TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şeker gibi bayram

11 ayın sultanı Ramazan ayı sevinci bayramla birleşti. Çarşılar çeşitli kokularla şenlenirken, çocukların ‘şeker bayramı’ olarak bildiği Ramazan Bayramı’nda en büyük ilgi ise şeker ve çikolatalara oldu

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2018 11:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Şeker gibi bayram

KENAN YEŞİL

Ramazan Bayramı’nın gelmesi ile tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda tezgahlar çeşit çeşit çikolatalar, rengarenk şekerler ile süslendi. Çeşitli esanslarda yapılan kolonya kokularının da çarşıyı sararken, kahve ve fıstık kokuları da onlarca metre uzaklıktan rahatlıkla alınıyor. Çocukların ‘şeker bayramı’ olarak bildiği Ramazan Bayramı’nda çikolata ve şeker ilk akla gelen ürünler arasında. Bayramların adeta simgesi olan şeker ve çikolata denilince de İzmir’de 75 yıldır çikolata ve şekerleme alanında hizmet veren Kemal Kutucu şeker dükkanı akla geliyor. 1943 yılında Hasan Kutucu tarafından İzmir’in Mezarlıkbaşı semtinde küçük bir şekerci dükkanı ve dükkanın arka kısmında küçük bir ezme atölyesi ile işe başlayan ve daha sonra 1973 yılında Kemeraltı’na taşınan mağaza, 1973 yılından beri Kemeraltı’nda hizmet veriyor. 1995 yılında ise kendi adını markalaştıran Kemal Kutucu, çikolata, lokum, şekerleme ve nikah şekeri çeşitlerinde kaliteli ürünü müşterilerine ucuz fiyata sunabilmek düsturuyla hizmet vermeye devam ediyor. İşletmenin güler yüzlü sahibi ve çikolata işinde ikinci nesil olan Kemal Kutucu, müşterileriyle yakından ilgilenerek tüm siparişleri eliyle vatandaşa verdi. Kemal Kutucu, vatandaşlara şeker tadında bayram geçirmelerini diledi. Ramazan Bayramı’nın gelmesi ile geçtiğimiz yıla oranla şeker ve çikolataya olan ilginin arttığını belirten Kemal Kutucu, “15 gün önce başlayan ramazan bayramı hazırlıkları son 5 günde toplandı. Yine aynı işi yaptık ama biraz daha sıkışarak yaptık. Son 5 güne sıkışmış olmasına rağmen güzel ilgi var. Bundan dolayı mutluyuz. Bayram için hazırlıklar yapılıyor. İnsanın da bu hazırlıklar karşısında bir beklentisi oluşuyor. Bu beklentinin karşılığını almak ise tüm yorgunluğun, çalışmanın karşılığı oluyor” dedi.

MARKA YARATIN ÇAĞRISI

Ticaretle uğraşan insanlara marka yaratma tavsiyesinde bulunan Kemal Kutucu, çikolata ve şeker alanında 75 yıla ulaşmalarında yarattıkları markanın etkili olduğunu söyledi. Babasından devraldığı işi 3’üncü nesillere de bırakmak istediğini değinen Kutucu, “Bu yıl 75’inci yılımızı yaşıyoruz. Babadan oğlu geçen uzun süredir bu işi devam ettiriyoruz. 2’nci nesil olarak bu işi yürütüyorum. 3’üncü nesile de bırakmak istiyoruz. Bayrama özel ağırlıklı olarak çikolata üzerinde hazırlığımız oldu. Üretimini kendimiz yaptığımız ürünler var. Bu ürünler oldukça ilgi görüyor. Onun için insanlar markayı arayarak geliyorlar. Ticaretler uğraşan insanlara marka yaratmaları konusunda tavsiye ediyorum. Mutlaka marka yaratmalılar. Ticari hayatta yaptığınız işin karşılığını almak istiyorlarsa kendi markalarını yaratmaları şart. Biz bunu başardık ve İzmir’in her yerinden ürünlerimizi almak için Kemeraltı’na gelen müşterilerimiz var” diye konuştu.

KEMERALTI ÖZELLİĞİNİ KAYBETTİ

Tarihi Kemeralatı Çarşısı’nda kolonya işi yapan Lütfi Efendi Kolonyaları sahibi Lütfi Erdoğan ise Kemeraltı’nın eski özelliğini kaybettiğini söyledi. Kemeraltı’na rağbet olmadığını belirten Erdoğan, “Bu sene işler kötü. Kemeraltı’na rağbet yok. Büyük alışveriş marketlerin bunda rolü var. Bayrama son 10 gün kala Kemeraltı tıka basa dolu olurdu. Adım atacak yer kalmaz, müşterileri yetişmekte zorlanırdık. Ancak bu yıl iş yok. Geçen yıl yine iyiydi. Bu yıl geçen seneden çok daha beter. Vatandaşlar süper marketleri, alışveriş merkezlerini tercih ediyor. Bayram gelmesine rağmen iş yok. İnşallah önümüzdeki yıl biraz daha hareketli olur” dedi.

SÜPER MARKETLER BİTİRDİ

Kolonya işini dedelerinden öğrendiklerini anlatan Lütfi Erdoğan, 1938 yılından bu yana kolonya işinde olduklarını değindi. Kemeraltı’na ilginin azalması ile kolonya satışlarının da azaldığını hatta bazı esnafın dükkan kapattığı dikkat çeken Erdoğan, “Kolonya satışlarında da bir artış yok. Çünkü genel itibariyle Kemeraltı’na gelenler az olunca kolonya satışı da azaldı. İnsan olmayınca biz bu ürünleri kime satacağız ki? Eskiden şu küçücük dükkanın önünde onlarca insan sıraya girerdi. Ama o işler artık bitti. Bayram gelmesine rağmen hareketlilik yok. İlgi azalmadı ama Kemeraltı’nda insan yok. Her türlü kolonya var ama bunları satabileceğimiz müşteri yok. İnsanların alım gücü olmasına rağmen Kemeraltı’na gelmiyor. Süper marketler Kemeraltı’nı bitirdi” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.