TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya dişil enerjiye dönüyor

İzmir Ticaret Borsasında ‘Hayat ve Kadın’ konulu söyleşiye konuk olarak katılan Davranış Bilimleri Uzmanı ve Yazar Aşkım Kapışmak, dünyanın erillikten dişil enerjiye devinmekte olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2018 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya dişil enerjiye dönüyor

NİLGÜN TAZE

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde çalışmalarını yürüten TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’nca düzenlenen, Davranış Bilimleri Uzmanı ve Yazar Aşkım Kapışmak ile TV Programcısı, Gazeteci ve Yazar Aynur Tartan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Hayat ve Kadın” konulu sahne röportajı İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yeni Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, kadınların nasıl güçlü ve mutlu olacağı ile ilgili bilgi alışverişinde bulunduklarını açıklayarak, “Kadına ayrıcalık sağlanmasını değil eşit haklar ve şartlara kavuşmasını istiyoruz. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesini engelleyen unsurların ortadan kaldırılması şarttır. Ne yazık ki Türkiye’de kadınlarımız iş hayatına yeterince dahil olamıyor. Türkiye genelinde kadın girişimcilerin oranı yüzde 8. Türkiye’de mülkün sadece yüzde 9’u kadının üzerinde. Kadınların kurduğu işletmelerin ömrü maalesef kısa oluyor. Ama biliyoruz ki kadınlar toplumun ekonomik statüsünü değiştirecek güce sahip. Biz kadınlar birlik ve beraberlik içinde olursak her şeyin üstesinden gelebiliriz” dedi.

MAHALLE KÜLTÜRÜNE REST

Gazeteci ve yazar Aynur Tartan, kadının toplumda önemli bir role sahip olduğunu belirterek, toplumda kadına yapıştırılmış çok sayıda görev olduğunu söyledi. Türkiye’deki kadınların iş hayatında dışlandığını söyleyen Aşkım Kapışmak ise, kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıklara dikkat çekerek, “İletişim becerisi olan bir kadını doğaya bırakmazsanız doğa kurur. Kadını biyolojik, psikolojik ve sosyolojik açıdan tanımak gerekir. Yeni nesil cinsiyet eşitliği konusunda daha bilinçli. Ama acilen mahalle kültürünün hayatımızdan çıkması gerekir. Çünkü kadına bu kültür yapıştırılmış. Boşanmak isteyen kadınla ilgili farklı bir algı yaratıldı. Mahalle kültürü nedeniyle boşanan kadına ‘dul’ sıfatı yapıştırıldı ve baskı altına alındı” açıklamasını yaptı.

ERİLLİKTEN DİŞİLLİĞE YÖNELİM

Aynur Tartan’ın kadınların nasıl daha mutlu olabileceğine dair yönelttiği soru üzerine Kapışmak, “Önce kesinlikle dilimizi düzeltmeliyiz. Hem kadınlar hem de erkekler birlikte toplumdaki eşitsizliği aşabilir. Kadınlar kendilerini evlenmek zorunda hissediyorlar fakat herkesin evlenmek zorunda olmadığını kabul etmek gerekiyor. Kadında üretme arzusu vardır. Kadınlar üretmelidir, kadına teknoloji ile birlikte oldukça boş vakit kaldı. Kadınlar kendilerine dışarıda alan yaratmalı. Teknoloji ilerlediği için son dönemlerde yaşanan olaylar daha fazla gün yüzüne çıktı. Şiddet, toplumda yüzyıllardır yaşanılan bir şey. Dünya erillikten dişiliğe doğru yöneliyor. Erkek çocuklarına ailede nezaket eğitimi verilmeli. Kadının zarafeti, erkeğin nezaketinden çıkar” şeklinde konuştu. 

EVLİLİK HAZIR OLMA İŞİDİR

Cinsellik eğitiminin erken yaşlarda çocuklara verilmesi gerektiğini de vurgulayan Kapışmak, her anne ve babanın bunu evde rahatlıkla yapabileceğini belirterek şu açıklamaları yaptı: “Evlenmeden önce erkekleri iyi tanıyın. Erkekleri sizin yanınızdayken yaptığı davranışları baz alarak değerlendirmeyin. Bir insanı sizin dışınızdaki alanlarında tanırsınız. Saadet ve huzursadece duran insana gelir.Kadınlar maalesef durmayı beceremiyor ve bu nedenle mutlulukla tanışamıyor. Şehir kadınının olanaklarıbol olmasına karşın bunları kullanamıyor. Günümüzde evliliklerde tükenme noktasında. Çoğu evlilik bence bitmeli çünkü çok mutsuz oldukları halde çocuk yüzünden evlilik sürüyor. Kadınlar biyolojik açıdan daha güçlü. Bunun en somut örneği erkeklerin daha genç yaşta ölmesi” ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.