TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekmeğe acı biber REÇELİ SÜRÜYOR

Karaburun’da yaşayan Nihal Bilgiç Arpacıoğlu, her çiçeğin reçelini yaparak kahvaltı sofralarına lezzet katıyor. Acı biberden bile reçel yapan Arpacıoğlu, yurtdışından sipariş alıyor

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2018 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ekmeğe acı biber REÇELİ SÜRÜYOR

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İstanbul’da uzun yıllar finans sektöründe çalışan Nihan Bilgiç Arpacıoğlu, emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşmeye karar verdi. Karaburun’un Saip Köyü’nde ev alarak yaz aylarını burada geçirmeye başladı. Emekli turizmci Eşref Arpacıoğlu ise İstanbul’dan gelerek Saip Köyü’ne geldi. 2008’de tanışıp evlenen çift, zaman geçirmek için manzaralı bir kır kahvesini işletmeye başladı. Yaşam biçimlerini doğayı, bitkileri tanımaya ve öğrenmeye adayan çift yörenin otlu bitkileri, yemeklerinin yanı sıra yöresel bitkilerinden ve çiçeklerinden bitki çayları, reçeller yapmaya başladı. Çift birlikte işlettikleri Saip Kır Kahvesi’nde dalından toplanan ürünlerden yapılmış reçeller ve Osmanlı şuruplar satmaya başladı. Yörenin el değmemiş bitkilerini değerlendiren Nihal Bilgiç Arpacıoğlu, ayva, çilek gibi bilinen reçeller değil de Karaburun’a özgü farklı reçeller yapıyor. Acı biber reçeli, karanfil reçeli, karabaş otu reçeli, nergis reçeli, limon dolması reçeli, balkabağı reçeli, enginar reçeli çeşitlerden birkaçı. Her çiçekten ve bitkiden yaklaşık 70 çeşit reçel yapan Nihan Bilgiç Arpacıoğlu, yurtdışına en çok acı biber reçeli yolladığını söyledi. Türkiye’de ise turunç, mandalina gibi klasik reçellerin tercih edildiğini belirten Arpacıoğlu, satışları genellikle internet üzerinden yapıyor.

HOBİSİNİ MESLEĞE DÖNÜŞTÜRDÜ

“Karaburun’da yollarını birleştirmiş iki insanız” diyen Nihan Bilgiç Arpacıoğlu, Karaburun’da eşiyle tanıştıktan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: “Doğanın içinde yaşayım, çiçekle böcekle uğraşayım isterdim hep, amatör dağcılık yapıyordum ve bu vesileyle geldiğimde Karaburun’a aşık oldum. Eşimle de burada tanıştık. O da pek çok yeri deneyip Karaburun’da karar kılmış. 2008 yılında evlendik. Bu evlilik ekonomik ve sosyal hayatı da değiştirdi. Kır kahvesi farklı olsun istedik. Çayın, kahvenin yanına kahvaltı, sonra yemekleri ekledik. Yemekler imece usulü. Katkı koyan köy kadınları kazanç elde ediyor. Anne usulü reçellere başladım, bir anda hobiye döndü. Yörenin reçellerini yapmak istedim, tabii ki zorlandım. Çünkü kimse tarif vermek istemedi. Ama bugün, yöreye özgü ürünlerden 70’e yakın reçel yapıyorum. Bunları da ‘Nihalce’ markasıyla kahvede ve internet üzerinden satıyorum. Bu işe girdiğimizde, ‘Deniz varken, kim dağ başına gelir’ dediler. Ama onlar da şimdi, ‘yorulursanız biz devam ederiz’ diyor. Yaptıklarımız model oldu. Eskiden kahvaltı yeri yoktu. Şimdi birçok yerde var. Amerika’yı yeniden keşfetmedik. Var olanı farklı sunduk.”

