TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Düşünen Tohum, Konuşan Toprak

Pera Müzesi, İstanbul Araştırma Enstitüsü ve İsmail Hakkı Tonguç Vakfı işbirliği ile hazırlanan “Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: 1940 – 1954” isimli sergi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 30 Haziran’a kadar gezilebilecek

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2017 09:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Düşünen Tohum, Konuşan Toprak

NİLGÜN TAZE

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliği ile Cumhuriyet tarihinin en dramatik değişim süreçlerinden Köy Enstitüleri’ne odaklanan, tanıklıklarla önemli bir döneme ışık tutan “Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: 1940 – 1954” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı işbirliğiyle hazırlanan ve küratörlüğünü Ekrem Işın’ın yaptığı “Düşünen Tohum, Konuşan Toprak – Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri: 1940 – 1954” sergisi 30 Haziran’a kadar AASSM giriş galerilerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

KÖY ENSTİTÜLERİ

Cumhuriyeti yaşatma ve bu topraklarda yeni bir insan tipi yetiştirme amacıyla öncelikle 1936’da köy eğitmen kursları açıldı. 17 Nisan 1940’ta ise dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde köy enstitüleri kuruldu ve köyden alınan çocukların eğitilip tekrar köye yollanarak halkın bu geniş kesiminin aydınlanması hedeflendi. 1946’da dış ve iç baskılarla yavaşlayan süreç sonunda 1954’te 21 enstitü de kapatıldı.

NİTELİKLİ İNSAN

Köy eğitmen kursları ve köy enstitüleri sayesinde 1946 – 1947 ders yılı başına kadar 7 bin köyde okul açıldı. 8 bin 500’den fazla eğitmen ve 210 binden fazla öğrenci yetiştirildi. Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “Düşünen Tohum Konuşan Toprak – Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri: 1940 – 1954” sergisiyle yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’ni ve demokrasiyi iyi yetişmiş, nitelikli insan harcıyla şekillendirmeye çalışan cumhuriyet eğitimcilerinin özverili çalışmaları ve dönemi taçlandıran köy öğretmenleriyle Anadolu insanının daha iyi anlaşılmasını amaçlıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.