TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diğer ülkeler bir ‘Hindistan’ etmiyor!

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Moiz Hemsi, haşhaş üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin Hindistan’a ihracatta lisans sorunları sebebiyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Dünyadaki diğer ülkelerin toplamı bir Hindistan etmiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2017 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Diğer ülkeler bir ‘Hindistan’ etmiyor!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Moiz Hemsi, hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında yaşanan olumlu gelişmelerin yanı sıra bir takım sorunların da olduğunu belirtti. Hemsi, haşhaş üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin Hindistan’a ihracatta lisans sorunları sebebiyle sıkıntı yaşadığına değinerek, “Hindistan’a 45-50 milyon dolarlık ihracat yapıyorduk, onu şimdi yapamıyoruz, sıkıntılarımız var. Bu konuda çalışmalarımız var umarım yakın gelecekte sonuç alırız. Şu anda Hindistan yerine başka ülkelere ihracat yapıyoruz ancak dünyadaki diğer ülkelerin toplamı bir Hindistan etmiyor” dedi.

SORUNU BAKANLIĞA İLETTİK

Hindistan’a iki defa ziyarette bulunduklarını ve yetkililerle görüştüklerini dile getiren Hemsi, “Üzerimize düşen her türlü edimi yerine getirdik. Ekonomi Bakanlığımız aracılığıyla bunları ilettik. Şimdi cevabı bekleniyor. Bizden talep edilenleri fiilen yerine getirdiğimiz için ben umutluyum” açıklamasında bulundu.

2016’NIN STOĞU DURUYOR

Hindistan’daki ithalatçı firmaların lisans alım sürecinde konunun mahkemeye taşındığını ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bu nedenle Türkiye’den Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının 1 Temmuz’dan sonra durduğunu belirten Hemsi, “Hindistan’da haşhaş tohumunun ithali lisansa bağlı, bu lisansın da dağıtım esasları var. Her ürün yılında bir dağıtım esası dağıtıyorlar. Bu dağıtım esasları son 2 yıldır dava konusu edildi. Sürekli bir yürütmeyi durdurma kararı alınıyor ve uygulanıyor. Türkiye’nin bir kotası var ama firmalar ithalat yapamadığı için lisans alamıyorlar. Devam eden iki mahkeme var. Devam eden bir yürütmeyi durdurma kararı var ve lisans alınamıyor. Eğer söylenilen olursa mahkeme kararına gerek kalmayacak ve dağıtım esasları değişecek. Biz kökten değişmesini istiyoruz bu Hindistan’ın da talebiydi. Şu anda stoklarda 2016’da hasat edilen ürünlerin stoğu var. Daha 2017’de hasat edilecek ürünler olacak. Eğer ki beklenen rekolte olursa bu sefer piyasada ürün stok fazlası olur. Önümüzde yeni mahsule kadar 3 ay var. Belki 3 ay içinde bu sorunları aşar, 2016 stoklar ihraç etmiş olabiliriz” bilgisini verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.