“HER ŞEYİN REÇELİ YAPILIR”

Bir süre eşiyle birlikte kafe işlettiklerini ancak daha sonra kahvaltılarda sundukları reçelleri satmaya başladıklarını anlatan Arpacıoğlu, “Reçelleri yapmak bana düştü. Anne tecrübesi, internet bilgisi ve benim içimdeki cevher ile birlikte ortaya çıktı. Benim genel olarak bir takıntım vardır. Yurtiçi ya da yurtdışı olsun, o yörenin yerel lezzeti ne ise onu yemek isterim ve bu şekilde reçel fikrimi gerçekleştirmeye karar verdim. Bunu Karaburun’da da uygulayarak yaşatmak istedim. Yereldeki bitki örtüsü ile reçel yapılabilir diye düşünüp fikrimi hayata geçirdim. İlk başta meyveleri kullandım. Ama bunda da farklılık yaratmak istedim. Limonun içerisine portakal, narenciye ve mandalina doldurdum. Böylelikle limon dolması reçeli yaptım. Doğada bulunan börtü böceğin değdiği her şeyin reçeli yapılır, diye düşünerek her şeyin reçelini yapmaya karar verdim. İlk önce neresinden yapabilirim diye düşünüp, tohumundan, çiçeğinden denedim. Denemelerim sonucu lezzetli olan kısmından reçel yapmaya devam ettim. Hayıt reçeli hiç denenmiş bir şeydi. Yine arılar nasıl neresinden baş elde ediyor mantığıyla hareket edip yaptım. Çok fazla bilinen klasik çilek şeftali reçelini yılda 10-15 kilo yaparken zerdeçal olsun acı biber olsun, 40-50 kilo hatta fazlasını yapıyorum” diye konuştu.

“ELLERİMLE TOPLUYORUM”

70 olan reçel çeşidi arttırmayı hedeflediğini söyleyen Arpacıoğlu, “Değişik bitki ve çiçekleri denemeye devam ediyorum. Süreç bu şekilde işliyor. Emek veriyorum ve mükafatını görüyorum. İlk başlarda şikayete gelenler oluyordu. Ama hep dedim ki bu reçeller anne reçeli her şeyi organik, donan şekerlenen reçelleri tencereye koyun ardından 3-5 damla limon damlatıp kaynatın farkı kendiniz göreceksiniz. Nitekim de haklı çıktım. Çünkü bu böyle elimden çıkan ürünler A’dan Z’ye bitkisinden çiçeğine ellerimle topluyorum. Kaynatmasından kavanozlara doldurmasına kadar ben yapıyorum. Anne çocuğunun acıkıp acıkmadığını hiç bilmez mi? Sevgiyle yapılan her iş dönüşünü daha fazla sevgiyle size geri veriyor. İnsanlar olarak üretmekten çok tüketimi seviyoruz. Özellikle kadınlarımıza söylüyorum evde otururken de üretebilirler. Sadece baktıkları pencereyi açıp gökyüzünü görmek istesinler” ifadelerini kullandı.

BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ KULLANIYOR

Karaburun’un bitki örtüsünde ne varsa kullanmaya çalıştığını söyleyen Arpacıoğlu, şunları söyledi: “Aslında geleneksel yöntemlerde, annemden öğrendim. Reçel yapmaya başladığımda buradaki halktan tarif almak çok zor oldu, insanlar mutlaka bir şeyi eksik verdiler, herkesten dinledim, kendi bilgilerimi ve internet araştırmalarını da birleştirince kendi formülasyonumu ürettim. Değişik püf noktalarına eriştim, örneğin reçeller 2-3 dakikadan fazla kaynatılmamalı, karabaş otu reçeli bakır kapta yapılmalı gibi. En sevdiğim reçelim incir, ısırdığınız anda rahiyası damağınızda inanılmaz bir his bırakıyor. Reçellerimde Karaburun bitki örtüsünde ne varsa kullanmaya çalışıyorum, Karaburun’un sembollerinden nergis, sümbül hatta limon dolması reçelleri yaptım.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.