TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikey büyümeyi sağlayacağız

Ege Üniversitesini ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Ülkemizin her yerinde eğitime erişmek mümkün. Yükseköğretimde yatay büyümeyi sağladık önümüzdeki süreçte dikey büyümeyi sağlayacağız” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2018 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dikey büyümeyi sağlayacağız

ONURHAN ALPAGUT

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bir dizi program ve açılışa katılmak üzere geldiği İzmir’de ilk ziyaretini Ege Üniversitesine yaptı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak ve üniversitenin yöneticileri tarafından karşılanan Bakan Yılmaz, EÜ Senato Toplantısına katıldı. Bakan Yılmaz, Türkiye’de 187 üniversitenin bulunduğunu, ilk akla gelen 15 üniversite arasında Ege Üniversitesi’nin de yer aldığını söyledi. Rektör Prof.Dr. Budak, öncelikli hedeflerinin Ege Üniversitesini araştırma üniversiteleri arasına taşımak olduğunu vurguladı. Yılmaz, Türkiye’de 187 üniversitenin bulunduğunu akla gelen ilk 15 üniversite arasında Ege Üniversitesinin yer aldığını kaydetti. Yaklaşık 83 bin kişilik Ege Üniversitesi ailesinin İzmir’in bugününü, dünden, daha iyi yaptığını vurgulayan Bakan Yılmaz, “İzmir bugün geçmişten daha iyidir. Muhakkak eksiklikler olabilir ama geldiğimiz noktayı da çok iyi belirtmek gerekir. Daha önce Türkiye’de 76 üniversitede 1.9 milyon yükseköğretim öğrencisi varken şimdi 7.3 milyon yükseköğretim öğrencisi var. Yükseköğretimde kızlarda okullaşma oranı çok daha yüksek. Avrupa’da yükseköğretimde okullaşmada 1’inci sıradayız. Öğrenci sayısı olarak ise Rusya’dan sonra 2’nci sıradayız.150 binden fazla akademik personelimiz var. Bugün ülkemizin her yerinde eğitime erişmek mümkün. Yükseköğretimde yatay büyümeyi sağladık önümüzdeki süreçte dikey büyümeyi sağlayacağız” dedi.

ÜNİVERSİTELER İÇİN NİTELİK VURGUSU

Üniversitelerin her alanda çalışma yapması ve bir alanda öne çıkması gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, “Tıp alanında ‘Uluslararası Rekabet Edilebilirlik Ödülü’nü alan Ege Üniversitesini tebrik ediyorum. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin diğer fakültelere göre öne çıktığını görüyoruz. Öğretim üyelerimizin çalışma yaşını 75’e kadar çıkarttık. Araştırmacı olarak devlet okullarında 6 yıl çalışmış öğretim üyelerine kendi alanlarında araştırma yapabilmeleri için 1 yıl ücretli izin verilebilmesini sağladık. Üniversiteleri daha nitelikli ve daha rekabetçi hale getireceğiz” diye konuştu. Milli gelire oranla en fazla yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, “2002 yılında Türkiye’nin milli geliri, İsveç’in, Hollanda’nın ve İsviçre’nin gerisindeydi. Bugün baktığınızda ilerisinde. Satın alma paritesine baktığınızda bugün İsviçre ve İsveç’ten 2- 3 kat daha fazla durumdayız. Bu ülkelerin önüne geçmemizi ne sağladı? Tek üstünlüğümüz beşeri sermayemiz. Türkiye gerçekten çok gelişti. Dün yardım alan ülkeydik şimdi yardım eden ülke olduk. Bunları eğitime, hocalarımıza borçluyuz. 2017 yılı verilerine göre son 10 yılda dünyada milli gelirini en fazla arttıran ülke Türkiye. Hiç bir başarı tesadüfen olmaz. Bu başarıyı eğitimle ve beşeri sermayeyle sağladık. Japonya örneğinde olduğu gibi petrolü doğalgazı yok ama insan gücü var. Türkiye bugün Atak Helikopteri yapıyor. Göktürk2 uydusunu yapıyor, yüzde 85’ini yerli kaynaklarımızla yaptık. BM Kalkınma Programı İnsani Gelişme Raporunda bazı kriterler var. 2002 yılındaki kriterde savunma sanayi ihracatıyla ilgili bölüm var. O dönem Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı 2 milyon dolar. Şimdi ise 1.6 milyar doların üzerinde. Yaklaşık 800 kat artmış. Bir ülkenin savunma sanayinde ihracat yapabilmesi için gelişmiş teknolojiye ihtiyacı vardır. Eğitimi daha da kalitelileştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ege Üniversitesi’nin Ankara’dan bir talebi olduğunda muhakkak İzmir Milletvekili olan Başbakanımıza ulaşabilirsiniz ama bilin ki ikinci kapınız Milli Eğitim Bakanlığıdır” dedi.

HEDEF: ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK

Yeni yönetim anlayışı doğrultusunda Ege Üniversitesini toplumla bütünleşen ve paydaşlarla iç içe olan bir yapıya kavuşturmaya çalıştıklarına değinen EÜ Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, “Öncelikli hedefimiz, üniversitemizi araştırma üniversiteleri arasına taşımak. Daha sonra uluslararası arenada üniversitemizi hak ettiği yere getirmektir. Ege Üniversitesi çalışanları ile omuz omuza, gönül gönülle çalışmalarımızı sürdürüyoruz, insana dokunan uygulamalarımızla değer katmayı hedefliyoruz. Son iki ay içerisinde YÖK nezdinde Üniversiteler arasında akademik performans bakımından, Tıp Fakültemiz tıp alanında 1’inci, üniversite olarak ise 3’üncü sırada yer alarak ciddi bir başarıya imza attık. Ayrıca, Tıp Fakültemiz YÖK’ün QS sıralamasına göre ülkemizin dünya çapında gururu oldu. Diğer yandan, Ege Üniversitesi TÜBİTAK’a en fazla proje teklif etmede birinci, en fazla proje almada ikinci üniversite konumundadır. Yine üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu tarafından uluslararasılaşma stratejisi kapsamında seçilen pilot üniversitelerden birisi oldu. Bu karar aynı zamanda 2019’da araştırma üniversitesi olma hedefimize katkı sağlayacaktır” diye konuştu. Toplantının ardından, Bakan Yılmaz, Rektör Budak, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve beraberindekiler Ege Üniversitesi merkez yerleşkesi içine yapılan cami inşaatını inceledi. 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.