TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabet engel değil

Altınordu Futbol Kulübü, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında  bir dizi etkinlikler düzenledi. Etkinlikte konuşan Doç.Dr. Korcan Demir, diyabetin spora engel olmadığını vurguladı, detayları anlattı

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2017 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Diyabet engel değil

KENAN YEŞİL

Altınordu Futbol Kulübü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı’nda tedavi gören diyabetli çocukları, Altınordu Futbol Eğitim Kurumu (AFEK) Yeşilyurt’taki Sait Altınordu Yerleşkesi’nde misafir etti. TİP 1 Diyabetli çocukların da spor yapabilecekleri, bunun herhangi bir engel teşkil etmediğini göstermek amacıyla yapılan etkinlikte çocuklar hem spor yapıp eğlendi, hem de kendilerini eşlik eden doktorlar sayesinde bilgilendi. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzamanı Doç.Dr. Korcan Demir de ailelere yönelik yaptığı sunumda aileleri bilgilendirdi.

ANA TEMA EGZERSİZ

14 Kasım Dünya Diyabet Günü olduğunu ve bu doğrultuda etkinlik yapmak istediklerini belirten Doç.Dr. Korcan Demir, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü için diyabetli çocuklarımıza sosyal program yapalım dedik. Bunun için de ana tema olarak egzersiz ele aldık. Çünkü diyabet tedavisinde, insülin ve beslenme önemli olduğu kadar egzersiz de çok önemlidir. Egzersizi de profesyonel olarak bu işi yapan Altınordu’da futbol kulübü ile beraber yaptık. Öncesinde çocuklarımıza yemek verdik. Ardından ise ailelerimize diyabet konusunda bilgiler verdiğimiz bir sunum yaptık. Diyabetteki güncel gelişmeleri hem çocuklarımıza hem de ailelerimize anlattık. Arkasından kan şekerlerinin ölçülmesiyle beraber erkek çocuklarımıza futbol, kız çocuklarımıza ise jimnastik organizasyonlarını gerçekleştirdik” dedi.

“SPOR ÖNEMLİ BİR PARÇA”

“Diyabet Spor’a Engel Değildir” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Demir, “Çünkü çocuklarımız egzersiz ve sporla beraber kan şekerleri düşebiliyor. Aileler de bunlardan dolayı spor gibi egzersiz gerektire işlerden kaçınıyor. Ancak uygun insülin dozlarıyla, uygun besleme tarzıyla egzersiz yapabileceğini gösteriyoruz. Biz çocuklarımızın spor yapabileceğini göstermek istiyoruz. Önce ailelere arkasından da bununla ilgili kurum ve kişilere diyabetin spor için bir engel olmadığını vurgulamak istiyoruz. Her sene diyabet tedavisi için önemli bir gelişme oluyor. Egzersiz ve spor da diyabet tedavisi için önemi bir parçasıdır” diye konuştu.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

Teknolojiler geliştikçe diyabet tedavisi konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Korcan Demir, son gelişmeleri anlatarak şöyle konuştu: “Şu an diyabet hastalığının tedavisinin her basamağında gelişmeler var. İnsülin konusunda önemli ilerlemeler oldu. Şu anda kalemle insülin veriliyor.  İnsülinin pompa ile verilmesi söz konusu. Pompanın kendi kendine idare edebilmesi söz konusu. Kan şekeri ölçümünde de eskiden idrarla kontrol edilirdi. Şimdi en sık olarak parmaktan kan şekeri ölçümü yapılıyor. Ancak daha da ileri yöntemi olarak cilt altından kan şekerinin takip edebilmek mümkün. En kalıcı çözüm açısından da diyabetli kök hücre tedavisi araştırma safhasında. Çocuklarda ilk denemeleri Avrupa’da başladı.”

“MAHRUM EDİLMESİNLER”

Diyabet hastalığı sebebiyle çocuklarını spor ve egzersiz gerektiren işlerden uzak tutan ailelere seslenen Demir, “Günümüz dünyasında sadece diyabetli çocuklarımız değil bütün çocuklar maalesef yeterli hareket ve spordan mahrumlar. Biz bütün çocuklarımız için bu imkanların artmasını talep ediyoruz. Diyabetli çocuklarımız için daha da fazla istiyoruz. Çocuklarını hareketsiz yaşamdan uzak tutmak için evde hareketli olabilmelerini imkan sağlayabilirler. Ders çalışma aralarında, okul dönemlerinde, hafta sonlarında düzenli olarak bisiklet binmeleri olabilir, futbol oynayabilirler. Çeşitli spor aktivitelerini yapabilirler. Aileler çocuklarının spor yapmasından korkmamalı. Düzenli olarak beslenme, insülin tedavisi ve kan şekeri ölçümleri ile çocuklarımız rahatlıkla spor yapabilir” ifadelerini kullandı.

“FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK”

Altınordu Futbol Kulübü Diyetisyeni Hasan Yıldız ise etkinlikler hakkında bilgi vererek, “TİB 1 Diyabetli spor’a engel olmadığını, bu çocuklarımızın da spor yapabileceğini hem onlara hem ailelerine hem de kamuoyunda bir farkındalık yaratmak istedik. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı’ndan Doç.Dr. Korcan Demir’in kulübümüzden böyle bir organizasyon için ricası oldu. Bizde Altınordu Futbol Kulübü olarak seve seve kabul ettik. Hemen bir organizasyon yaptık. TİP 1 Diyabetli kız çocuklarımız jimnastik bölümümüzde jimnastik yaptı. Erkek çocuklarımız ise AFEK’te eğitim alan çocuklarımız ile futbol  oynadı. Maçlar öncesinde çocuklarımızdan kan şekeri ölçümü alındı. Devre arasında yine kan şekeri ölçümü yapıldı. Kan şekeri ölçümlerinde göre gıda takviyesi yapıldı. Bizler bu diyabetli çocuklarımızın rahatlıkla spor yapabileceklerini herkese göstermek istedik” dedi.

“ÇOCUKLAR HER ŞEYİMİZ”

Altınordu Futbol Kulübünün misyonlarından birisi de çocuklar olduğunu vurgulayan Yıldız, “Kulüp olarak ‘Çocuklar Her şeyimiz’ sloganımız var. Misyonlarımızın biri de çocuklarımızdır. O yüzden toplumumuzdaki tüm çocuklarımıza eşit fırsatlar yaratmaya çalışıyoruz. TİP 1 Diyabetli çocuklarımızı unutmadığımızı gösteriyoruz. Bu yıl bu organizasyonun ikincisini yapıyoruz. Geçen yıl da yine çocuklarımızı burada misafir etmiştik. Amacımız bu konuya farkındalık çekmek. Diyabetli çocuklarımızın her türlü sporu yapabileceğini herkese göstermek istedik” diye konuştu.

SPOR YAPTILAR

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte Altınordu Futbol Okulu Sporcuları 2005 ve 2006 doğumlu çocuklar ile diyabetli çocuklar arasında bir futbol karşılaşması düzenlendi. Karşılaşmaya “TİP1Diyabet Spora Engel Değil” ve “Sadece İnsülin Yetmez Spor da Gerekli” pankartlarıyla sahaya çıkarak çocuklar, diyabet konusunda dikkat çekti. Maç öncesi, devre arası ve maç sonralarında diyabetli çocukların kan şekeri testi yapıldı. Müsabakalar iki kategoride oynandı. Diyabetli büyükler ile 2005 doğumlu Altınordu Futbol Okulu Sporcuları mücadele ederken, Diyabetli Küçükler ile de 2006  doğumlu Altınordu Futbol Okulu Sporcuları mücadele etti. Diyabetli çocukların attığı her gol sonrasında Altınordu Futbol Okulu Sporcuları alkışlarda bulunarak destek olduklarını gösterdiler. Diyabetli kızlar ise Altınordu Futbol Kulübü Jimnastik eğitmeni Coşkun Boncuk eşliğinde jimnastik yaparak diyabetin spora engel olmadığını gösterdiler.

ALTINORDU’YA TEŞEKKÜR

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı’nda takip edilen diyabetli çocuklarla Altınordu’nun Yeşilyurt Sait Altınordu Yerleşkesine geldiklerini söyleyen Demir, Altınordu Kulüp Başkanı Seyit Mehmet Özkana’a teşekkür etti. Doç.Dr. Korcan Demir şöyle konuştu: “Ailelerin bu hastalıkta en çok çekindikleri konunun spor sırasında ve sonrasında kan şekeri oranı düşmesi durumu olduğunu dile getiren Demir, “Bu durumu nasıl önleyebileceğimizi göstermek amacıyla burada çocuklarımız ve ailelerimizle birlikte bir çalışma yaptık. Diyabet takibinde hem kan şekeri yüksekliğini engellemek istiyoruz hem de düşüklüğünü önlemek istiyoruz. Buna yönelik olarak spor öncesinde çocuklarımıza kan şekeri testi yaptık. Spor arasında da yine bir kan ölçümü yaptık ve gıda takviyesinde bulunduk. Spor sonrasında yine bir kan şekeri testi yaparak kan şekeri testinde değişikliklere göre çocuklarımıza ikramlarda bulunuldu. Bizleri burada ağırlayan Altınordu Spor Kulübü Başkanı sayın Seyit Mehmet Özkan ve Altınordu ailesine çok teşekkür ediyorum.”

DİYABET NEDİR?

Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi). Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içerenlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adlı bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır. Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde, yağ dokusunda depolanır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.