TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

E- sigara tehdidi

E-sigara konusunda bilimsel araştırma yapan Doç.Dr. Görkem Yararbaş, araştırmalar sonucunda e-sigaraların nikotin tüketimi dışında da zararları olduğunu belirterek, e-sigaralarda kullanılan aromaların olası bir kanserleşme süreciyle ilişkili olabileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2017 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
E- sigara tehdidi

KENAN YEŞİL-ÖZEL HABER

Elektronik sigara (e-sigara) konusunda Türkiye’de yapılan bilimsel araştırmaların ilklerinden biri olan ve Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Görkem Yararbaş’ın yürütücülüğünde iki yıl süren TÜBİTAK destekli araştırmayla e-sigaralarda kullanılan aromaların olası bir kanserleşme süreciyle ilişkili olabileceği ortaya kondu. Yararbaş, “Araştırma sonucunda e-sigaraların nikotin tüketimi dışında da zararları olduğunu gördük. İnternet üzerinden satın alınabilecek yüzlerce çeşit aroma bulunuyor. Bunların hepsi farklı kimyasal içeriklere sahip. Kendilerinin kimyasal olarak zararlı olmalarının yanı sıra e-sigaraların buhar üretme mantığına bağlı olarak ısıtılma sonucu içeriklerinde birtakım değişiklikler oluyor. Daha zararlı ve daha öngörülemez bileşikler haline dönüşebiliyorlar” dedi. Yapılan araştırmada, Türkiye’de, internetten temin edilebilen 11 farklı e-sigara aromasının sağlıklı karaciğer ve solunum yolu hücreleri üzerindeki etkileri tespit edildi.

E-SİGARA PAZARI BÜYÜYOR

Türkiye’de ruhsatsız olarak her yerde satışı söz konusu olan e-sigara pazarının dünyada 2030 yılına kadar 17 kat büyüyeceğinin öngörüldüğü bilgisini aktaran Yararbaş, “Firmalar tarafından 2 ayda bir yeni model piyasaya sürülüyor. Bu da ruhsatlandırma için standardizasyonu zorlaştırıyor. Ayrıca yüzde 98 oranında internet üzerinden satılması nedeni ile sigaranın tabi olduğu yasal düzenlemelere takılmıyor. E-sigara konusunda internette yer alan her türlü forum, video, reklam paylaşımının da üretici firmalar tarafından oluşturuluyor. E-sigaranın zararları konusunda internet üzerinden sağlıklı bilgiye ulaşmak mümkün olmuyor” diye konuştu.

YENİ HASTALIKLAR ARTACAK

E-sigara sıvılarının içilmesi halinde, bir çocuğu ciddi şekilde zehirleyecek oranda nikotin içerdiğini belirten Yararbaş, “İngiltere, e-sigaranın yoğun olarak kullanıldığı ülkelerin başında geliyor ve araştırmalar gösteriyor ki e-sigara sıvılarının içilmesi nedeni ile çocuk zehirlenmeleri ciddi oranda artmış durumda. Tütün ve tütün mamullerinin 18 yaş altı ergen ve çocuklara satılmaması koşunda ciddi bir mesafe kaydedildi. Ancak e-sigaraların ruhsatsız şekilde her yerde satılıyor olması, yeni bir tehlike yaratmış durumda. E-sigaranın neden olduğu hastalıklar söz konusu olduğunda ilk olarak sigaranın neden olduğu KOAH ya da akciğer kanseri gibi hastalıklar gündeme geliyor. Oysa ilerde e-sigara nedeni ile görülen farklı hastalıklar ortaya çıkması da söz konusu. Örneğin Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırma, Pop-Corn adında nadir görülen bir akciğer hastalığın e-sigara kullananlarda kullanmayanlara kıyasla daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor” şeklimde konuştu.

E-SİGARA NEDEN KULLANIYOR?

E-sigara kullanımını artıran önemli sebeplerden birinin, buhar ile etkileşime giren aroma ve nikotin içeriğinin kullanıcı tarafından hazırlanıyor olması olduğunu ifade eden Yararbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yolla tüketiciye kontrolün kendisinde olduğu yanılsaması yaşatılıyor. Dünyada sigarayı bırakma metodu olarak üretilip yaşam tarzı olarak pazarlanan e-sigara, milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Bunun neden tercih edildiğini saptamamız e-sigara kullanımının meydana getirdiği zararları topluma aktarmada yardımcı olacağına inanıyoruz.”

