TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

El titremesinin nedeni!

Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, ellerdeki titremenin ciddi nörolojik hastalıkların ilk belirtisi olabildiğini söyledi 

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2017 08:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
El titremesinin nedeni!

Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, ellerdeki titreme ile ilgili bilgilendirdi. Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, bilimsel adı “tremor” olan titremenin, istemsiz oluşan, ritmik, sallanma şeklindeki bir eklem hareketi olarak tanımlandığını dolayısıyla sadece ellerde değil, kollarda, başta, bacaklarda ve ses tellerinde de görülebileceğini belirterek, “Bazen yoğun stres altında ya da tiroit hormonunun artmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen ellerdeki titreme sorunu altta Parkinson gibi çok daha ciddi nörolojik sorunlara da işaret edebiliyor. Bu nedenle hiçbir titremenin küçümsenmemesi ve ‘zamanla geçer’ diye düşünmeden dikkate alınması gerekiyor” dedi. Dr. Ortaçbayram, basit bir titreme gibi görünen sorunun birçok nedeni olmakla birlikte sıklıkla; stres, korku, hipertiroidizm ya da hipokalsemi (vücutta kalsiyum miktarının azalması) gibi metabolik durumlar ile bazı ilaçlar ve uyarıcılara bağlı olarak geliştiğini belirtti.

FARKLI BELİRTİLER VAR

Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, nerede ya da hangi şekilde ortaya çıkarsa çıksın, tremor yakınması olan kişinin, buna eşlik edebilecek hastalıklar açısından değerlendirilmek amacıyla bir nöroloğa başvurması gerektiğini kaydetti. Ortaçbayram, yakınmanın şiddetine ve altta yatan duruma göre bazen sadece kullanılan bir ilacın dozunu ayarlayarak bu sıkıntıyı sona erdirmenin mümkün olabildiğini ifade ederek, “Özellikle esansiyel tremor ve fizyolojik tremor kafein alımı, stres, sıkıntı ve fiziksel yorgunlukla artış gösterdiği için bunlardan kaçınmak el titremesinin azalmasını sağlayabiliyor. Ancak kimi zaman da çok önemli bir hastalığın ilk ve tek bulgusu olarak ortaya çıkan tremora tanı konması hayati bir önem taşıyor” diye konuştu. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.