TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Durmuş Yılmaz hedefleri anlattı

‘ESİAD Ekonomi Kurmayları Toplantı Serisi’ kapsamında ESİAD’ın konuğu olan Durmuş Yılmaz, danışmanı olduğu İYİ Parti’nin ekonomik hedeflerini ve Türkiye’nin ekonomisiyle ilgili önemli bilgiler aktardı

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2018 07:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Durmuş Yılmaz hedefleri anlattı

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ESİAD) yaklaşan 24 Haziran seçimleri öncesi düzenlediği ‘ESİAD Ekonomi Kurmayları Toplantı Serisi’ kapsamında önceki gün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Eski Başkanı ve İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı Durmuş Yılmaz’ı ağırladı. Partisinin seçim sonrası ekonomi politikaları gündemini, hedeflerini ve planlarını toplantıya katılanlarla paylaşan Yılmaz, Türkiye’nin ekonomisiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Krizin piyasaları her koşulda etkin çalışmadığını net bir şekilde gösterdiğini söyleyen Yılmaz, devletin denetleyici ve düzenleyici gücüne ihtiyaç olduğunu söyledi. Durmuş Yılmaz, “İktidar olmamız halinde hem cari açığı kapatmak hem de ekonominin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi üretip sanayicilerin önünü açacağız” dedi.

“YİNE İÇ TALEPLE BÜYÜDÜK”

Toplantıda önceki gün açıklanan 2018 Yılı Birinci Çeyrek Büyüme Oranları’nı değerlendiren Durmuş Yılmaz, “Açıklanan büyüme rakamları ülkemizin yüzde 7,4 büyüdüğünü gösteriyor. Önceki dönemlerin büyümelerin bileşenlerine baktığımızda ortada yeni bir durum yok. Her zaman, her dönem olduğu gibi biz yine iç taleple büyümüşüz. Dışarıdan ham maddeyi ithal etmişiz, onu içeride işlemişiz ve içerde o ürünü yine kendimiz tüketmişiz. Dışarıya çok fazla bir ihracat yapmamışız. Yaptığımız ihracat yüzde 0,5 ama buna karşılık yüzde 15,6’lık bir ithalat yapmışız. Böyle bir büyümenin de maliyetleri ve yan etkileri vardır. Nedir bu maliyetler? Yüksek enflasyon, yüksek cari açık. Bunlarda bize sürdürülemez bir büyümeyi gösteriyor. Yüzde 7,4 bir büyüme var ama kurda istikrar yok, enflasyon yüksek, cari açık var” şeklinde konuştu.

“TİCARET SAVAŞLARI KAPIDA”

ESİAD olarak seçim süresince siyasi partilerin gelecek dönem ekonomi vizyonu ve planlamalarını ve önlerindeki ekonomik göstergelerin ve çözüm önerileri konusunda fikir alışverişi yapmak bir dizi toplantı serisi düzenlediklerini söyleyen ESİAD Başkanı Fadıl Akgündüz, “Bugün İYİ Parti’nin seçim sonrası ekonomi politikalarını ve ekonomik gündemini ele alıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Eski Başkanı ve İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı Durmuş Yılmaz ile bir araya geldik. Kendisi Ankara 3. Bölge 1. sıra Milletvekili Adayı. Gelişmiş ekonomilerin uluslararası korumacı ekonomik sistemlere geçiş sürecini yaşıyoruz. Belki de ticaret savaşlarının kapıyı çalma noktasında bir seçim düzlüğüne girmek üzereyiz. Orta Doğu’da içinden çıkılması giderek zorlaşan gerginlikler devam etmekte. Birçok küresel mesele ve küresel büyük oyuncuların birbirleriyle oynadıkları stratejik oyunlar gündemde. İş dünyası olarak böyle bir konjonktürde geleceğe yönelik ön görülerimizi, özellikle aş adamlarının, iş dünyasının yatırım yapma, yatırımcılarla ortaklıklar veya iş etkinliklerini çeşitlendirme fikirleri tabi ki pek çok parametreye bağlı. Bu parametreleri birlikte paylaşmak için toplandık” ifadelerini kullandı.

Durmuş Yılmaz’ın değerlendirmelerin ardından soru-cevap kısmına geçildi. Toplantıya katılanlar Yılmaz’a Türkiye ekonomisinin gündemi ve sanayi sektörü ile ilgili çeşitli sorular yöneltti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.