TÜTÜN YASAK, E- SİGARA SERBEST

Tütün Eksperleri Derneği İzmir Şube Başkanı Servet Yaprak ise 2009 yılından sonra TEKEL’in yaprak tütün alımlarını sona erdirmesiyle birlikte işsiz kalan on binlerce tütün üreticisinin iç piyasaya yetiştirdiği sarmalık kıyılmış tütün kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen kanun tasarısıyla yasaklanırken, yasaya eklenen madde ile ülkemizde elektronik sigara ve elektrikle ısıtılan tütün ürünlerinin satışı serbest bırakıldığını söyledi. Yaprak, “Sarmalık tütünümüzle ilişkisi olmayan yeni bir alan oluştu. Bu da hızla büyüdü. Geldiği nokta itibariyle de devlet müdahalede bulunmak istiyor. Ama bu direk yasaklayarak olmamalı. Tütün yasak ama elektronik sigara serbest bu vatandaşa alternatif değil. Ülkemizde sarmalık kıyılmış tütün üretiliyor ve tüketiliyor. Bunun vergisini puroda alınan yüzde 40 seviyelerine çekersek ya da Avrupa gibi yüzde 30’larda tutarsak bunun denetimini de sağlayabiliriz. Bu sayede üretimi de teşvik etmiş oluruz” dedi.

AÇIK ARTIRMA SİSTEMİ

Kanunda bulunan ancak bugüne kadar uygulanamamış olan Açık Artırmalı Satış Sistemi’nin sarmalık kıyılmış tütün ticaretine kaynak oluşturduğu gerekçesi ile kaldırılmasının yanlış olduğunu söyleyen Tütün Eksperleri Derneği İzmir Şube Başkanı Servet Yaprak ise, “Alternatif bir alım satım yöntemi olarak sektörümüzün ve çiftçimizin elinde bir sigorta olan Açık artırma sistemi muhafaza edilmeli, tütün üreticisi alım satımda tek model olarak sözleşmeli üretime mecbur bırakılmamalı. Sarmalık kıyılmış tütünlerin yasadışı ticaretindeki büyümenin temel sebebinin açık artırmalı satış sisteminin yasada yer alması değildir. 2010 yılından itibaren tütün mamullerine uygulanan vergilerin yüzde 80’i geçmesinden sonra yükselen sigara fiyatlarından dolayı, tiryakilerin düşük maliyetli sarmalık kıyılmış tütüne olan talebindeki artış olduğunun altını çizmek gerekir. Bunun yanı sıra 2009 yılından sonra TEKEL’in yaprak tütün alımlarını sona erdirmesi ile beraber işsiz kalan on binlerce tütün üreticisi, alternatif ürünlere yönelemedikleri için bu piyasaya yeniden tütün üretmeye başlamasıdır” ifadelerini kullandı.

E- SİGARALARIN ÖNÜ AÇILIYOR

Sürecin sağlık boyutuyla ilgili devletin ortaya koyduğu bütün süreçleri desteklediklerini ancak yasanın ilgili maddesine yapılan bir ekleme ile ‘... diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamulleri’kavramının tanımlandığını ifade eden Yaprak, “Yasaya eklenen bu madde ile ülkemizde elektronik sigara ve elektrikle ısıtılan tütün ürünlerinin satışı serbest bırakıldı. Yani elektronik sigaraların önü açılmış oluyor. Ülkemizde toplum sağlığını sigaranın zararlarından korumayı amaçlayan tütün kontrolü uygulamaları başarıyla devam ederken, toplumumuz yeni bir tüketim yöntemi ile tanışıyor. Bu cihazların üretiminin henüz çok yeni olması ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin tam olarak bilinmemesi dikkatle değerlendirilmesi gereken bir husustur. Bu yeni ürünlerin nasıl vergilendirileceği ise belli değil. Dünyada çok yeni olan bu ürün piyasaya sunulacak. Sigarayı bıraktırdığı söyleniyor ama başka etkileri bilinmiyor” dedi.

VERGİ AŞAĞIYA ÇEKİLMELİ

Yasanın bu haliyle geçmesi durumunda, yeni üretilmiş olan 2017 yılı mahsulü en az 20 milyon kilogram olarak tahmin edilen tütünün ne olacağının çok önem taşıdığını söyleyen Yaprak, “Bu tütünlere sahip tütün üreticileri otomatik olarak hapis ve para cezası ile karşılaşacak. Tütünlere el konulduğunda da aileleriyle beraber yüz binlerce insan geçim sıkıntısı yaşayacak. Mevcut kayıtdışı tütün stokunun ne yapılacağına ve tütün üreticilerinin nasıl geçineceklerine ilişkin bir dizi planlamanın acilen yapılması ve uygulanması gerekiyor. Sarmalık kıyılmış tütün mamullerine sigaralarla aynı oranda yüzde 84 olarak uygulanan verginin, AB ülkelerinde uygulanan yüzde 30-35 civarındaki seviyelere çekilmesi gerekiyor. Sarmalık kıyılmış tütüne uygulanan vergi, sigaraya uygulanan vergi oranı ile aynı olduğu için bir fiyat ve kullanım avantajı oluşmuyor. Bu nedenle de sarmalık kıyılmış tütün mamulü kullanılmadığı için de yasal piyasa büyüyemedi” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.