TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EBSO başkanlığına aday

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, komite seçimlerinin ardından düzenlediği basın toplantısıyla yönetim kurulu başkan adaylığını açıkladı. Yorgancılar, ayrıca Nefes kredisinden EBSO’lu sanayicilerin de yoğun bir şekilde faydalandığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2018 09:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
EBSO başkanlığına aday

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO organ seçimlerinin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basınının karşısına geçen ve gelen soruları yanıtlayan Başkan Yorgancılar, hem EBSO seçimleri özelinde hem de ekonomideki gelişmeler üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Sözlerinin başında ise yönetim kurulu başkanlığı için aday olduğunu açıkladı. Yönetim kurulu listesi oluştururken geçmiş dönemlere benzer bir yol izleyeceğini ifade eden Yorgancılar, yönetimde uyum vurgusu yaptı.

BAŞKANLIĞA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Haftaya çarşamba günü yönetim kurulu üyelerini, odalar birliği delegelerini ve disiplin kurulu üyelerini seçmeleri gerektiğini ifade eden Başkan Yorgancılar, “Bunların ardından ilk meclis toplantısını gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar başkanlık konusuyla ilgili bir açıklamada bulunmamıştım. Ben önümüzdeki dönemde bir dönem daha görev almak için yönetim kurulu listemi hazırlayıp arkadaşların onayına sunacağım. Tekrardan seçilirsek gerek İzmir’de gerek Ankara’da sanayicinin her türlü sorununu çözmek için 9 yıldır yaptığımız faaliyetleri yapacağız. Ege Bölgesi ve İzmir’in kalkınmasıyla ilgili çaba göstereceğiz. Önce Allah sağlık versin. Gerisi kolay” dedi.

BURADA KAZANAN EBSO’DUR

Meclise veda eden Cemal Altıntaş ile birlikte yönetim kurulunda yer alan birkaç ismin daha değişeceğinin iddia edilmesiyle ilgili konuşan Yorgancılar, “Cemal Altıntaş arkadaşımız kaybetti. Bu bir yarıştır. Birisi kaybedecek birisi kazanacak. Burada kazanan EBSO’dur. Kayıptır kazançtır diye bakmıyorum. Bu iş bir bayrak yarışıdır. Arkadaşımızdan ilerleyen süreçte bir şekilde faydalanmaya devam edeceğim. Önceki dönemlerdeki gibi bir yönetim kurulu oluşturmaya gayret edeceğim. EBSO başarılı işlere imza attıysa meclis sayesindedir. Uyumun olduğu yerde başarı da kendiliğinden gelir. Ben 9 senedir buradayım. Çalışma sistemim beli. Davul zurnayla iş yapmam” diye konuştu.

KADINLARIN ADAY OLMASI LAZIM

Mecliste geçen dönem 7 olan kadın meclis üyesi sayısının 2’ye düşmesi noktasında görüş belirten Yorgancılar, “Geçmiş süreçte kadın üye sayısında bir artış vardı. Kadınların aday olması lazım. Aday olmadığı sürece seçilmesi gibi bir durum da olmuyor. Şu an hali hazırda Işın Yılmaz var. Gelebilir. Önemli olan şey kadınların aday olmasıdır. Nüfusun yarısına sahip olan kadınların erkekler kadar görev alması lazım. Biz de şu kadar olacak diye bir kota yok. Kadınlara hep öncelik tanıyan bir anlayış içindeyim. Aday olmayıp meclise gelmedikleri süreçte yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu.

GÖREV TEBLİĞ EDİLİRSE YAPARIM

Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı da olan Yorgancılar, mayıs ayında gerçekleşecek genel kurulda görevine devam edip etmemesiyle ilgili şunları kaydetti: “Delegeleri seçeceğiz ve TOBB genel kurulu yapılacak. O da mayıs ayı içinde oluşacak. Orada karar verici olan Rıfat Bey’dir. Oranın başkanı olduğu ve yeniden başkan olacağı için herhangi bir görev tebliğ edilirse ben yine elimden geleni yapacağım” dedi.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİM SANAYİCİNİN SORUNLARI

Yorgancılar, kentteki kulislerde adının zaman zaman İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığıyla anılması özelinde de konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kendinden sonraki dönem için Yorgancılar ismine sıcak baktığının kulislerde dile getirilmesinin hatırlatılması üzerine konuşan Yorgancılar, “Ben şu anda EBSO başkanıyım. Önümüzdeki dönem için de başkanlığa adaylığımı koydum. Birinci derecedeki önceliğim sanayicini sorunlarını çözmektir” diye görüş belirtti.

