TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya mirasları için pedallayacaklar

İzmir’de bu yıl ikinci kez gerçekleştirilecek olan “UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu”nun 250 amatör bisiklet sporcusu, Bergama’dan yola çıkarak Selçuk Efes Antik Kenti’ne kadar olan 200 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2017 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya mirasları için pedallayacaklar

NİLGÜN TAZE

Bergama ve Selçuk Belediyeleri işbirliği, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteği ile bu yıl ikince kez ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’ yapılacak. Yapılacak olan organizasyonun tanıtım toplantısı Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Özel, Ege Orman Vakfı temsilcileri ve bisiklet grupları temsilciler katıldı.

23-24 Eylül’de gerçekleştirilecek organizasyonda bu yıl Ege Orman Vakfı ile yapılan anlaşma gereği her katılımcı 3 adet ağaç dikecek. Turun sonunda bir korunun oluşması ve her yıl dikilecek olan ağaçlarla kocaman bir orman yaratılması hedefleniyor. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bergama Belediye Başkan Mehmet Gönenç, bu yıl ikincisi gerçekleşecek organizasyonda önemli bir farkındalık yaratılacağını söyleyerek, “Geçen yıl ilkti bu yıl da aynı heyecanı yaşıyoruz. Neden UNESCO tarihi yerlere bu kadar önem veriyor? Çünkü İzmir’in iki önemli antik kenti burada. 2014 yılında Bergama daha sonrasında da Efes, UNESCO dünya mirası listesine girdi. Böylece evrensel değerlerimizi tescillemiş olduk. Bu farkındalık yaratmak için düzenlenen bir tur. İzmir’in iki dünya mirası kenti arasında sınırlı bırakmayıp, Türkiye’nin diğer UNESCO kentleri ile de bağlantılandırmak ve daha geniş bir hedefe ulaşması hedefleniyor. 23 Eylül’de herkesi Bergama’ya pedal basmaya ve Bergama’nın güzelliklerini görmeye davet ediyorum” dedi.

AĞAÇ DİKİLECEK

UNESCO’nun temel hedefinin tarihi değerleri korumak olduğunu belirten Gönenç, şunları söyledi: “İzmir’in merkezindeki adaylık çalışmalarını düşünürsek bu tür çalışmalar İzmir için çok önemli gelişmeler arz ediyor. Bisiklete binmekte insan sağlığını korumak için önemli bir spor ve bu açıdan bakıldığında da oldukça önemli bir organizasyon olduğunu görüyoruz. İzmir’de bisiklet sporunu geliştirme konusunda önemli çalışmalar yapılıyor ve bizde buna katkı sağlayabildiysek ne mutlu. Bu proje Karşıyaka, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği ve UNESCO milli komitenin desteklediği bir organizasyon oldu. Ege Orman Vakfı ile yapılan anlaşma gereği her katılımcı 3 adet ağaç dikecek. Ve bu organizasyonla doğaya ve çevreye de katkı sağlayacağız.”

TARİHİ HAVZA

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ise, hazırlanan bu projenin UNESCO’ya girmiş iki güzide ilçe için çok önemli bir organizasyon olduğunu ifade ederek, “Kentlerimizde bu türden organizasyon ve tanıtımların yapılmasını gerekli görüyorum. Bu organizasyonun fikir babası Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’tir. Umarım daha da geliştirerek ses getirecek bir organizasyon olur. Tarihi bir havzada bulunuyoruz. Böylesine değerli toprakların kıymetini bilerek üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. Gerçekleştirilecek olan bu organizasyon ile İzmir’imizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” açıklamasını yaptı.

TARİH VE SPOR

Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Özel ise, “Bu organizasyon geçen sene de yapıldı ve çok dikkat çekici, güzel bir organizasyon oldu. Bu yılda aynı güzelliği yakalamakla kalmayıp geçen seneye oranla daha çok ses getireceğimize inanıyorum. Bir spor kenti olan Karşıyaka’nın da bu organizasyonda bulunması doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum. Belediyemiz bu tür projelerle ilgili üzerine düşen tüm görevleri yerine getirecek. Tüm katılımcılara başarılar diliyor ve belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.