TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitim kadar beslenme de şart

Yeni eğitim yılına başlayan çocukların okulda sağlıklı beslenmeleri için öneriler sunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, “Beslenme çantaları çocukların sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitim kadar beslenme de şart

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Türkiye genelinde yaygınlaşan obezite, çocukları da büyük oranda tehdit ediyor. Çocukların okul döneminde sağlıklı beslenebilmeleri için çantaları büyük önem taşıyor. Okul dönemindeyken bütün veliler, çocuklarının okulda sağlıklı beslenip beslenmediği konusunda endişeye kapılıyor. Oysa hem lezzetli hem de pratik bir beslenme çantası hazırlamak o kadar da zor değil. Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, çocukların beslenme çantalarına konulması gereken yiyecekler hakkında bilgi verdi. Okula yeni başlayan ya da ilk yıllarında olan çocukların beslenme çantalarına konulan yiyeceklerin büyük önem taşıdığını belirten Adanç, beslenme çantalarına konulan kalitesiz yiyeceklerin çocuğun gelişimini ve okul yaşamını da olumsuz yönde etkileyebileceğini açıkladı.

İLK DERS BESLENME

Çocukları sağlıksız yiyeceklerden uzak tutmanın yolunun, onlara sağlıklı ve lezzetli beslenme çantaları hazırlamak olduğunu belirten Adanç, “Günümüzde pek çok ebeveyn çocuklarının hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunun farkında. Bu nedenle okul kantininde satılan fast-food ürünlere ve hazır gıdalara olan talep gittikçe azalmakta. Bunun sonucunda raflara kaldırdığımız beslenme çantalarımız yeniden değer kazanmakta. Peki beslenme çantalarımızı daha değerli hale getirmenin yollarını biliyor muyuz? Günün büyük bölümünü dışarıda geçiren çocuklarımızın daha doğru tercihler yapmasını sağlamak için harekete geçin ve sağlıklı beslenme çantası hazırlayın” dedi.

BÜTÜN BESİN GRUPLARINI KULLANIN

Adanç, sağlıklı beslenme çantası önerilerini ise şöyle sıraladı: “Çocuklarımızın beslenme çantanızda et, süt, sebze ve meyve grubunun olmasına dikkat etmelisiniz. Dışarıdan alacağı hamburger ve benzeri yiyecekler yerine evde hazırlanmış ton balıklı, tavuklu, peynirli sandviçler hem besin değeri açısından hem de hijyen açısından daha doğru bir tercih olacaktır. Hazırladığınız sandviçlerin içerisini mevsimine göre sebzelerle renklendirmek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Menüyü ayran ve ya yoğurt gibi süt grubu olan bir besinle tamamlayın ve ara öğünde tüketmek üzere mevsimine uygun bir porsiyon meyve ilave etmeyi unutmayın.”

ŞEKERLİ BESİNLERE DİKKAT

Şeker oranı yüksek besinler konusunda uyarılarda bulunan Adanç, “Hazır meyve suları, gazlı içecekler, krema ve şeker oranı yüksek olan sıcak içecekler yerine süt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca çikolata, şekerleme, bisküviler ve hazır pastane ürünleri yerine çocuklarımızın hem tatlı ihtiyacını hem de vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacak kuru meyveleri tercih etmelisiniz. Zihin açıklığı olsun diye çocuklarınıza içirdiğiniz şuruplar ve haplar yerine doğal yollarla bu ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Beslenme çantasına ilave edilecek bir çay bardağı ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler çocuklarınızın omega ihtiyacını karşılar. Ayrıca bisküvi, kraker ve cips türü ürünlere daha az yönelmesini sağlar” ifadelerini kullandı.

POSAYI İHMAL ETMEYİN

Gün içerisinde sulu yemek yeme imkanı bulamayan çocuklar için sebze ve meyve alternatifi sunan Adanç, “Her beslenme çantasında mutlaka havuç, salatalık ve bunun gibi kolay taşınabilir bir sebze ve mevsimine uygun 2 porsiyon meyve bulunmalıdır. Böylece çocuklarımızın hem vitamin ve mineral hem de posa ihtiyacını karşılamış oluruz. Yeni doğan bir bebeğin vücudunun yaklaşık yüzde 90’ı sudan oluşmakta ve zamanla bu su oranı yerini yağa bırakmaya başlamaktadır. Büyüme çağında bir çocuğun su oranı yaklaşık yüzde 70 iken yetişkinlerde yüzde 55-65 aralığına, 60 yaş ve üzerinde ise yüzde 45-50 aralığına kadar düşmektedir. Vücutta su oranının düşmesi başta yağ oranının yükselmesi olmak üzere pek çok sağlık problemine zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle özellikle beslenme alışkanlıklarının şekillendiği bu dönemde günde 2-2,5 litre aralığında su tüketimi çok önemlidir. Yani beslenme çantalarında mutlaka suya yer açmalısınız” diye konuştu.