DOLAR 3.80 VE 3.90’LARA DÜŞMEZ

Sanayicinin sorunlarına değinen Yorgancılar, terörün küresel boyutu ve dolardaki yükseliş için önemli açıklamalar yaptı. Yorgancılar, değerlendirmesinde şunları söyledi: “Sanayicinin dışa bağımlı olduğu konular var. Afrin çıkarması doğrudur. Burada Türkiye üzerinde oynanan oyunlar ve sınır kenarımızda terör örgütü vardı. Türkiye’nin hiçbir zaman için o topraklarda gözü yok. Tek arzu ettiğimiz şey askerlerin bir an evvel kışlalarına geri dönmesi. Türkiye’nin terörden mutlaka kurtulması lazım. Dünya terörle 2001’de Amerika’daki uçakların saldırısıyla tanıştı. Terör aslında sadece Türkiye’de yok. Terör tamamen küresel bir olay. Tek taraflı Türkiye’nin çözeceği bir olay değil. Dünya olarak buna sahip çıkmak gerekiyor. Bunu engellemek gerekiyor. Her ölen insan bizim yakınımız olabilir. Doların 4 seviyelerine çıkmasının sebebinin altında Amerika ve Çin arasındaki ticaret ilişkilerinde gümrük vergileri artışı yatıyor. Amerika önce can sonra canan dedi. Amerika’ya en çok ithal ürünler Çin’den geliyor. Çin hükümeti Dünya Ticaret Örgütü’ne Amerika’yı şikayet etti. Bunlar bir süreç. Karşılıklı ticari restleşmemin sonucunda dolarda artış söz konusu. Bu yüzden döviz gelirin yoksa hiçbir zaman dövizle borçlanmayacaksın. 2 kere 2 dört eder, Dolar artık eskisi gibi 3.80 ve 3.90’lara düşmez. Bakılacak olan rakam 4 liradır. 10 kuruş iner ya da çıkar.”

YERLİ ARAÇTA ETÜT SAFHASINDAYIZ

Yerli araç konusundaki son durum hakkında da bilgi veren Yorgancılar, “Tüm illerin aday olup kendi illerinde yerli aracın yapılmasını istemesi gayet normal. Biz de aday olduk. Arabayı üretecek olan konsorsiyum CEO seçti ve fizibilite çalışması yapıyor. Bu çalışma bittikten sonra arabanın nerede yapılacağına karar verilecek. Yani etüt safhasındayız. Hangi parça yerli olacak hangi parça ithal edilecek araba binek mi ticari mi olacak akülü mü olacak benzinle mi çalışacak bir sürü kriter var. İdeal araba fabrikasının yıllık 100 binin üzerinde araç yapması gerekiyor. 500 kilometre gidebilen elektrikli bir araç mı yapılacak ve araç kaç kapılı olacak gibi soruların cevapları fizibilite çalışmasının sonucunda ortaya çıkacak. Bunlar için en az 1 yıla ihtiyaç var” dedi.

KAYNAKLARI ARTTIRMALIYIZ

Sanayi açısından bazı hammaddelerde dışa bağımlı olunmasının dezavantaj yarattığını belirten Yorgancılar, “Elektrik ve doğalgazda dışa bağımlıyız. Doğalgazımız yok mecbur dışarıdan alıyoruz. Elektrik için nükleer enerji santrallerinin artması gerekir. Akkuyu’daki enerji santrali Türkiye ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Bizim rüzgar güneş gibi yenilenebilir elektrik kaynaklarını arttırmamız gerekir. Enerji maliyetlerimizi böylece aşağı çekebiliriz. İkinci önemli konu hammadde. Türkiye bugün dünyanın en büyük demir çelik ihracatçısıyken dünyanın en büyük hurda ithalatçısıdır. Hurdayı ithal edip demir-çelik haline getirerek ihraç ediyoruz. Bu açıdan hurdada cevherden hurda üretecek sistemin yapılması lazım. İzmir’de PETKİM bugün yüzde 10 enerji ihtiyacını karşılar. Ancak iki üç PETKİM’e daha ihtiyaç var. Ama çok büyük bir yatırım” ifadelerini kullandı.

PİYASAYA HAREKET GELECEK

Geçtiğimiz hafta Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile imzaları atılan Nefes kredisindeki son durum hakkında da bilgi veren Başkan Yorgancılar, “EBSO’dan da Nefes kredisine ilgi çok yoğun. İki banka aradı bizim yatırdığımız kaynağın karşısında kredi kullanımları bitmiş. Sistem şöyle çalışıyor. Biz 1 milyon koyuyoruz. 10 milyona tamamlanıyor. Tamamı sanayiciler tarafından kullanılmış, piyasaya da bir hareket gelecek. Herkesin bütçesine göre koyduğu para var. Her Oda belli bir miktar para koyuyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.