TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyarbakırlı Kore Gazisinin 'eğitim' mücadelesi

Çınar ilçesinde dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaşarak köyüne okul yapılmasına vesile olan 89 yaşındaki Kore Gazisi Hamza Ulus, öğrencilere karne vermenin gururunu yaşadı

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2018 08:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Diyarbakırlı Kore Gazisinin 'eğitim' mücadelesi

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaşayan, dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ulaşıp köyüne okul yapılmasına vesile olan 89 yaşındaki Kore Gazisi Hamza Ulus, öğrencilere karne dağıtmanın gururunu yaşadı.

Bir asra yaklaşan ömründe Kore Savaşı'na katılarak gazi olan Ulus, savaşın ağır tahribatlarının tanığı olarak, yeni nesillerin silah değil kalem tutması için okul bulunmayan İnanözü köyüne okul kazandırmak istedi.Çocukların eğitimle buluşması için Ulus, dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 14 yıl önce katıldığı Diyarbakır mitinginde yazdığı mektubu ulaştırdı.

Bu sayede köye inşa edilen, Diyarbakır'da 1969 yılında düşen askeri uçağın pilotunun adı verilen, "Şehit Pilot Üsteğmen Cengiz Karabıyık İlkokulu" ile çocuklar yaşadıkları köyde eğitim öğretime başlama imkanı buldu.

"Cehalet felaket getirir." diyerek köye kazandırdığı okul sayesinde onlarca öğrencinin geleceğine yön vermesini katkı sunan Ulus, 2017-2018 eğitim öğretim yılının son gününde öğrencilere karnelerini dağıtmaktan mutluluk duydu. Eğitime büyük önem veren Ulus, bu uğurda mücadelesini sürdürmekte kararlı."Kalem istiyoruz, silah istemiyoruz"
Ulus, AA muhabirine açıklamada, 2004 yılına kadar köylerinde okul olmadığını ve öğrencilerin başka bir köydeki tek sınıflı bir okula gitmek zorunda kaldığını söyledi.

"Kışın ortasında yağmurda, çamurda perişan oluyorlardı. Ben birçok yere müracaat ettim, dilekçe yazdım. Kimi dedi imkan yok, kimi dedi okul yapılmayacak." ifadelerini kullanan Ulus, bir türlü başarılı olamadığını belirtti.

Ulus, 2004 yılında dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın miting için Diyarbakır'a geleceğini öğrendiğini dile getirerek şöyle devam etti:

"Güzel bir yazı yazdım, mitinge ben de katıldım. Köyde iri bir adam seçtim onun sırtına çıktım ve yazıyı elime alıp, salladım. Millet, 'Bu adam ne söylüyor, deli midir nedir adam adamın sırtına binmiş elinde bir şey var.' diyordu. Sayın Erdoğan farkına vardı, 'Bırakın vatandaş gelsin.' dedi. Eliyle işaret etti ve ben yanına gittim. Mektubu verdim. 'Ne istiyorsun?' dedi. Ben de 'Okul istiyorum.' dedim. 'Köyde 150'den fazla okuma çağına gelen çocuğumuz var. Bu çocuklar, 'Biz kalem istiyoruz, silah istemiyoruz, dağa çıkmak istemiyoruz. Diğer vatandaşlar nasıl yaşıyorsa batıda, biz de öyle yaşamak istiyoruz.' diyorlar dedim."

Mektubu verdikten sonra Erdoğan'dan okul sözü aldığını ve kısa sürede köye okul yapıldığını anlatan Ulus, okula, şehitlere hürmet olarak 1969 yılında bölgede düşen askeri uçakta şehit olan pilot Üsteğmen Cengiz Karabıyık'ın ismini verdiklerini aktardı.

Ulus, cehaletin felaket getireceğine, okuyandan ise kimseye zarar gelmeyeceğine inandığını vurgulayarak "Canım devlete feda olsun. Ben devletimi seven insanım. Ben devletçiyim. Devlet olmayınca biz olmayız, biz olmayınca da devlet olmaz." dedi.

Yaptığı işten dolayı içinin çok rahat olduğunu kaydeden Ulus, "İnşallah her yerde okul olur. Bundan sonra da nasip olursa bunun üzerine de okul yaptırıp, ortaokul ile 8 yıllığa tamamlarız." diye konuştu. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.