TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya şampiyonu gençler İzmir’de onurlandırıldı

Antalya TED Koleji öğrencileri Mehmet Can Dursun ve İrfan Efe Boztepe’ye diyabet teknolojilerine sundukları katkıdan dolayı 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu kapsamında ödül verildi

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2017 08:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya şampiyonu gençler İzmir’de onurlandırıldı

E. ÇAĞLA GENİŞ

 

TÜBİTAK'ın bölge sergisine dahi çağrılmayan projelerini, Amerika'daki Genius Olimpiyatları'na gönderen ve 54 ülke, 2 bin 450 proje arasından dünya 1.'si olan Antalyalı lise öğrencileri Mehmet Can Dursun ve İrfan Efe Boztepe'ye 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu kapsamında ödül verildi.

Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileşmeyen yaralar için yara bandı üreten gençlere Amerika'da burslu okuma şansı da verilmişti. Yara bandı yalnızca diyabet hastaları için değil yatalak hastalarda oluşan yaralar için de kullanılabiliyor. Ayrıca yaralarda yüzde 30 oranında hızlı iyileşme sağlıyor.

AMERİKA’DA BURSLU OKUMA ŞANSI KAZANMIŞLARDI

Antalya TED Koleji’nden 10. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 11. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için atık yengeç ve karides kabuklarından yara bandı üretti. Projelerini TÜBİTAK’ın lise öğrencileri için düzenlediği bilim yarışmasına yolladılar. Ancak TÜBİTAK bölge jürisi, geçtiğimiz ocak ayında yaptığı değerlendirme toplantısında projeyi beğenmedi ve bölge sergisine çağırmadı. Ancak iki liseli genç yılmadı, aynı projeyi ABD’deki Genius Olimpiyatları’na gönderdi. Ve atık yengeç-karides kabuklarından yara bandı, 54 ülkeden 2 bin 450 proje ile girdiği yarıştan dünya birincisi olarak çıktı. Üstelik Oswego New York Eyalet Üniversitesi de yıllık 10 bin dolar burs vererek gençleri eğitimlerini burada sürdürmeye davet etti.

“PROJEYİ DUYDUĞUMUZDA ÇOK ETKİLENDİK”

Diyabet ve diyabet teknolojilerine yönelik katkılarından dolayı gençlere teşekkür eden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Selçuk Dağdelen, “Ödül kategorilerimizi belirlerken istedik ki bir de öğrenci ödülü verelim. Öğrenci projeleri arasında diyabete olan ilgiyi artıracak bir ödül kategorimiz olsun istedik. Gençlerin projelerini duyduğumuzda çok etkilendik. Hem heyecanlandık hem de duygulandık, gurur duyduk. Yurtdışında ses getirmiş bir proje. İstedik ki Türkiye’de de biz duyuralım ve onurlandıralım” diye konuştu. Projenin danışman öğretmeni Gülay Demirci ile birlikte kürsüye gelen öğrenciler burada katılımcılar için bir sunum gerçekleştirdi. Salondakiler tarafından ilgiyle dinlenen sunumun ardından gençlere plaket verildi.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.