TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devlet arazileri çiftçiye verilsin

EİB Başkanı Birol Celep, 2B ve bozuk orman arazilerinin tarıma kazandırılması gerektiğini belirterek, “Devlet arazilerini belirli şartlarda çiftçiye vererek tarıma kazandırırsak üretim artar. Mevcut ihracat rakamlarımız 4 katına çıkar” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Devlet arazileri çiftçiye verilsin

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği (EİB) Başkanı Birol Celep, devlet arazilerinin tarıma açılmasını istedi. 2B ve bozuk orman arazilerinin ilgili bölgelerde üreticilere tahsis edilmesini isteyen Birol Celep, ilgili üç bakanlığa çağrıda bulunarak, “Bozuk orman arazilerin, meraların tarıma açılması gerekiyor. Devletimiz tarafından müteşebbis yatırımcıya 49 yıllığına, 99 yıllığına veya satış için doğru bir plan program seviyesinde yapılması şart. Küçük ekim alanları değil büyük alanların olması lazım. Zaten bizim en büyük problemimiz ise küçük olan bir şeyi kontrol etmekte zorlanıyoruz. Büyük ekim alanları ise en az 100 dönüm, 500 dönüm olmalı. Bugün Amerika çiftçisinin ya da Şili gibi rakip ülkelerin en büyük avantajları büyük alan volümlerindeki karlılıkları oluyor. Dolayısıyla bu alanları genişletilmesi gerekiyor. Bunlar için Maliye Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aynı zamanda Çevre ve Orman Bakanlığının kombine çalışması gerekiyor. Zaten devlet de bunun bilincinde ama bu üç bakanlık bir araya gelip bu problemleri halletmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

İNCİRİ YOK SATACAĞIZ

Devlet arazilerin çiftçiye verilmesi ile çiftçinin ekonomik anlamda daha da güçleneceğini ve tarıma daha fazla ilgi göstereceğini ifade eden Celep, “Devlet arazileri tarıma açılırsa ülkemize katma değer getirecek, ekonomimize katkısı olacak. Bugün biz incirimizi kesinlikle söylüyorum ki orta ve uzun vadede yok satacağız. Yani o da bizim eksiğimiz. Biz bugünden bunları görüyoruz ki Ankara’ya Valilik aracılığıyla söylüyoruz. Bu durumdan Aydın Valiliğinin, İzmir Valiliğin bu durumdan bilgisi var. Aynı zamanda bizim yazışmalarımız var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na açık beyanatlarımız var. Ekim alanlarının orta ve uzun vadede bizim genişletip üretime artırmamız lazım. Biz bu ürünü tanıtıyoruz. Zengin arazileri ekim alanlarına sokmamız lazım” dedi.

DENEME YANILMA İLE UĞRAŞACAK ZAMAN YOK

İlgili 3 bakanlığa devlet arazilerin tarıma kazandırılması konusunda fikirlerini sunduklarını söyleyen Celep, “Bizim düşündüğümüz projeyi örnek verecek olursam, 500 dönümlük bir alanda yapmayı planlıyoruz. Bu projeyi araştırma enstitüsü ile beraber yapıyorum. Aynı zamanda TÜBİTAK ve KFC Gıda olarak 3 kombinli yaptığımız bir proje. Ürünlerimizi de laboratuarda geliştirdim. Fideleri geliştirdim ve ekim alanına götüreceğiz ama götüremiyorum. 4 yıldır bunu yapamıyorum. Kendi arazilerim olmasına rağmen üniversitedeki hocalar bunun onayını vermiyor. Diyorlar ki doğru bölgeye ekilmesi lazım. Bu tabiatın, iklimin bize vermiş olduğu bu zenginliği ortaya çıkaracak küçük bir dokunuş. Bu işin deneme işlemleri üniversitelerde, araştırma bölgelerinde yapılmış durumda. Artık bunun hayata geçirilmesi lazım. Bizim artık deneme yanılma ile uğraşacak zamanımız yok. Çünkü bilinçlenildi. Dünya çok hızlı değişiyor. Bu değişimdeki iletişim, dijital ortam, bilgi çok önemli. Burada operasyon adamı olmamız lazım. Sonuç odaklı olmamız lazım” diye konuştu.

MEVCUT İHRACAT 4 KATINA ÇIKAR

Devlet arazilerin tarıma, üretime kazandırılması ile kuru meyve ihracatında çok ciddi bir atılım olacağını belirten Celep, “Hem üretici kardeşlerimiz hem Ekonomi Bakanlığı hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı emin olsunlar ki devlet arazilerin üretime açılması bizim ihracatımızı artırır. Devlet arazileri tarıma açılır ve üretimi artırırsak şu anda yaptığımız ihracat tonajına aynı ortamda 4 katına çıkartırız. Bunu hiçbir sıkıntı yaşamadan yapabiliriz. Dünyada her geçen gün artan bir nüfus var. Aynı zamanda sağlıklı ürün tüketme trendi ve bilinci başladı. Sağlıklı gıdalar artık çok tüketiliyor. Sağlıklı gıda tüketme bilinci artık dünyada moda haline geldi. Bunu avantaja dönüştürebiliriz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.