TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dil yaşayan bir varlıktır

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof.Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “Etimoloji” üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 06:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dil yaşayan bir varlıktır

Zafer Dilşeker’in konuştuğu söyleşide, kelimelerin kökenleri, dayandıkları tarih, geçirdikleri evrim ve güncel hallerine dikkat çekildi.

Sunumunda birçok örneğe yer veren Dilşeker, günlük hayatta kullanılan kelimelerin nasıl çıktığını, nasıl bir yolculukla günümüzde kullanılan şekle ve anlama büründüğünü anlattı. Örneğin “grev” kelimesinin aslında Fransa’da bir meydan ismi olduğunu veya “slogan” kelimesinin İskoçya da ki özgürlük hareketleri ve mücadelesinde kullanılan bir savaş narası olduğunu söyledi.

Kendi kitap ve yazar arşivine değinen Zafer Dilşeker, “Kelimelerin tarihini bilmek kültür seviyemizi yükseltir” dedi. Dilin tanımını yapan Dilşeker, “Dil kendi yasaları içinde yaşayan bir varlıktır. Milletlerin ortak malıdır. Seslerle örülmüş muazzam bir yapıdır. Temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış sözleşmeler sistemidir’’ diye konuştu.

Daha okul yıllarında etimolojiye merak saldığını belirten Dilşeker, yaklaşık 45 yıldır bu bilimle ilgilendiğini dile getirerek, “Para biriktiremedim ama bilgi ve dost biriktirdiğimi söyleyebilirim’’ dedi. (Ege Ajans)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.