HİJYEN VE PORSİYON KONTROLÜ ŞART

Tüketilen yiyeceğin besin değeri kadar önemli olan başka bir noktanın ise hijyen ve saklama koşulları olduğuna vurgu yapan Adanç, şunları söyledi: “Yiyecekleri hazırlarken özellikle et ve et ürünlerinin iyi pişmiş olması ve kullanılan beslenme çantasının yiyecekleri soğuk tutan çantalardan olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde özellikle tavuk gibi hızlı bozulan et ürünleri besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Ayrıca kullanılan ürünlerin son kullanma tarihi çantalara yerleştirilmeden son kez kontrol edilmelidir. Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisi olan obezitenin yaygınlaşmasının sebeplerinden birisi enerjisi yüksek besinlerin büyük porsiyonlarda tüketilmesidir. Bu nedenle hazırladığımız besinlerin yüksek miktarda yağ içermemesine ve çocuğun yaş grubuna göre uygun porsiyon ölçülerinde olmasına dikkat edilmelidir.”

Süt ve ürünleri grubu: Kutu süt, ayran, yoğurt ve tek porsiyonluk kahvaltılık peynirleri çantaya koyabilirsiniz. Ayran, yoğurt, peynir gibi gıdaların iyi saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekir.

Et-yumurta-kuru baklagiller grubu: Haşlanmış yumurta hem yüksek miktarda protein içermesi hem de uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından iyi bir tercih olabilir. Hazırladığınız sandviçlere salam, sosis gibi katkı maddesi yüksek olan et ürünleri koymak yerine evde hazırladığınız köfteleri koymanız daha besleyici olacaktır. Yağda kızartma yerine de ızgarada pişirilmiş olanlar tercih edilmelidir.

Sebze ve meyve grubu: Sebze ve meyveler mutlaka iyi yıkanmalı. Sebze ve meyvelerin doğrandıktan sonra her geçen zaman için vitamin kaybı olacağından, beslenme çantalarına tek parça olarak konulmalı.

Ekmek ve tahıllar grubu: Ekmeğin dışında, çocuğunuzun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börek, çantaya konulabilir. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinlerin yer almaması daha uygundur. Çünkü bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir. Çocuğunuza hazırladığınız sandviçler için tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli.

Sıvı tüketimi: Bu besin gruplarının yanı sıra çocuğunuzun evde olduğu kadar okuldaki sıvı tüketimine de dikkat etmeniz gerekir. Su mutlaka çantada olmalı. Bunun yanı sıra içeceği yanında olmayan çocuk, asitli ve şekerli içeceklere yönelecektir. Bunun yerine, kutu ayran, kutu saf meyve suları veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması daha sağlıklı seçimler olur.

BUKET ADANÇ KİMDİR?

Diyetisyen Buket Adanç, 19 Ağustos 1988 tarihinde Ankara’da doğdu. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Eğitim sürecinde Hacettepe Tıp Fakültesi, İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa), Başkent Üniversitesi Hastanesi, Bayındır Hastanesi ve TOBB Üniversitesi Hastanesi ve Özel Tevfik Fikret Okulları’nda eğitim ve gözlem yaptı. Öğrencilik döneminde 4 ay Amerika’nın Wyoming Eyaleti’nde bulunan Grand Teton National Park’ın yemekhanesinde çalıştı. Mezuniyet sonrası özel bir zayıflama merkezinde ve Özel Karataş Hastanesinde çalıştı. 2016 yılında Amerika’nın en prestijli hastanelerinden birisi olan Florida Memorial Hastanesi ve Jacksonville Heartland Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim ve gözlem yaptı. Beslenme Uzmanı olarak danışanlarının psikolojik sağlığının kilo kontrolü üzerindeki etkisinin önemine inanan Diyetisyen Buket Adanç St. Clements Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında tezli yüksek lisansına devam etmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.