hava Yolları’nın kargo hizmeti başlatmasının bu anlamda çok olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.