TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dondurma tüketirken dikkat!

Tezgahta satılan dondurmaların kapalı kaplarda olması gerektiğini ifade eden GMO İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Dondurma aktarılmasında kullanılan kaşıklar sürekli temizlenmeli ve orijinal şekli bozulmuş ambalajlı dondurmalar alınmamalıdır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2018 08:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dondurma tüketirken dikkat!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, yaz aylarının gelmesi ile birlikte en çok tüketilen gıdaların başında gelen dondurma ile ilgili açıklama yaptı. Toprak, Gıda güvenliği açısından özellikle yaz aylarında tüketilen dondurmanın, her mevsim sevilerek tüketilen protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, D, E ve B grubu vitaminler ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içeren besin değeri yüksek bir ürün olduğunu belirtti. Dondurma üretiminde süt veya çeşitli süt bazlı ürünler ile birlikte izin verilen katkı maddeleri, aroma maddeleri, çeşni maddeleri, meyve, kakao, salep, şeker, yumurta veya yumurta ürünleri ile süt yağının kullanılabildiğini ifade eden Toprak, “Hijyenik koşullar altında üretilmeyen, frigofirik araçlarla sevk edilmeyen ve yeterli soğutması olmayan depolarda depolanan dondurma halk sağlığını önemli bir biçimde tehdit etmektedir. Dondurma üretiminde dondurma karışımının pastörize edilmesi şarttır. Bu karışım pastörize edilmediği takdirde hastalık yapıcı mikroorganizmalar gelişip gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir” dedi.

SEYYAR SATILAN DONDURMA

Külaha dondurma aktarılmasında kullanılan kaşıkların sürekli temizlenmesi, kaşıkların bekletildiği suyun sıklıkla değiştirilmesi, kullanılan külahların toz vs. kirlenmeyi önleyecek şekilde kapalı kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Toprak, “Bu sebeplerle dondurma satın alırken tezgahlardaki dondurmaların kapalı kaplarda olmalarına dikkat edilmeli, güvenilir yerlerden satın alınmalıdır. Seyyar satıcılardan dondurma alınmamalıdır” diye konuştu. Ambalajlı dondurmalarda etiket bilgisinin dikkatle okunması ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Toprak, şunları söyledi: “Ayrıca dondurma çözündürülüp tekrardan asla dondurulmamalıdır. Orijinal şekli bozulmuş ambalajlı dondurmaların eriyip tekrar dondukları varsayılarak satın alınmamaları gerekmektedir. Diğer taraftan yumuşamış ambalajlı dondurmalar da alınmamalıdır. Dondurma alışverişte en son alınıp hızlı bir şekilde dondurucuya konmalı ya da hızla tüketilmelidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.